2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismServiciul de Informaţii din Germania a protejat criminalii nazişti

Serviciul de Informaţii din Germania a protejat criminalii nazişti

Serviciul de Informaţii Secrete din Germania de Vest a făcut publice mai multe documente despre cel care a aranjat crimele naziste. 900 de pagini despre Walter Rauff au ajuns la Arhivele Federale Germane, scrie Der Spiegel.

Astfel, Serviciul de Informaţii (BND) arată în aceste înregistrări că Rauff credea sincer că era inocent, ceea ce ar putea explica de ce nu a fugit ştiind că avea să fie arestat. El nu a putut fi extrădat pentru crimele naziste, aşa că a ieşit din închisoare după câteva luni.

Un cercetător de istorie spune că e regretabil că agenţia a angajat criminali nazişti, pentru că Rauff „era de neconceput din punct de vedere politic şi moral”.

Walter Rauff a fost agresorul-cheie al crimelor făcute de nazişti. El a primit funcţia de agent după Al Doilea Război Mondial, cu toate că este considerat responsabil pentru cei 100.000 de morţi din timpul războiului.

Rolul lui principal a fost să obţină informaţii despre Fidel Castro, dar a eşuat. Nu a reuşit să aibă acces în niciun fel în Cuba, aşa că BND a fost dezamăgit şi i-a scăzut salariul la jumătate.

Serviciul de Informatii l-a îndemnat să distrugă toate documentele şi instrumentele de spionaj care ar putea dezvălui că este agent. Rauff a fost numit apoi Enrico Gomez şi a plătit mai mult de 70.000 de mărci germane ca să fie agent.

Totuşi, BND şi-a asumat o parte din taxele legale ale lui Rauff, susţinând că el ar fi un prieten vechi. Dar fostul nazist a făcut clar faptul că el nu şi-ar fi expus niciodată relaţia cu Serviciul de Informaţii.

Chiar şi aşa, există jurnalişti care susţin că Rauff le-a vorbit despre munca lui la BND în 1950.

În plus, CIA a declarat că agentul nazist a încercat să ridice un serviciu de informaţii secrete după modelul Gestapo.

Walter Rauff avea 77 ani când a murit în 1984, după ce a trăit în Santiago, capitala statului Chile.

 

Cele mai citite

Rovinieta 2025: Costuri, valabilitate și modificări legislative

Proprietarii vehiculelor surprinse fără Rovinietă riscă sancțiuni, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de tipul vehiculului și de durata utilizării ilegale a infrastructurii rutiere Începând...

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...
Ultima oră
Pe aceeași temă