14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTIFF-ul s-a încheiat. Trăiască TIFF-ul!

TIFF-ul s-a încheiat. Trăiască TIFF-ul!

După aproape zece zile de film pe pâine, Festivalul de Film Transilvania, care a adus în sălile de proiecţii toată suflarea cinefilă din România şi nu numai, s-a încheiat.

Dar nu numai cinematografele erau „îmbibate“ de pasiunea pentru film. Tot Clujul era branduit cinematografic. Pieţele, arterele principale şi chiar terasele erau mândre să facă parte din această mare familie care este TIFF.

Mai întreprinzători din fire, proprietarii unei terase de pe Bulevardul Eroilor au ataşat meniului două pagini despre viaţa şi activitatea Sophiei Loren, invitata de onoare a acestei ediţii. Ba mai mult, un cocktail a primit numele ei, şi aceea a fost cea mai vândută băutură a sezonului, surclasând chiar şi populara bere.

Aşa cum numai marile spirite o pot face, Sophia Loren a dat dovadă la întâlnirea cu presa şi cu publicul de o mare eleganţă şi modestie. Ea a declarat că nu s-a simţit niciodată celebră, nici chiar atunci când a luat Oscarul, deşi statutul de divă a făcut-o mereu să se simtă bine. „Niciodată nu te gândești:  «Acum sunt celebră». Dacă ți se întâmplă asta, cariera ta s-a încheiat. Mereu trebuie să îți spui că tot ceea ce trăiești este ceva minunat, că trebuie să continui să te dezvolți. Trebuie să te dezvolți mai întâi ca om, şi abia apoi să îţi dezvolţi cariera ta. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să mă trezesc dimineața și să spun «Doamne, sunt o celebritate»“.

Dând o autentică lecţie de profesionalism, ea a mai spus că niciodată  nu s-a bazat decât pe o muncă foarte serioasă şi susţinută. „Eu am practicat meseria aceasta muncind foarte mult. Pentru mine, să muncesc mult a însemnat să îmi sacrific fiecare zi din viață, iar eu fac asta de la 15 ani. Să fii actor este o muncă grea.“ Ea a mai spus că nu şcoala te face actor, dând exemplul cazul ei care nu a urmat cursuri de actorie. Marea actriţă a ţinut să îi pomenească pe marii ei colaboratori, Marcello Mastroianni și Vittorio de Sica. Loren a povestit că lucrul cu Vittorio de Sica a fost „un miracol“. „Când lucram cu el, era incredibil. Oricine ar fi câștigat un Oscar cu el“, a declarat Sophia Loren.  Despre filmul „Căsătorie în stil italian“, pentru care a colaborat atât cu Mastroianni, cât și cu de Sica, ea a mărturisit că este unul dintre preferatele sale. Filmul a fost de altfel proiectat la TIFF în onoarea actriţei.

Palmares TIFF

Poate cea mai aglomerată perioadă a fost cea dedicată filmelor româneşti. Spectatorii s-au „bătut“ să vadă cele două filme întoarse de la Cannes, „Sieranevada“ al lui Cristi Puiu şi „Câini“ al lui

Bogdan Mirică. Nu a putut trece neobservată absenţa, şi de această dată, a regizorului Cristian Mungiu, care nu a dorit, se pare, ca filmul său, „Bacalaureat“, pentru care a luat Premiul de Regie anul acesta pe Croazetă, să fie proiectat la TIFF.

Filmul „Câini“, în regia lui Bogdan Mirică, a câștigat Trofeul Transilvania, la gala de închidere a celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care s-a ţinut la Teatrul Naţional din Cluj. Premiul în valoare de 15.000 de euro i-a fost înmânat regizorului Bogdan Mirică de către ministrul Culturii, Corina Șuteu, care s-a declarat impresionată de filmul care, după cum se ştie, a câștigat recent și Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.

