4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialPoeme simfonice, la Sala Radio

Poeme simfonice, la Sala Radio

Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Balşoi din Moscova, vă invită vineri, 5 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio la o seară dedicată poveștilor, prin două poeme simfonice inspirate de mari legende.

Vă veți întâlni cu mitul celebrului cuceritor Don Juan (a cărui figură emblematică s-a născut în Renașterea spaniolă), în jurul căruia Richard Strauss a creat poemul omonim, și cu „Ucenicul vrăjitor”, lucrare concepută de compozitorul francez Paul Dukas și bazată pe poemul lui Goethe cu același nume. Celebritatea acestei a doua partituri a fost asigurată de includerea sa în filmul de animație al lui Walt Disney – Fantasia – în 1940, interpretată sub bagheta cunoscutului dirijor Leopold Stokowski și în aranjamentul acestuia pentru film. Inspirată de poemul lui Goethe, partitura romantică înscrisă în genul programatic (care urmează un fir narativ) descrie muzical aventurile unui tânăr ucenic care încearcă să își foloseacă puterile magice în absența maestrului său vrăjitor, puteri care însă îl depășesc și care îi scapă de sub control.

Seara se va deschide cu Uvertura Tragica, creație a lui Brahms. Tot în acest eveniment o veți aprecia și pe violonista Cristina Anghelescu, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, care va interpreta în ipostază solistică una dintre cele mai apreciate partituri pentru vioară ale repertoriului simfonic: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară şi orchestră, semnat de compozitorul german Max Bruch. Acesta a compus trei concerte pentru vioară: primul dintre acestea a avut premiera absolută în 1866, cu Bruch însuși la pupitrul dirijoral, și a devenit un reper al repertoriului pentru acest instrument.

Artiştii

Cariera lui Peter Feranec a însemnat până în prezent o serie de poziţii importante în instituţii de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor-şef al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Naţional Ceh din Praga, dirijor-şef şi director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balşoi din Moscova într-un spectacol de excepţie al Nunţii lui Figaro de W.A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituţiei.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Opera din Zürich, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică din Tokyo şi multe altele.

Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu şi este solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.

Cristina Anghelescu a efectuat numeroase înregistrări, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, “Anotimpurile” de Vivaldi şi cu cele două concerte pentru vioară compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră “Philarmonia” din Londra.   

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă