Una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei ecleziastice româneşti din secolul XX a fost arhiepiscopul ortodox Valerian Trifa. Adulat de unii pentru îndârjirea cu care s-a opus comunismului şi pentru calităţile sale de lider spiritual, de duhovnic şi de episcop, contestat de alţii pentru implicarea sa în Mişcarea Legionară, arhiereul român a cunoscut un destin asemănător cu cel al misionarilor din primele decenii ale creştinismului.
Persecutat în propria sa ţară, din motive politice, nu religioase, el a trecut prin lagăre naziste, apoi a peregrinat prin Occident. Devenit lider al românilor emigraţi în SUA, în ultimii ani ai vieţii, el a fost demascat de către membri ai comunităţii evreieşti. Pentru că a minţit în legătură cu trecutul său legionar, Valerian Trifa a fost nevoit, în anii bătrâneţii, să apuce drumul unui nou exil. El a murit departe de ţara sa natală, România, dar şi de credincioşii pe care au i-a păstorit decenii întregi. Părintele Trifa a trecut la cele veşnice la Estoril, în Portugalia. Viaţa sa seamănă cu o odisee, spun cei care cunoscut viaţa episcopului pelerin. Dedesubturile acestei afaceri legate de expulzarea arhiepiscopului nu sunt foarte bine cunoscute, pentru că, în memoriile sale, „Orizonturi roşii”, generalul de Securitate Ioan Mihai Pacepa spune că totul ar fi fost o făcătură a serviciului secret comunist. Concret, Ioan Mihai Pacepa a afirmat că expulzarea lui Valerian Trifa ar fi fost orchestrată cu ajutorul unei fotografii trucate, care ar fi fost plasată discret, de către agenţi ai Securităţii, unor organizaţii evreieşti influente. Acea fotografie l-ar fi reprezentat pe Trifa în timp ce lua parte la masacrele comise în timpul rebeliunii legionare. Certă e apartenenţa arhiepiscopului ortodox la o organizaţie puţin onorabilă, Mişcarea Legionară, care a făcut din asasinatul politic o armă şi care a organizat persecuţia împotriva evreilor. Printre victimele antisemiţilor din România se numără Nicolae Iorga, dar şi familiile de evrei exterminate în Progromul de la Iaşi.
Vlăstar din Ţara Moţilor
Valerian Trifa, pe numele său laic Viorel Trifa, s-a născut în 28 iunie 1914, în oraşul Câmpeni din Ţara Moţilor. El era fiul învăţătorului Dionisie Trifa. Primele clase le-a urmat în localitatea sa natală, apoi a urmat liceul la Sibiu. Între 1931 şi 1935, Viorel Trifa a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Chişinău, pe care a terminat-o cum laudae. Tânărul a urmat cursuri de filosofie la Universitatea din Bucureşti, apoi, timp de două semestre, a devenit student la Universitatea din Berlin. În anii studenţiei, el a devenit unul dintre membrii Mişcării Legionare. În anul 1940, el a fost ales chiar preşedinte al Uniunii Naţionale a Studenţilor Creştini din România, o organizaţie fascistă. În ianuarie 1941, Viorel Trifa a luat parte la rebeliunea legionară contra lui Ion Antonescu. După înfrângerea ei, împreună cu alţi lideri legionari, el s-a refugiat în Germania nazistă. La insistenţele lui Ion Antonescu, liderii legionari au fost cazaţi, pentru a fi mai bine supravegheaţi, în sectoarele privilegiate ale lagărelor de concentrare de la Buchenwald şi Dachau. După 23 august 1944, Viorel Trifa a fost unul dintre cei care au susţinut ideea formării unui guvern legionar al României în exil, la Viena. În perioada petrecută la Viena, el a devenit secretar al mitropolitului ortodox dizident Visarion Puiu. Apoi, Viorel Trifa a emigrat la Paris, unde şi-a ascuns cu grijă trecutul fascist. Au urmat câţiva ani în care a predat istorie şi limba franceză într-un colegiu catolic din Italia. Acolo, teologul ortodox pregătea preoţi misionari catolici.
Exilat peste ocean
În anul 1950, Viorel Trifa a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a devenit redactor principal al revistei Solia, a comunităţii româneşti din Cleveland, Ohio. În contextul în care comunitatea românească ortodoxă era profund divizată între cei care doreau ruperea de Biserica Ortodoxă Română, condusă de patriarhul comunist Justinian Marina, şi cei care doreau păstrarea legăturilor canonice cu Sfântul Sinod din Bucureşti, Viorel Trifa a devenit unul dintre liderii taberei care refuza colaborarea cu ierarhii „roşii”. În anul 1951, el a fost ales episcop al românilor americani. În anul 1952, el a fost hirotonit, la Philadelphia, de către un episcop ucrainean, membru al Bisericii Ortodoxe Americane. Aceasta a fost fondată de emigranţii din fostul Imperiu Ţarist, alungaţi de Revoluţia Bolşevică. Viorel Trifa a luat numele de arhiereu Valerian. El a cerut şi a obţinut, din partea Bisericii Ortodoxe Americane, ca eparhia sa să-şi păstreze autonomia administrativă şi limba română, ca limbă de cult. În paralel, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să accepte alegerea lui Valerian Trifa ca episcop al românilor americani şi a numit un nou ierarh pentru America de Nord. În anul 1970, Valerian Trifa a primit titlul de arhiepiscop.
Expulzarea
Valerian Trifa a rămas una dintre puţinele voci critice la adresa regimului comunist în timpul „dezgheţului” dintre regimul Ceauşescu şi Occident, după ce dictatorul român Nicolae Ceauşescu s-a opus intervenţiei ţărilor comuniste în Cehoslovacia, în 1968. Oricum, Valerian Trifa era judecat de un tribunal american, după ce, în anul 1961, rabinul din România, Moses Rosen, a declarat că el a fost unul dintre capii progromurilor legionare din 1941. În acest context, arhiepiscopul Trifa ar fi devenit ţinta unei diversiuni puse la cale de fosta Securitate. Potrivit memoriilor generalului de Securitate, Mihai Pacepa, „serviciul secret comunist a furnizat Justiţiei americane documente falsificate”, care atestau presupuse crime comise de arhiepiscopul ortodox. Drept urmare, în anul 1980, Valerian Trifa şi-a pierdut cetăţenia americană şi a fost expulzat. El a emigrat în Portugalia în anul 1984 şi a murit în anul 1987.
Adevăr sau provocare?
Memoriile lui Mihai Pacepa arată că, în operaţiunea Securităţii împotriva lui Valerian Trifa, unul dintre agenţii serviciului secret comunist ar fi fost călugărul Valeriu Anania, regretatul mitropolit ortodox din Cluj, Bartolomeu. Acesta ar fi primit gradul de colonel de Securitate. Tot despre IPS Bartolomeu au apărut informaţii că ar fi devenit colaborator al Securităţii cu numele de cod Apostol. Însă înaltul ierarh a negat tot timpul aceste informaţii. Deocamdată, CNSAS nu a făcut lumină, aşa că nimeni nu ştie dacă afirmaţiile lui Mihai Pacepa sunt adevăr sau provocare.