10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLansare de carte la Gaudeamus. Sabina Fati: Ocolul Marii Negre în 90...

Lansare de carte la Gaudeamus. Sabina Fati: Ocolul Marii Negre în 90 de zile

Jurnalista Sabina Fati a pornit, la începutul acestui an, într-o călătorie inedită pe ţărmul Mării Negre. A trecut prin şapte ţări şi opt graniţe, iar lovitura de stat din Turcia, din vară, a trăit-o în prime-time. „În 2016, în jurul Mării Negre am văzut aproape peste tot militari, iar în spatele atmosferei relaxate, pe care o întâlneşti în general în porturi, am simţit precipitare şi nelinişte, de parcă zilele bune se apropie de sfârşit, dacă nu cumva s-au terminat deja”, a scris Sabina Fati, redactor şef adjunct al României libere.

Aventura sa a fost descrisă în volumul Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, care va fi lansat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 14.30, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, la standul Editurii Humanitas.

Jurnalista a întâlnit o mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă şi greu de stăpânit, este un loc al nesfârşitelor dispute, al nemulţumirilor ascunse şi al strategiilor războinice. Perioadele de aparentă linişte n-au fost lipsite de bătălii, iar peisajul întregii regiuni a suferit permanent fragmentări, comasări, rupturi, dislocări, anexări. „Țările din jurul Mării Negre n-au fost niciodată prietene, poate şi fiindcă oamenii nu sunt interesaţi să se cunoască între ei, nu sunt curioşi să știe nici cum trăiesc vecinii şi nici ce-ar putea cumpăra de la ei. Mirarea şi dorinţa de cunoaştere a grecilor antici, care au înfiinţat fiecare port cu tradiţie de la Pontul Euxin, au fost înlocuite la început de lăcomie şi apoi de orgoliul dominaţiei întregii mări “, a descoperit Sabina Fati.

Gabriel Liiceanu a fost impresionat de cartea Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time. „Fac parte din categoria  „conservatorilor” care mai cred încă în diferența dintre sexe. Așa încât, în 2014, am spus despre Sabina Fati că, pentru călătoria de 15 000  de km pe care a făcut-o singură, vreme de 80 de zile pe Drumul Mătăsii, ar fi meritat premiul femeia anului. Și totuși nu despre o simplă performanță cu iz de eroism este vorba în cazul Sabinei Fati. Dacă „și-a pus viața în joc” cum, iată, după doi ani, o face din nou, să nu uităm că isprava ei se soldează cu un câștig enorm pentru noi toți: din călătoria în jurul Mării Negre prin Rusia, Crimeea, Abhazia, Georgia, Turcia, Bulgaria și România a rezultat o carte care ne ajută să ne limpezim istoria, geopolitica și cultura lumii în care suntem așezați”, a declarat Gabriel Liiceanu. 

România liberă vă recomandă excelentul volum Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, apărut la editura Humanitas.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă