2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismIstoria enciclopediei române editată de „Astra" în 1904

Istoria enciclopediei române editată de „Astra” în 1904

La Sibiu se păstrează întreaga arhivă a modului în care s-a elaborat şi editat prima enciclopedie  română, iniţiată în 1904 de „Astra”, adică de „Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român”.

 

Dar, încă din ianuarie 1895, Cornel Diaconovici,  prim-secretar  al „Astrei”, a prezentat în şedinţa Comitetului Central,  primul proiect  privind editarea unei enciclopedii în scopul „lăţirii  ştiinţelor şi artelor  în cercuri cât mai largi  la poporul nostru, gândit sub forma unor lexicoane de conversaţiune, care „să ne facă servicii precum lexiconurile germane ale timpului…Ideea a surâs multora şi s-a  ajuns  la o comisie  pentru studierea proiectului, din care au făcut parte pesonalităţi ale timpului precum Ilarion Puşcariu, Zaharia Boiu, Partenie Cosmas, Leontin Simionescu  şi Cornel Diaconovici. Acest  comitet hotărăşte editarea enciclopediei în două tomuri  de câte 60 de coli de tipar  cu o mie de pagini, redactor principal al acesteia fiind numit Cornel Diaconovici, considerat omul cel mai competent în materie, deoarece a colaborat la mai multe enciclopedii,  mari, germane.

 Astfel că „Astra” a lansat şi publicat un apel în revista „Transilvania” şi în alte foi periodice româneşti, cerând să fie sprijinit acest proiect,iar  Ioan Micu Moldovan, preşedintele de atunci al „Astrei”, a tipărit în revista „Transilvania” un text convingător intitulat „Creştere  şi  cultură”, etalând  scopul enciclopediei, rolul şi importanţa ei naţională pentru români.

 La acest Apel au răspuns  circa 200 de oameni de ştiinţă şi cultură din toate provinciile româneşti, dintre care 172 din ţară şi de peste hotare,  s-au  şi angajat să colaboreze, fără remuneraţie, astfel că  s-au primit,în final peste…. 60.000 de titluri de articole, dintre carte, în urma unei selecţii riguroase au fost luate în considerare 37.622 de texte. Desigur,autorii au folosit, în primul rând bibliotecile personale, pe atunci extrem de bogate (cea a lui Diconovici avea peste 5.000 de opere)  şi bibliotecile publice, mai ales cea a „Astrei”, cu mii de volume, dar şi marile biblioteci din Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Craiova etc., precum şi din Paris şi Petrograd. Iar ca un succes notabil menţionăm şi colaborarea unor  personalităţi străine, precum  Alphons Tuor din  Elveţia,  Urban şi Hertwik Iarnik din Cehoslovacia, Gustav Weigand din Germania etc. 

 La 12 martie 1904 Dr. Cornel Diaconovici raportează comitetului„Astrei” apari-ţia ultimului fascicol al enci-clo-pediei, care a fost editată  în  trei volume  însumând peste  3.100 de pagini şi care, la apariţie,  s-a bucurat de un enorm succes, nu numai în  Transilvania şi Ba-nat,dar  şi în Regat, subliniindu-se,în  publicaţile vremii, că nici una dintre  naţiunile din   fostul  imperiu austro-ungar – cehoslovaci, sârbi, polonezi -, n-au reuşit să-şi redacteze o enciclopedie, Transilvania  rea-lizând o premieră în  zona de răsărit  a Europei… O semnalăm şi noi, după atâţia ani, ca semn de aducere aminte,dar şi ca un omagiu adus acestor patrioţi care au vădit, nu numai  înţelepciunea unui popor, ci şi calitatea intelectualilor Transilvaniei, ce au performat  şi în acest domeniu.

Iar dacă citim tabelul autorilor, rămânem puternic impresionaţi de personalitatea semnatarilor din Enciclopedie: Antipa Grigore, Victor Babeş, Valer Branişce, Ovidiu Densuşeanu, Rădulescu Motru, Titu Maiorescu, Weingrad Gustav-din Lipsca etc., dar şi dr. Wittstock, preotul din Avrig (despre saşi) etc. O istorie spectaculoasă care spune multe despre transilvăneni, din toate punctele de vedere, meritând omagiul  generaţiilor ce se succed în timp.    

(Sursa: Sibiu „Repere sibiene – studii şi referate”, 1982.)

Cele mai citite

Sindicaliștii Metrorex protestează în fața Guvernului

Sindicaliștii solicită creșterea salariilor și finanțarea adecvată a companiilor Metrorex Uniunea Sindicatul Liber din Metrou organizează miercuri, de la ora 14:30, un protest în fața...

Liga Campionilor: Benfica Lisabona-FC Barcelona 4-5 într-un meci dramatic, decis pe final

FC Barcelona a reușit o victorie epică, 5-4 cu Benfica, la Lisabona, marți seara, în etapa a șaptea a Ligii Campionilor la fotbal. Benfica a...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă