1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFOTO. ZIUA REGALITĂŢII, sărbătorită în absenţa Regelui Mihai. Viaţa în imagini a...

FOTO. ZIUA REGALITĂŢII, sărbătorită în absenţa Regelui Mihai. Viaţa în imagini a Regelui Mihai

Românii sărbătoresc pe data de 10 mai Ziua Regalităţii. Această zi are o triplă semnificaţie pentru ţara noastră. Pe 10 mai 1866, Carol I a devenit Domnitor al României, iar 11 ani mai târziu, România îşi câştiga independenţa, pentru ca pe 10 mai 1881 ţara noastră să devină Regat.

Viaţa Regelui Mihai

Regele Mihai I al României este fiul legitim al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena şi  s-a născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia.

Prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenţă condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României. După venirea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930 şi după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său. În urma abdicării lui Carol al II- lea, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I, potrivit site-ului oficial al Casei regale a României.

Domnia Regelui Mihai a durat până în decembrie 1947, când comuniştii l-au  forţat să abdice. După abdicare, a început exilul Regelui Mihai, care a locuit începând din 1948 până în 1949 în grecia, apoi în Eleveţia şi Anglia (până în 1956 -n.red.)

Familia Regala s-a întors în Elveţia în 1956. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la caţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste 45 de ani, iar din 2004 s-au mutat la Aubonne.

Citeşte şi: Documentul în care comuniştii recunosc că l-au forţat pe rege să abdice

Regele Mihai şi  politicienii

Regele Mihai al României nu se bucură de popularitate în rândul tuturor politicienilor români.  Preşedintele Băsescu l-a acuzat de „trădarea interesului naţional”, pentru că ar fi lăsat România pe mâinile sovieticilor atunci când a fost forţat să abdice, în decem­brie 1947. Într-un interviu acordat ulterior postului britanic de radio, BBC, Regele Mihai a declarat că nu merită să reacţioneze la astfel de lucruri, pe care le-a calificat drept mărunte.

Deşi nu este „iubit” de politicienii români, Regele Mihai este unul dintre cei mai populari regi din Europa, care nu are tron, potrivit unui sondaj realizat în 2011 de postul belgian de televiziune RTL. De asemenea, jurnaliştii belgieni consideră şi că are şanse să revină la conducerea României.

Vezi în galeria foto, imagini de arhivă cu Regele Mihai.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Amendă de 14.500 de lei pentru o femeie care şi-a plimbat câinii Amstaff fără lesă şi botniţă

O femeie din Râmnicu Vâlcea a fost amendată cu suma considerabilă de 14.500 de lei pentru multiple încălcări legale legate de deținerea a doi...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...
Ultima oră
Pe aceeași temă