1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialOrchestra Mondială a Medicilor, în premieră în România

Orchestra Mondială a Medicilor, în premieră în România

Cântă pentru prima dată în România. Sâmbătă, celebra orchestră dirijată de germanul Stefan Willich va cânta la Ateneu, având în program lucrări de Hector Berlioz şi Ludwig van Beethoven.

World Doctors Orchestra  susține trei concerte în România. După ce primul concert a avut loc, joi, la Cluj-Napoca, la Casa Universitarilor, vineri, renumitul ansamblu cântă la Brașov la Biserica Neagră, iar sâmbătă poposește în București, la Ateneul Român. În program, vom putea asculta, de la ora 19.00,  Transylvania Bluegrass, solist Ioan Harea (Canada), Harold în Italia de Hector Berlioz, solistă Carmen Aida Soanea (Germania) și Simfonia nr. 6, Pastorala, de Ludwig van Beethoven. Dirjorul concertului este Stefan Willich (Germania).

Concertele pe care World Doctors Orchestra le susține în România fac parte dintr-un program amplu de sprijinire a persoanelor care suferă de epilepsie, program demarat de Cluburile Lions Cluj-Napoca. Banii strânși din vânzarea biletelor vor fi donați pentru înființarea rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie. 

1.000 de medici din toată lumea

World Doctors Orchestra  (WDO) este un ansamblu din care fac parte aproximativ 1.000 de medici din peste 50 de țări din întreaga lume, scopul acestei orchestre fiind acela de a aminti că dreptul la sănătate, îngrijire și condiții medicale egale nu depinde de granițe geografice sau de interese politice și economice. În 2016 a sosit rândul României să fie una dintre opririle grupului, iar cauza pe care o susține World Doctors Orchestra la noi în țară este legată de necesitatea înființării rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie.

Epilepsia este o afecțiune de importanță majoră atât pe plan mondial, cât și local.  Ea se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc.

În lume, la fiecare patru minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferință să fie de aproximativ 65 de milioane.

În România, specialiștii estimează aproximativ 400.000 de pacienți care suferă de epilepsie, însă numărul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicală și tratament medicamentos este de 150.000. Din cauza lipsei unui registru național nu există o statistică precisă a celor afectați de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece mulți consideră epilepsia un stigmat social.

Rețea națională de telemedicină

De asemenea, procesul de diag­nosticare al epilepsiei este unul complex, iar tratamentul se stabilește doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG), a unei anamneze si a unui examen clinic amănunțit.

Dacă afecțiunea nu este identificată corect, tratamentul nu are rezultatele așteptate, iar asta presupune irosirea de resurse materiale și timp atât pentru pacienți, cât și pentru medici.

Înființarea unei rețele naționale de telemedicină pentru epilepsie este primul pas către rezolvarea problemelor legate de această afecțiune și ușurarea vieții pacienților. În sprijinul creării rețelei naționale pentru telemedicină vine și World Doctors Orchestra.

Proiectul înființării rețelei de telemedicină pentru epilepsie este inițiat de Cluburile Lions din Cluj-Napoca și urmărește dotarea a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților cu privire la folosirea corectă a acestor aparate.   

Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...
Ultima oră
Pe aceeași temă