Asociația Reciproca de la Cluj lansează – în cadrul platformei Focus Atelier – o rețea de teatru educativ, numită TROC. Cele patru entități reunite sub umbrela TROC sunt Asociația „Reciproca“ (Cluj), Asociația „Reactor de creație și experiment“ (Cluj), Centrul de Teatru Educațional „Replika“ (București) și Teatrul „Gong“ (Sibiu).
Proiectul își propune să consolideze colaborarea între ONG-uri specializate și instituții publice, reunite prin interesul comun pentru pedagogia teatrală și teme specifice publicului tânăr. Astfel, pe 5 martie, la ora 16.00, la Cluj, la Reactor, membrii Centrului Educațional Replika vor modera dezbaterea publică „Pedagogia teatrală. Teatrul copiilor și adolescenților”, iar câteva ore mai târziu, la ora 19.00, publicul este așteptat la spectacolul „Amintiri din epoca de școală”, în regia lui Radu Apostol, text: Mihaela Michailov.
La Sibiu, rețeaua TROC se va lansa în cadrul dezbaterii „Teatru și educație. Educație pentru, prin și înspre teatru”. La ora 16.00 la Teatrul Gong va avea loc și lansarea cărții „Teatru ca joc și metodă de formare” de Alina Moldovan, pedagog teatral și moderator al dezbaterii menționate. Ziua se va încheia cu spectacolul „Copii răi” în regia lui Alexandru Mihaescu, text: Mihaela Michailov, de la ora 18.00.
La București, lansarea rețelei de teatru educativ va avea loc la Centrul Educațional Replika pe data de 11 martie. Spectacolul „Dispariția” (coproducție Reactor-Reciproca) în regia Letei Popescu, text: Alexa Băcanu, se va juca de la ora 19.00 și va fi urmat de o discuție liberă cu publicul, care va face cunoștință atât cu echipa de artiști, cât și obiectivele și planurile viitoare din cadrul rețelei TROC. Tot în cadrul rețelei TROC vor mai avea loc spectacolele: „Când voi fi mare” (producție Fundația Desire), pe 12 martie, ora 13.00, la Casa Tranzit în Cluj-Napoca, „Față de drepturi” (producție Centrul de Teatru Educațional Replika), pe 21 martie, ora 19.00, la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, și „Nu cred că o să îmi treacă vreodată” (producție: Reactor de Creație și Experiment), pe 22 martie, ora 18.00, la Teatrul GONG.
Scopul TROC este crearea unei rețele de teatru pentru publicul tânăr. Demersul organizatorilor semnalează importanța pe care teatrul educativ și educația prin teatru o au asupra incluziunii și echilibrului social. TROC încurajează mobilitatea culturală și dezvoltă categorii noi de public: copii și tineri care vor avea posibilitatea să vadă un tip de teatru în care problemele lor sunt dezbătute într-un limbaj contemporan.