5.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialDistincție pentru implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației Ruxandra Cesereanu, premiul...

Distincție pentru implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației Ruxandra Cesereanu, premiul PEN-România 2017

Scriitoarea l-a obținut pentru volumul „Fugarii: Evadări din închisori și lagăre în secolul XX“, apărut la Editura Polirom în 2016.

Premiul i-a fost decer-nat autoarei sâm-bătă, 25 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, iar juriul ediției din acest an a fost alcătuit din Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Radu Vancu. Motivația juriului: „Întreprinsă de o autoare renumită pentru temele dificile legate de comunism pe care le-a abordat, această cercetare eseistică, realizată cu acribie științifică, dar, în egală măsură, cu vibrație poetică și suflu epic, vorbește despre inalienabila pasiune a liber-tății, reușind să ne restaureze încrederea în principiul umanist, exprimat cândva de Ernest Hemingway, conform căruia «un om poate fi zdrobit, dar nu înfrânt»“.

Această distincție se acordă unei cărți apărute în anul anterior, care exprimă în paginile sale, indiferent de genul abordat, dar de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apă-rarea drepturilor omului etc., idei susținute pe plan mondial de organizația PEN International.

Pe lista scurtă a nomina-lizărilor s-au mai aflat: Marta Petreu – „Generația ’27 între Holocaust și Gulag“ (Polirom, 2016); Andrei Oișteanu – „Sexualitate și societate: istorie, religie și literatură“ (Polirom, 2016); Andrei Pleșu – „Neliniști vechi și noi“ (Humanitas, 2016) și Radu Pavel Gheo – „Disco Titanic“, roman (Polirom, 2016).

Dispuşi să plătească pentru a fi liberi

De-a lungul secolului XX, regimurile totalitare au folosit cele mai dure mijloace pentru a-şi anihila opozanţii. Unii dintre cei persecutaţi erau torturaţi sau ucişi imediat după capturare, alţii erau duşi în închisori sau lagăre.

În timp ce o parte au încercat să supravieţuiască în condiţiile inumane de detenţie, destui dintre ei au hotărât să-şi redobândească libertatea şi şi-au riscat viaţa pentru a ajunge dincolo de gardurile de sârmă ghimpată şi zidurile care îi înconjurau. Ce anume îi motiva? Ce metode foloseau? Încercau să fugă singuri sau planificau o evadare colectivă? Ce făceau dacă erau prinşi? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care răspunde cartea Ruxandrei Cesereanu, o carte încărcată de tensiunea poveştilor unor oameni dispuşi să plătească orice preţ pentru a fi liberi.

„Eseul despre evadări este cel mai narativ dintre cele scrise şi publicate de mine pe tema violenţei. E o carte care s-a molipsit de la epica personajelor pe care le prezintă – evadaţii. Fie că este vorba despre făpturi grave şi sobre, fie că este vorba despre mucaliţi şi tricksteri, evadarea personajelor analizate aici şi acum are ceva dintr-o carte de aventuri, dintr-un jurnal exotic de călătorie ori o proză picarescă. M-am adaptat acestui stil şi m-am molipsit de la spiritul aventuros al protagoniştilor unor mărturii şi jurnale pe care le-am citit, uneori, cu sufletul la gură“, a declarat Ruxandra Cesereanu.  

„Eseul despre evadări este cel mai narativ dintre cele scrise şi publicate de mine pe tema violenţei. E o carte care s-a molipsit de la epica personajelor pe care le prezintă – -evadaţii. Fie că este vorba despre făpturi grave şi sobre, fie că este vorba despre mucaliţi şi tricksteri, evadarea personajelor analizate aici şi acum are ceva dintr-o carte de aventuri, dintr-un jurnal exotic de călătorie ori o proză picarescă.“

Ruxandra Cesereanu, scriitoare

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat. La fel și cel la 6 luni

Indicele de referință IRCC a crescut, însă, de la 1 octombrie de la 5,86%, la 5,99% ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile...

Kremlinul spune că rapoartele despre telefonul Trump-Putin, legat de Ucraina este „pură ficțiune”

Kremlinul a negat informațiile potrivit cărora președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit cu președintele ales al SUA, Donald Trump Washington Post a transmis că a avut...

Avertizare Cod galben de ninsori abundente în Carpații Meridionali și ploi extinse în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni dimineață o avertizare Cod galben de ninsori semnificative pentru Carpații Meridionali, valabilă de pe 11 noiembrie, ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă