Unul dintre deja clasicii literaturii britanice, David Lodge, a fost invitatul principal al primei seri a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), care a început miercuri la Iași. Deși a declarat că nu mai călătorește la conferințe internaționale, din cauza vârstei și a problemelor de auz, scriitorul le-a mărturisit spectatorilor prezenți la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” că a venit în România deoarece a inţeles că aici cărțile sale sunt foarte populare și a vrut să afle de ce se întâmplă acest lucru.
De altfel, surzenia, ca o „infirmitate comică”, a fost principala temă de discuție a serii, pornind și de la faptul că autorul englez a scris chiar o carte al cărui personaj are probleme de auz. David Lodge, spre deosebire de alte persoane cu dificultăți similare, nu are rețineri în a vorbi despre faptul că e nevoit să poarte un aparat auditiv pentru a înțelege ce spun cei din jur.
Ba chiar, deși tehnica a evoluat, scriitorul le-a povestit celor prezenți la întâlnirea de la Iași că tocmai confuziile pe care le face între cuvintele englezești care sună la fel au fost o sursă de umor pentru cartea sa „Deaf Sentence”. De altfel, titlul romanului pornește de la un astfel de amestec, între cuvintele „deaf”, adică surd în limba engleză, și „death”, adică moarte. În română, volumul a fost tradus „Mort de surd”.
David Lodge a recunoscut că din cauza acestei plăceri de a se juca cu unele cuvinte care sună similar, traducerea cărților sale este foarte dificilă. „Traducerea e într-adevăr o artă și eu sunt dependent de traducători și cred că am fost norocos până acum. Eu știu bine doar engleza și în franceză pot numai citi. Prin urmare, mi-e imposibil să urmăresc dacă traducerile sunt de calitate. Așa că trebuie să am încredere în traducători, pentru că umorul de limbă este foarte greu de tradus. Totuși, știu că unii au făcut minuni în acest sens”, a precizat David Lodge. Autorul s-a declarat mulțumit și de traducerea în română a unei expresii complicate din romanul său „Therapy/Terapia”, care i-a fost citită chiar la Seara FILIT.
Revenind la discuția despre surzenie, autorul a relatat că a aflat despre faptul că romanul său „Deaf Sentence” a căpătat o utilitate pe care nu și-o imaginase. „Există oameni surzi care refuză să admită acest lucru, spre disperarea rudelor și al prietenilor, a povestit scriitorul, iar acum aceștia din urmă le dau primilor „Deaf sentence” tocmai pentru a le sugera că e timpul să meargă la doctor. „Romanele nu fac prea des un astfel de bine direct, dar iată că acesta o face”, a glumit David Lodge.
Totuși, chiar dacă și personajul principal al romanului, și David Lodge au probleme cu auzul, scriitorul britanic a răspuns că volumul nu este despre sine. „Romanele sunt un amestec de ficțiune și aubiografie, dar la final faptele sunt atât de amestecate încăt de multe ori, după câțiva ani, nici autorul nu mai știe care sunt lucrurile adevărate și care sunt create”, a precizat britanicul.
Seara a fost moderată de profesorul universitar ieșean Codrin Liviu Cuțitaru, un mare fan al lui David Lodge, și condimentată cu o lectură bilingă din romanul „Deaf Sentence”, realizată chiar de autorul britanic și de actorul ieșean Ionuț Cornilă.
Vineri, scriitorul va primi și titul de Doctor Honoris Causa al Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Festivalul Internaţional de Literatură și Traducere (FILIT) are loc la Iași in perioada 1-5 octombrie.