Vineri, 1 aprilie, la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Sub bagheta sa, în concertul de la Sala Radio, pianistul român Daniel Goiţi va interpreta una dintre cele mai emoţionante partituri pentru pian compuse vreodată: Ceaikovski – „Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră“.
Programul serii cuprinde şi „Daphnis şi Chloé“, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea cel mai mare compozitor francez al epocii moderne. Simfonia coregrafică (aşa cum e denumită lucrarea de însuși autorul său) este inspirată din povestea scriitorului antic grec Longus (care a trăit în secolul II d.Hr.), o poveste de dragoste într-un mediu pastoral, transformată într-un balet de succes în 1912, pe scena Teatrului Châtelet din Paris, în celebra serie de spectacole oferită în stagiunea Baletelor Ruse, sub conducerea impresarului Serghei Diaghilev. Lucrarea va fi interpretată cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuţu.
Dirijorul francez Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra şi şi-a desăvârşit studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg.
Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică, dintre care amintim: „Romeo şi Julieta“ de S. Prokofiev, „Lacul lebedelor“ de P.I. Ceaikovski, „Flautul fermecat“, „Don Giovanni“, „Così fan tutte“, „Nunta lui Figaro“ de W.A. Mozart, „Bărbierul din Sevilla“ de G. Rossini, „Sărbătoarea primăverii“, „Pasărea de foc“ de
I. Stravinski, „Turandot“, „Tosca“ de G. Puccini, „Forţa destinului“, „Macbeth“ de G. Verdi, „Faust“ de F. Busoni, „Manon“ de Massenet, „Lohengrin“ de R. Wagner.
În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.
Pianistul Daniel Goiţi, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a susținut concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a oferit recitaluri în ţară şi peste hotare.
De-a lungul timpului, a fost distins cu premii în numeroase competiţii – premiul I la Concursul „George Enescu“, premiul I la Concursul Internaţional „Arthur Schanbel“ (Berlin) –, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri de profil.