În fiecare an, de Înălţare, la închisoarea-muzeu de la Sighetul Marmaţiei, sute de foşti deţinuţi politici şi oamenii care au trăit oroarea deportării în Bărăgan se adună pentru a sărbători Ziua Eroilor, dedicată victimelor comunismului.
În 2013, se împlinesc 72 de la primele deportări ale românilor basarabeni în Siberia şi 62 de ani de la deportările din Bărăgan. Cei ce şi-au pierdut viaţa în puşcăriile comuniste şi în satele din Bărăgan vor fi comemoraţi în Cimitirul Săracilor, locul unde au fost îngropaţi în secret, fără preot şi fără cruce, printr-o slujbă comună oficiată de prelaţi ortodocşi, catolici şi greco-catolici.
Citeşte şi Pelerinajul de la Sighet
În 1948, după ce regimul comunist s-a consolidat, Sighetul a devenit o închisoare pentru oponenţii regimului. Aici au fost întemniţaţi miniştri, politicieni, academicieni, economişti, ofiţeri, istorici şi jurnalişti.
Închisoarea a fost considerată „unitate de muncă specială”, dar era, în realitate, un loc de exterminare pentru elitele ţării. Printre cei care şi-au găsit sfârşitul în închisoarea comunistă se numără unii dintre cei mai importanţi lideri politici ai României interbelice, precum liderul Partidului Naţional Ţărănesc, Iuliu Maniu.
Închisoarea a fost transformată în muzeul „Memorialul Victimelor Comunismului şi Rezistenţei” în 2000, cu sprijinul soţilor Romulus Rusan şi Ana Blandiana. Fotografiile sunt realizate de Emanuel Tânjală.
Citeşte şi Pelerinaj pentru martirii de la Sighet