5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialBOOKFEST 2011 - Concerte, spectacole şi mii de cărţi

BOOKFEST 2011 – Concerte, spectacole şi mii de cărţi

Salonul de Carte „Bookfest” are loc în 2011 ceva mai devreme ca de obicei. Deschis astăzi, târgul vă oferă, din nou, posibilitatea să beneficiaţi de reduceri semnificative la preţul de achiziţie, ceea ce, mai ales în această perioadă de criză, e foarte important. Pe lângă lansări, reduceri şi dezbateri, organizatorii au pregătit şi concerte sau spectacole de teatru.

La Bookfest 2011 concerte sunt în fiecare zi. Joi seara, de la 18.30, Mircea Tiberian alături de Luiza Zan şi Liviu Butoi vor prezenta proiectul „Fascinating Rhythms” – The George/Ira Gershwin Song Book. Sâmbătă, pe scena de la Bookfest vor veni, la ora 20.00, Mike Godoroja & Blue Spirit, care îi au ca invitaţi pe ţambalistul Marius Mihalache şi pe formaţia Trei Parale. Duminică, la ora 13.00, vin cei de la grupul Poesis, iar seara se va încheia cu un concert extraordinar al trupei Taxi. Acesta din urmă este programat la ora 20.00.

Pe lângă concerte, în pavilioanele Salonului de carte sau în grădină sunt programate şi spectacole de teatru şi dans. Tetrul Masca va juca spectacolul „Ex libris” joi şi vineri de la ora 18.00, iar Răzvan Mazilu şi Mona Petrică vor susţine un recital de dans, vineri, de la ora 12.00. Sâmbătă dimineaţa copiii sunt aşteptaţi să vizioneze „Prostia omenească”; iar vineri, de la 14.00, adulţii pot asista la comedia într-un act de Cehov „Cerere în căsătorie”, într-un spectacol cu Silviu Biriş, Cerasela Iosifescu si Ion Arcudeanu. În plus, copiii au spaţiul lor special amenajat. Zâne şi piraţi îi aşteaptă printre cărţi, jocuri şi jucării la „Clubul şoriceilor de bibliotecă”.

Desigur, evenimentele principale sunt cele editoriale: noutăţile, lansările şi dezbaterile literare. Iar cele peste 200 de edituri expozante oferă spre vânzare cărţi din toate domeniile. Ungaria, invitatul special al ediţiei 2011, a pregătit o serie de evenimente: discuţii cu cei mai importanţi scriitori maghiari a momentului, concerte şi altele.

Una dintre atracţiile editurii Polirom va fi, cu siguranţă, noul volum al lui Michel Houellbecq, unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi scriitori francezi contemporani. Cel mai recent volum al său, „Harta şi teritoriul”, a primit în 2010 Premiul Goncourt şi a fost recent publicat şi în limba română. Printre noutăţile de la Polirom se numără şi „Integrala prozei scurte” de Samuel Beckett, Saul Bellow şi John Cheever, lansarea seriilor de autor Gellu Naum şi Marta Petreu, o întâlnire cu istoricul polonez Adam Burakowski, care va lansa ediţia în limba română a volumului „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu. Geniul Carpaţilor”. Tot la Polirom apare şi o nouă carte de Mihaela Rădulescu.

Humanitas lansează, printre altele, volumul de memorialistică al actorului Valentin Uritescu „Aşa sunt eu prost. Fragmente autobiografice”, jurnalul lui Mircea Cărtărescu „Zen. 2004-2010″, un nou volum al Hertei Müller „Omul este un fazan pe lume”, serii de autor pentru Amos Oz şi Fernando Pessoa.

Curtea Veche publică mulţi dintre scriitorii maghiari care vor fi prezenţi la târg, iar Editura All anunţă că aduce în România cartea care va atinge succesul lui Harry Potter, seria „Oksa Pollock”. La Editura Paralela 45 se lucrează la o serie care va cuprinde textele poeţilor laureaţi de-a lungul timpului cu Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”. Între aceştia se regăsesc Ana Blandiana, Angela Marinescu, Emil Brumaru, Gellu Naum, Şerban Foarţă, Ştefan Augustin Doinaş. Tot la capitolul poezie, editura publică o serie aniversară dedicată poetului şi traducătorului Mircea Ivănescu.

Printre alte titluri interesante care vor fi lansate la târg se numără „Dicţionarul de mitologie greco- romană”, publicat de Corint şi coordonat de Zoe Petre, studiul „Benzile desenate şi canonul postmodern” de Ion Manolescu, publicat de Cartea Românească; noutăţi în colecţia SF şi Fantasy de la Nemira, între care noi volume de Stephen King şi Robin Hobb; „Rahova, Ferentari, o istorie” de istoricul Adrian Majuru, publicată de Editura Subiectiv, volumul 4 din „Istoria cinematografiei în capodopere” de Tudor Caranfil, publicat de Polirom, audiobook-ul „Sherban Lupu, arta lăutarilor – izvor al violonisticii moderne”, scos de Editura Casa Radio. Vineri de la ora 18.00, Lenny Ravich va fi prezent la standul Editurii Herald pentru a participa la lansarea „Terapiei prin râs”.

Deschis miercuri, Salonul de Carte „Bookfest” îşi aşteaptă vizitatorii până duminică 29 mai. Târgul are loc în pavilioanele C1, C2, C4, C5, C6 ale Complexului Expoziţional Romexpo. Programul de vizitare este 10.00 – 22.00, iar accesul este gratuit.

 

Cele mai citite

Calendarul zilelor libere în 2025: 17 sărbători legale, dar doar 13 lucrătoare

Conform Codului Muncii, românii vor avea 17 zile de sărbătoare legală în 2025. Totuși, doar 13 dintre acestea cad în zile lucrătoare, restul fiind...

Locuitorii din Transnistria, fără apă caldă și căldură, după întreruperea furnizării de gaz rusesc

Locuitorii din regiunea separatistă Transnistria se confruntă cu o situație dificilă, după ce, în prima zi a anului 2025, furnizarea de gaz rusesc prin...

Wall Street a înregistrat creșteri de peste 20% în 2024: Entuziasmul pentru AI impulsionează piața

Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere anuală de 23,3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv cu o performanță de peste 20%. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă