Legaturile dintre Bourdelle si Romania sunt multe si spectaculoase si ele pot fi descoperite pe indelete de cei care vor vizita in liniste expozitia, deschisa la Muzeul National de Arta pana pe 28 ianuarie 2007.
In 1913, cunoscutul colectionar roman Anastase Simu ii comanda sculptorului francez un bust al sotiei sale, Elena, extrem de apreciat de critica la expunerea sa, in aprilie 1914, la Salonul National de la Paris. Era inceputul unei lungi prietenii si corespondente, intrerupta doar de moartea artistului, in 1929. Muzeul Anastase Simu, donat de marele colectionar statului roman in 1927, ajunge sa numere mai multe sculpturi de Bourdelle, fiind cea mai larga colectie particulara de opere ale acestuia. Din pacate, in 1948, muzeul este desfiintat de comunisti, iar in 1964 cladirea, situata pe fosta strada Mercur (in apropierea actualului magazin Eva), este demolata. Astfel ca toate aceste opere au intrat in patrimoniul Muzeului National de Arta si pot fi vazute acum. Cele doua busturi, al Elenei Simu si al lui Anastase Simu (realizat de Bourdelle mai tarziu, in anii '20), realizate in marmura galbena de Pirinei, se afla la intrarea primei sali a expozitiei. Maestrul parizian a avut multi elevi printre viitorii artisti romani, relatia dintre maestru si ucenici fiind extrem de fecunda, asa ca o a doua sala a expozitiei prezinta cateva dintre lucrarile, foarte valoroase la randul lor, a cinci dintre elevii romani ai lui Bourdelle: Irina Codreanu, Margareta Cosaceanu-Lavrillier, Celine Emilian, Mihai Onofrei si Vasile Vasiliu-Falti.
Evenimentul de la MNAR propune in premiera publicului roman 67 de opere apartinand lui Antoine Bourdelle (sculpturi in bronz, in ipsos, in marmura si lucrari de grafica), alaturi de 9 fotografii executate de artist in timpul lucrului, de alte documente de epoca si de cele 17 sculpturi ale discipolilor sai romani. In afara de lucrarile care fac parte din patrimoniul MNAR, pastratorul operelor bourdelliene din colectia fostului muzeu Simu, toate celelalte provin de la Muzeul Bourdelle din Paris. Efortul acestuia nu este deloc de neglijat, operele fiind expuse la Bucuresti un timp destul de indelungat: expozitia va fi deschisa pana pe 28 ianuarie 2007.