3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismIuliu Maniu, comemorat la Sighetu Marmaţiei şi Bădăcin

Iuliu Maniu, comemorat la Sighetu Marmaţiei şi Bădăcin

Comemorarea a 61 de ani de la uciderea celui mai important om de stat român pe care l-a dat Transilvania, Iuliu Maniu, a trecut aproape neobservată. În câteva biserici greco-catolice au fost rostite rugăciuni şi oficiate parastase pentru odihna sufletului celui care a condus Consiliul Dirigent al Transilvaniei şi care a fost prim-ministru al României, dar care a fost, totodată, şi avocat al Miropoliei Greco-Catolice din Blaj şi, totodată, ctitor al bisericii române unite din Bădăcin. În plan public, această comemorare a trecut nemarcată.

Există programate câteva evenimente de mici dimensiuni, care vor avea loc în acest sfârşit de săptămână. Unul dintre ele va avea loc în Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmaţiei, locul în care au fost îngropate, pe malul îngheţat al Tisei, osemintele marelui om de stat. Ceremoniile sunt organizate de liderii PNŢCD, iar la parastasul care va fi oficiat vineri în cimitir vor participa clerici greco-catolici maramureşeni. Cei care vor merge în pelerinaj la Sighet vor vizita şi Memorialul Victimelor Comunismului, unde celula în care a decedat Iuliu Maniu a fost păstrată intactă, pentru ca vizitatorii fostei temniţe comuniste să poată vedea condiţiile în care a fost exterminat unul dintre cei mai importanţi lideri ai românilor ardeleni.

O altă comemorare va fi organizată în Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu, însă duminică. Evenimentul este organizat de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, cu Muzeul de Istorie şi Artă Sălaj, cu Şcoala ”Iuliu Maniu” din Bădăcin şi cu Radio Maria.

”Participanţii vor fi invitaţi ca, după sfânta liturghie şi parastasul care vor fi oficiate pentru membrii familiei Maniu, să viziteze muzeul dedicat lui Iuliu Maniu, amenajat în demisolul bisericii greco-catolice”, a spus preotul paroh Cristian Borz.

Părintele Cristian Borz este implicat şi în restaurarea Conacului Maniu din Bădăcin. Acesta a fost confiscat de autorităţile comuniste, care l-au transformat într-un centru pentru persoanele cu dizabilităţi. După îndelungate tratative, autorităţile judeţene au restituit acest conac Bisericii Greco-Catolice, moştenitorul desemnat prin testamentul lui Iuliu Maniu.

Clădirea, aflată în stare avansată de degradare, a intrat într-un costisitor proces de restaurare.

Iuliu Maniu, eroul Transilvaniei

Iuliu Maniu a fost cel mai important om de stat pe care l-au dat românii din Transilvania în secolul XX. El provine dintr-o veche familie nobiliară, care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ”vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare. Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ. El a fost, practic, artizanul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ulterior, el a fost preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei, care a guvernat această provincie românească vreme de doi ani. Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.

Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă