Primul Muzeu al Fotografiei din România va fi deschis la Cluj-Napoca. Inițiativa aparține organizatorilor celui mai important festival de fotografie din Europa de Est, Photo Romania. Aceste festival, ajuns la cea de-a patra ediție, a fost inclus de prestigioasa publicație britanică The Telegraph în topul celor mai bune festivaluri de fotografie din lume. Expoziția organizată sub egida Muzeului Fotografiei va fi găzduită în acest an de șase camere puse la dispoziție de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Însă organizatorii Photo Romania Festival speră că, de anul viitor, acest muzeu inedit va avea propriul său sediu. Muzeul Fotografiei este inspirat de un concept britanic. El va cuprinde fotografii vechi, aparate foto folosite odinioară, accesorii, precum și o cameră obscură în care va fi proiectată Piața Muzeului din Cluj-Napoca. Această inițiativă nu este decât una dintre cele care vor fi puse în practică cu ocazia ediției din acest an a Photo Romania Festival. ”Pentru acest an propunem o ambițioasă expoziție temporară de istorie a fotografiei: peste 500 de echipamente fotografice și imagini de colecție, de la clișee realizate pe sticlă la fotografii originale realizate în primele ateliere din lume și de la aparatură folosită în primele ateliere din România până la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne, toate se vor regăsi în cadrul a șase săli dedicate fotografiei mondiale, românești și clujene.
Printre exponatele de excepție se numără echipamente și clișee realizate în primele studiouri fotografice din România, precum și expoziția itinerantă „Artiști fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX”, aparținând Muzeului Literaturii Române Iași și compusă din portrete ale unor personalități române și străine de la finalul secolului al XIX-lea”, spun reprezentanții inițiatorilor proiectului.
Interes crescut pentru festivalul de fotografie
”40 de expoziții, 15 ateliere, 4 competiții, 5 concerte și 20 de evenimente speciale aduc pasionații de fotografie între 16 și 25 mai în 35 de locuri din oraș, de la Parcul Central, Piața Unirii și Bastionul Croitorilor și până la Liberty Technology Park, muzee, săli de artă și cafenele. Gala de deschidere se va desfășura în 16 mai, de la ora 19.00, la clădirea Casino din Parcul Central, unde va concerta și cântăreața Aylin. Ediția din acest an este gândită ca un adevărat manifest cultural și se anunță mai spectaculoasă decât cele de până acum, fiind o platformă complexă de explorare a fotografiei din toate perspectivele ei şi un teritoriu de dezbateri despre impactul de zi cu zi al imaginii”, spun organizatorii festivalului.
Cea mai mare academie de fotografie
Photo Romania Festival 2014 mai înseamnă și lansarea celei mai mari academii de fotografie din România. ”Academia Photo Romania este un proiect inițiat de echipa festivalului și care urmărește dezvoltarea fotografilor români și străini prin intermediul unor ateliere susținute de profesioniști recunoscuți în plan internațional. Desfășurate cu grupuri reduse de cursanți și cu un program intensiv de 1-2 zile, atelierele pun accent pe partea practică – realizarea de fotografii ori alte materiale și analizarea acestora împreună cu trainerul. La această primă ediție a academiei vor susține ateliere profesioniști precum Julieanne Kost, evanghelist Adobe; Drew Gardner, fotograf și regizor; Bert Stephani, fotograf belgian; Juha Mustonen, fotograf finlandez de modă; Ivica Matic, fotograf de eveniment din Croația; Giuseppe Parisi, italian specializat în fotografia stock; Horațiu Curuțiu și Roxana Enache, fotografi de modă; Mihai Moiceanu, cunoscut pentru peisajele surprinse prin intermediul aparatului foto; Attila Soos, specializat în jocul cu lumină; portretistul Ionel Onofraș; Sebastian Vaida, fotograf de peisaj; Radu Sălcudean, ce folosește elemente accesibile pentru realizarea de modificatori foto”, mai spun organizatorii.