1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportAtletismCum i-au omenit românii pe prizonierii americani din al II-lea Război Mondial

Cum i-au omenit românii pe prizonierii americani din al II-lea Război Mondial

În octombrie se împlinesc 66 de ani de la încetarea asaltului aviatic al americanilor asupra ţării noastre. Bombardamentele au început în aprilie 1944 şi, apoi, timp de şase luni, au pisat oraşele noastre. Ele au vizat obiective precum Gara de Nord din Bucureşti şi toate străzile adiacente ori altele, similare, din Turnu Severin, Braşov.

Valuri de 700-800 de avioane

Avioanele americane veneau în valuri, valuri de pe aeroporturile militare din Bari (Italia). Aveam 13 ani atunci şi noi, copiii satu­lui, priveam miraţi la „specta­colul” de pe cer, unde la 8.000 de metri altitudine, pluteau sute de cru­ciuliţe argintii într-o formaţie echidistantă perfectă, ale celor 700-800 de avioane din fiecare val, care emiteau un puternic şi sinistru uruit, ge­nerat de apa­ratele cu patru motoare fiecare. Fiecare asalt lăsa în urma lui distrugeri neînchipuite, sute de morţi şi răniţi şi răspândea o jale cumplită, de proporţii naţionale. Cu toate acestea, odată intrate deasupra teritoriului României, sutele de avioane erau întâm­ pi­nate cu curaj de artileria antiae­riană, dar şi de nişte bravi eroi, piloţi de vânătoare, care doborau numeroase aparate inamice. Din avioanele americane ava­riate se aruncau în gol piloţii şi alţi mem­bri ai personalului de bord. Paraşutiştii pluteau în încer­carea de a se salva.

„Am fost recuperaţi de ţărani foarte cumsecade”

Cei mai mulţi americani s-au sal­vat prin căderea în mâinile ina­micului care-i aştepta, li­te­ral­mente, cu braţele deschise! Au mărtu­ri­sit-o chiar ei prin scriso­rile expediate acasă, în SUA, din prizonieratul lor în România. Iată extrase din câteva scrisori. „Când am ate­ri­zat”, îi scria ­sergen­tul Floyd W. Cline tatălui său, „am fost recu­peraţi de ţă­rani foarte cumse­cade care ne-au pansat rănile, nu prea în­sem­nate, şi ne-au dat mâncare şi apă”. Locotenentul Robert W. Cress îi scria şi el tatălui său din Hillsbor, Illinois: „Când am aterizat (cu paraşuta – n.r.) am fost încon­jurat de ţărani care au fost foarte prietenoşi. Am fost trataţi mai mult ca oaspeţi decât ca prizonieri. A doua zi, la ple­carea mea, mi-au urat noroc şi m-au invitat să-i revăd când se va isprăvi războiul”.

„Cel mai bun prânz de când am plecat din Statele Unite”

Locotenentul Frank H. Weston îi scria mamei sale din Miami, Florida: „Am aterizat într-un lan de grâu şi o mulţime de ţă­rani s-au apropiat de mine surâ­zând şi spuneau: «Ameri­can?! Ame­ricanii şi românii sunt buni ca­marazi». Ne-au mai spus că vom fi foarte bine trataţi, să nu ne fie frică. Pe urmă ne-au dus într-o casă mare, unde am fost invitaţi la masă. A fost cel mai bun prânz de când am plecat din Statele Unite”. Sau rân­durile locote­nen­tului Jak­son F. Dunn, care îi scria soţiei sale din Carolina de Sud: „Am petrecut prima noapte într-un sat, unde m-au hrănit ţăranii. Mai prinseseră şapte americani şi eram toţi obiectul unei mari curiozităţi din partea ţăranilor. Ne-au adus tot felul de bunătăţi şi au încercat să ne ofere cât mai mult confort. Ceea ce mă miră mai mult este că, deşi suntem în mod legal în război cu acest popor, totuşi nu ne poartă pică. Chiar jandarmul care m-a prins a sosit cu un aer foarte jovial, m-a salutat şi mi-a spus: «ca­marade».

Mi-a strâns mâna într-un fel foarte prietenesc, ca şi cum am fi fost parteneri de afaceri, şi a mărturisit că-i pare nespus de rău că trebuie să mă perche­ziţioneze”. Dar omenia românilor au sim­­ţit-o americanii chiar şi pe bolta cerească. Astfel, după ce i-a fost distrus avionul şi a sărit cu para­şuta, locotenentul Ge­rald Ardin din Oregon poves­teşte: „În timp ce pluteam spre pământ, un avion de luptă românesc se învâr­tea în jurul meu şi mişca aripile ca şi cum ar fi zis: «Hello! Mare noroc!»”. Desigur, în final se cuvine să spun că toţi aceşti prizonieri americani au fost duşi într-un lagăr special amenajat pentru ei la Timişul de Sus, unde au avut confortul unor oameni trimişi la odihnă şi în refacere. Cât despre sursa acestor scri­sori, o datorez regretatului Mihai Pelin, un excepţional scriitor şi publicist întâlnit, în 1990, la Institutul de Cercetări din Veneţia. Iar scrisorile reproduse se află, cred, în arhiva militară de la Bucureşti, copiate în timpul războiului de cenzura militară, înainte de a fi expediate spre destinatari.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă