2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialGala Gopo 2015. Nae Caranfil le-a mulţumit tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae...

Gala Gopo 2015. Nae Caranfil le-a mulţumit tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu

Lume multă, rochii de seară, paiete şi sclipici la Gala premiilor Gopo, unde au fost recompensate cele mai bune producţii cinematografice ale anului 2014. Marele câştigător al serii a fost Nae Caranfil al cărui film, „Closer to the Moon”, a primit nu mai puţin de 9 statuete, printre acestea numărându-se premiile pentru scenariu, regie şi pentru cel mai bun film.

Nae Caranfil a făcut mult sport tot urcând şi coborând de pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional, spunând de fiecare dată şi câte o poantă bună. Când a primit premiul pentru cea mai bună regie, el a declarat că nu îi place să i se spună „maestre” pentru că, pe de o parte, este un semn de linguşeală şi, pe de altă parte, pare un şut în dos spre pensie. Dar echipa din „Closer to the Moon” a găsit o soluţie, adresându-i-se lui Nae Caranfil cu tilul de „Naestre”. Primind premiul pentru cel mai bun film, a zis că îl enervează cei care spun că s-au săturat de filme despre comunism. „S-au făcut foarte multe filme despre comunism, e adevărat, dar în timpul comunismului; după aceea s-au făcut doar câteva. Acest subiect este departe de a fi epuizat. Iată că azi trebuie să le mulţumesc tovarăşilor Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu pentru inspiraţie“. El a mai ţinut să spună că rădăcinile acestui film se află în lungile discuţii pe care le-a avut cu un important om de cinema şi că îi pare rău că acesta nu a mai apucat să îl vadă. Este vorba de regretatul critic Alex Leo Şerban.

„Closer to the Moon” a mai primit şi premiile pentru Cel mai bun montaj, Cel mai bun machiaj și Cea mai bună coafură, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine, Cea mai originală muzică și Cele mai bune costume.

În schimb, toate cele patru pre-mii de interpretare au revenit acto-rilor din filmul “Quod Erat Demon-strandum (Q.E.D.”): Cel mai actor într-un rol principal – Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriță într-un rol principal – Ofelia Popii (care ajunge astfel, după ce a luat de două ori Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă de teatru, să fie şi cea mai bună actriţă de cinema), Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogășanu, Cea mai bună actriță într-un rol secundar – Alina Berzunțeanu. În plus, filmul a primit și statueta pentru Cele mai bune decoruri, realizate de Cristian Niculescu.

Mai mulţi dintre premianţii urcaţi pe scenă, în special tineri, au ţinut să se solidarizeze cu Sorin Botoşeneanu, de curând suspendat din funcţia de decan al secţiei Film a UNATC, afirmând că şi generaţiile viitoare au nevoie de profesionalismul acestuia.

De departe cele mai emoţionante momente au fost acelea cale le-au răsplătit pentru întreaga carieră pe actriţele Eugenia Bosânceanu şi Coca Bloos. Nonagenara Eugenia Bosânceanu a mărturisit că se ţine aproape de tinerii cineaşti, de la care are mereu câte ceva de învăţat, şi că a jucat, pe lângă zecile de filme profesioniste, şi în 30 de scurtmetraje realizate de studenţi, filme fără buget, ea jucând gratuit de fiecare dată pentru orice viitor regizor. De altfel, Eugenia Bosânceanu joacă şi la această venerabilă vârstă în filmele noului val, fie că e vorba de Cristian Mungiu sau de Corneliu Porumboiu. Ea a mărturisit că nu şi-a scris nici un speech pentru că oricum nu ar fi văzut să îl citească.

Laudatio pentru Coca Bloos a fost făcut de actriţa Dorina Lazăr, care nu îi este doar colegă şi parteneră de scenă, ci şi vecină de bloc. “Când am auzit că se mută la noi, mi-am spus: «Vine una mai talentată decât mine». Eu mereu îi spun asta, dar ea nu mă crede.” Cu o modestie ieşită din comun, Coca Bloos a declarat că atunci când a fost anunţată de premiu a crezut că este o greşeală. Pentru că premiul Cocăi Bloos a fost înmânat de un reprezentant al Apa Nova, Dorina Lazăr, care este şi şefă de scară, a ţinut să spună: “Bine că v-am cunoscut. Să vedeţi acum ce păţiţi cu cei din blocul nostru!”.

Cele două doamne de poveste ale filmului românesc, Coca Bloos şi Eugenia Bosânceanu, au fost aplaudate minute în şir în picioare şi ovaţionate.

Printre discursurile simpatice s-a numărat şi cel al lui Florin Piersic Jr, premiat pentru rolul principal din “Quod Erat Demonstrandum”, care le-a mulţumit părinţilor lui “că nu au folosit prezervative” şi că s-a putut astfel naşte.

Multipremiatul “Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanău, a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar, iar Radu Jude a primit aseară cel de-al șaselea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj ficțiune, pentru “Trece și prin perete”, film sută la sută independent, în care echipa a lucrat benevol, după cum a declarat producătorul Ada Solomon.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către “La Grande Bellezza” (regia Paolo Sorrentino).

Cu încasări în valoare de 1.147.487 RON și 102.026 spectatori, filmul “#Selfie” a primit Premiul publicului, iar prezentatorii premiului, Giulia Nahmany și George Piteștean,
și-au făcut un selfie pe scenă, spre amuzamentul publicului. De altfel, actorii filmului au venit direct de pe platourile de filmare la “#Selfie 2” , Vlad Logigan fiind îmbrăcat chiar în costumul personajului pe care îl interpretează.

Multă vreme după ceremonie, specta-torii au mai stat la un pahar de vin şi la unul de vorbă, dezbătând până târziu în noapte premiile chiar cu premianţii.

CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR GOPO 2015

CEL MAI BUN FILM (LUNGMETRAJ)

CLOSER TO THE MOON (România – SUA – Italia – Polonia – Franța, 2013)

Producător: Bobby Păunescu, Michael Fitzgerald, Renata Rainieri, Alessandro -Leone, Denis Friedman (Mandragora -Movies)

Regia: Nae Caranfil

CEL MAI BUN REGIZOR (LUNGMETRAJ)

NAE CARANFIL

CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL -PRINCIPAL (ÎNTR-UN FILM DE -LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

FLORIN PIERSIC JR.

Pentru rolul ALECU VOICAN din filmul Q.E.D.

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL PRINCIPAL (ÎNTR-UN FILM DE -LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

OFELIA POPII

Pentru rolul ELENA BUCIUMAN din filmul Q.E.D.

CEL MAI BUN ACTOR ÎNTR-UN ROL -SECUNDAR (ÎNTR-UN FILM DE -LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

VIRGIL OGĂȘANU

Pentru rolul MARTIN SCĂUNAȘU din filmul Q.E.D.

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎNTR-UN ROL -SECUNDAR (ÎNTR-UN FILM DE -LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

ALINA BERZUNȚEANU

Pentru rolul VALERIA AMOHNOAIEI din filmul Q.E.D.

CEL MAI BUN SCENARIU (LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

NAE CARANFIL

CLOSER TO THE MOON

CEA MAI BUNĂ IMAGINE (LUNGMETRAJ)

MARIUS PANDURU (RSC)

CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN MONTAJ (LUNGMETRAJ)

CĂTĂLIN CRISTUȚIU, LARRY MADARAS, ROBERTO SILVI

CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN SUNET (LUNGMETRAJ)

FLORIN TĂBĂCARU, ALEXANDRU DUMITRU, MARIUS LEFTĂRACHE

CLOSER TO THE MOON

CEA MAI BUNĂ MUZICĂ ORIGINALĂ -(LUNGMETRAJ)

LAURENT COUSON

CLOSER TO THE MOON

CELE MAI BUNE DECORURI -(LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

CRISTIAN NICULESCU

QUOD ERAT DEMONSTRANDUM (Q.E.D.)

CELE MAI BUNE COSTUME (LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

DOINA LEVINTZA

CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN MACHIAJ ŞI CEA MAI BUNĂ COAFURĂ (LUNGMETRAJ FICŢIUNE)

LAURA OZIER, ELENA TUDOR, LUCAS -COULON, MARIA ANDREESCU

CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT -(LUNGMETRAJ)

BUCUREȘTI, UNDE EȘTI?

Regia: Vlad Petri

CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR

TOTO ȘI SURORILE LUI (România, 2014)

Producător: Alexander Nanău, Cătălin Mitulescu, Antony Root (Alexander Nanău Production, HBO Europe)

Regia: Alexander Nanău

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ -DOCUMENTAR

O SCURTĂ ISTORIE – ASTRA FILM (România, 2013)

Producător: Fundația Astra Film Sibiu

Regia: Carmen Lidia Vidu

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ FICȚIUNE

TRECE ȘI PRIN PERETE (România, 2014)

Producător: Ada Solomon, Radu Jude (Micro Film)

Regia: Radu Jude

“TÂNĂRĂ SPERANŢĂ”

ALEXANDRA CARASTOIAN, BOROKA BIRO, pentru imaginea filmului PLANȘA

PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL ROMÂNESC CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE ÎN 2014)

#SELFIE – Număr de spectatori: 102.026 / Încasări: 1.147.487 RON

Producător: Media Pro Entertainment România, Zazu Film

Distribuitor: Zazu Film

Regia: Cristina Iacob

PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA CARIERĂ

COCA BLOOS

PREMIUL PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE

EUGENIA BOSÎNCEANU

PREMIUL SPECIAL

ION TRUICĂ

Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă