Filmul experimental sparge graniţele cinematografului

de [email protected] , 03 februarie 2016 - stire actualizata la ora 21:24, 03 februarie 2016
Filmul experimental sparge graniţele cinematografului

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF se pregăteşte de cea de-a șasea sa ediție, care va avea loc între 14 și 20 martie 2016, momindu-şi publicul cu o selecție de creații ce provin din zona de intersecție dintre cinema și artele vizuale.

Acest lucru se va face prin expunerea a numeroși artişti vizuali proeminenţi, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezente în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. 

Punctul central al acestei abordări îl constituie parteneriatele unice în România cu Berlinale Forum Expanded și cu Oberhausen International Short Film Festival, care oferă cinefililor români ocazia rară de a vedea o selecție de titluri din programele acestor festivaluri, inclusiv cele mai recente creații ale lui Anton Vidokle, fondatorul platformei editoriale și arhivei e-flux (una dintre cele mai mari comunități pentru arta contemporană), Pierre Huyghe și ale lui Bjorn Melhus.

 Competiţia internaţională BIEFF revine sub forma a șase programe construite în jurul a șase teme menite să intrige și să aprindă imaginația publicului: “Digital Dystopias”, “Journeys Into the Subconscious”, “Transgressive Bodies”, “Urban Rituals”, “The Artist Is Present”, “Danger Is My Business”.

Cele mai bune scurtmetraje ale anului 2015, premiate cu aur în festivalurile de prim rang ale lumii (Cannes, Veneția, Berlin, Clermont-Ferrand), vor putea fi urmărite în cadrul proiecției-eveniment “Golden Shorts”, iar filmele create exclusiv de artiști vizuali vor fi aduse în fața publicului din București în sălile de cinema în cadrul programului “Films by Visual Artists”, susținut de celebrul Oberhausen International Short Film Festival.

În 2016 BIEFF continuă o colaborare unică în ţară, cu Festivalul Internaţional de Film Rotterdam, care aduce în capitală un program tematic inedit: “You Run Through My Veins” – o proiecție dedicată familiei și puterii memoriei. Programele de tradiție cu care BIEFF și-a obișnuit spectatorii nu vor lipsi nici ele. Astfel, în cadrul Programului Special Quinzaine des Réalisateurs, cinefilii se vor întâlni cu un film de excepție din cadrul acestei secțiuni a Festivalului de la Cannes.

Popularul program de film-dans va fi prezentat pentru al doilea an consecutiv în colaborare cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, având tematica “Intimacy and Technology”, iar “Experimentat în România” va prezenta cele mai noi provocări ale regizorilor și artiștilor vizuali români de a testa limitele limbajului cinematografic. Publicul tânăr se va putea familiariza cu creația experimentală în cadrul proiecțiilor de matineu, reunite sub tema “Rebel Without a Cause”.    

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design