Juriul format din Wieland Speck (directorul secțiunii Panorama de la Berlinale), Bill Guentzler (directorul artistic al Cleveland International Film Festival), Margita Gosheva (actriță), Tomasz Wasilewski (regizor) și Cătălin Cristuțiu (monteur) a decis și câștigătorul Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro: Avishai Sivan, „pentru felul în care descrie lupta dintre religia organizată și căutarea adevărului în viață“ în „Tikkun“. Lui David D’Ingeo, actorul din „Un loc la umbră“, i-a revenit Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, în timp ce Monika Maydenova și Alexander Benev au fost recompensați cu Mențiunea Specială a Juriului pentru interpretarea din „Sete“.

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO, a mers către „Vrăbii“, în regia lui Rúnar Rúnarsson, Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, unui titlu din secțiunea #Animal, i-a fost acordat lui Gabriel Mascaro, pentru „Neon Bull“.

Favoritul spectatorilor de la TIFF a fost „Ușa deschisă“, în regia Marinei Seresesky, care a câștigat Premiul Publicului pentru un film din competiție.

Peste 800 de invitați au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Acesta a prezentat-o publicului pe invitata de onoare a serii, actrița Sophia Loren, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, înmânat de Mădălina Ghenea. În aplauzele publicului, Sophia Loren a promis publicului că va reveni și anul viitor.

Carmen Galin a fost distinsă, la rândul său, cu Premiul de Excelență.

Actrița a mulțumit spunând că „este o bucurie să fie onorată la Cluj, orașul unde a văzut primul film la cinematograf și care și-a lăsat amprenta asupra întregii ei vieți“. Actrița Orosz Lujza a mulțumit printr-un mesaj video pentru onoarea de a fi premiată pentru întreaga carieră.

Premiul Special pentru Con-tribuția adusă Cinematografiei Mondiale i-a revenit producătorului Iain Smith, aflat la a doua vizită în România, de care s-a îndrăgostit în timpul filmărilor la „Cold Mountain“.

Un premiu surpriză, Premiul Special – Trofeul Transilvania 15, prezentat de Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, i-a revenit regizorului Cristi Puiu, „un cineast care a fost alături de TIFF de la prima ediție și căruia i se datorează câteva dintre cele mai puternice emoții și reacții ale publicului din cei 15 ani de festival“.

Gabriel Achim și-a adjudecat, cu filmul „Ultima zi“, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.  Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, a fost câștigat de „Discordia“, realizat de tânărul clujean Ion Indolean.

Pitch Stop

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj i-a fost acordat Roxanei Stroe pentru al doilea an consecutiv, de data aceasta pentru filmul „O noapte în Tokoriki“.

O Mențiune Specială în aceeași categorie i-a revenit lui „Mă cheamă Costin“, în regia lui Radu Potcoavă, care a declarat că își dorește să vadă în toată România public ca la Cluj. Premiul pentru Cel mai bun Scurtmetraj din secțiunea Umbre a fost obținut de „Saint Frankenstein“, de Scooter McCrae. Mențiuni speciale în secțiunea Umbre-scurtmetraj au mers către „The Pond“, de Jeroen Dumoulein, și „Sister Hell“, în regia lui Fredrik S. Hana.

A treia ediție a Transilvania Pitch Stop a adus pe scenă tineri regizori români cu proiecte în dezvoltare, premiați în urma sesiunilor de prezentare în fața producătorilor și cineaștilor români și străini.

În cadrul TPS, dedicat regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, au fost acordate două premii: Transilvania Pitch Stop Development Award, în valoare de 2.000 de euro, a fost câștigat de proiectul lui Marius Olteanu, „Scor Alb“, iar Transilvania Pitch Stop CoCo Award i-a revenit lui Grigore Becket, cu „Viața în Moscova.“ Premiul concursului The Pitch în valoare de 5.000 de euro, a fost revendicat de Anda Pușcaș, cu proiectul „SOL“.

TIFF a răsplătit și anul acesta filmele unor cineaști locali: Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro a mers la „Investiția perfectă“, de Ibolya Simó. Mențiunea Specială în cadrul Competiției Locale, în valoare de 300 de euro a fost câștigat de „The Light that Memory Lends to Things,“ în regia Anei Vijdea.

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului de film pentru adolescenți a fost adjudecat de „Azi vin“, de Călin Boto, Andrada Băleanu și Agata Olteanu. Premiul Juriului Tinerilor Francofoni a fost obținut de  „Mor să-ți spun“, regia Xavier Seron.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă