Curajul de a fi acceptat poziţia de director al Teatrului de Balet din Odesa, în timpul celui de-al doilea război mondial, i-a adus lui Antonin Ciolan trecerea pe lista „criminalilor de război“.
Una dintre cele mai fascinante personalităţi ale lumii muzicale româneşti a fost maestrul Antonin Ciolan. El s-a numărat printre profesorii Conservatorului din Iaşi, apoi ai celui din Cluj, dar a fondat şi Societatea Filarmonică a Basarabiei din Chişinău, apoi Filarmonica de Stat din Cluj. De asemenea, alături de prietenul său, George Enescu, Antonin Ciolan a fondat Filarmonica Moldova din Iaşi, în anul 1942.
În acel an, el a acceptat, la insistenţele guvernatorului român al Transnistriei, generalul Gheorghe Alexianu, oferta de a deveni director al Teatrului de Balet din Odesa, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 1944, în martie. Deşi activitatea sa a fost una strict muzicală, în octombrie 1944, Antonin Ciolan a fost arestat, la insistenţele sovieticilor. Ulterior, el a aflat că a fost trecut pe lista ”criminalilor de război”, deşi în cel de-al doilea război mondial, Antonin Ciolan nu a tras nici măcar un cartuş!
După ce magistraţii s-au convins că el s-a rezumat strict la activitatea muzicală şi culturală, Antonin Ciolan a fost eliberat, la capătul a nouă luni de detenţie, în condiţii foarte grele.
O personalitate remarcabilă
Antonin Ciolan s-a născut la 1 ianuarie 1883 la Iaşi. Potrivit actului său de naştere, prenumele său era Gheorghe. La botez, naşul său l-a botezat Antonin, iar apoi Tribunalul Iaşi a validat schimbarea numelui. Potrivit unuia dintre biografii lui Antonin Ciolan, Laurenţiu Mera, copilul a vădit de foarte timpuriu aptitudini muzicale. Antonin Ciolan a studiat la Liceul Naţional din Iaşi, pe care l-a absolvit în anul 1900. El a fost coleg de promoţie cu marele prozator Mihail Sadoveanu, cel care avea să se compromită în ultima parte a vieţii prin colaborarea cu regimul comunist. Antonin Ciolan s-a înscris la Conservator, însă părinţii săi erau de părere că nu este serioasă o carieră muzicală. Antonin Ciolan s-a înscris şi la Facultatea de Medicină, însă a renunţat la studiile medicale după ce a trebuit să asiste la nişte disecţii. Apoi, el s-a înscris la Facultatea de Ştiinţă şi Matematică, însă, după doi ani de studii, a trebuit să-şi satisfacă stagiul militar. El a fondat o orchestră militară, în anul 1904. După eliberarea din armată, Antonin Ciolan a devenit profesor la Conservatorul din Iaşi. În anul 1906, el a fondat Societatea Muzicală din Iaşi, sub preşedinţia lui Theodor Burada. Convins, în cele din urmă, de faptul că muzica reprezintă adevărata sa vocaţie, Antonin Ciolan a plecat, în perioada 1909 – 1913, în Germania, ca să-şi desăvârşească studiile muzicale, la Dresda, Berlin şi Leipzig. În anul 1913, el s-a întors în România şi a redevenit profesor la Conservatorul din Iaşi. În acel an, el a plecat pe frontul din Bulgaria, deşi, în calitatea sa de cadru didactic, ar fi putut să evite concentrarea. La întoarcerea sa de pe front, el a redevenit profesor la Conservator. În anul 1916, după ce România a intrat în primul război mondial, Antonin Ciolan a plecat din nou pe front şi a fost grav rănit în luptele date în Transilvania, lângă Sovata. Din cauza rănilor, el nu a mai fost mobilizat. În anul 1919, el a devenit director al Conservatorului din Iaşi, post în care a rămas până în anul 1922. Îndepărtat în urma unor intrigi, Antonin Ciolan va reveni la conducerea Conservatorului în anul 1925. În perioada interbelică, Antonin Ciolan s-a implicat în promovarea activităţii muzicale în Chişinău.
Activitatea la Odesa şi la Cluj
După izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Antonin Ciolan a contribuit la Fondarea Filarmonicii Moldova, apoi, în anul 1942, la insistenţele guvernatorului Transnistriei, generalul Gheorghe Alexianu, marele muzician a fost numit director al Teatrului de Balet din Odesa, funcţie pe care a deţinut-o până în 1944. Întors acasă, el a fost închis timp de nouă luni, pentru că a fost trecut pe lista criminalilor de război.
Eliberat din funcţie, el a fost pensionat în anul 1948 de la Conservatorul din Iaşi, unde devenise persona non grata. Astfel că Antonin Ciolan a decis să se mute la Cluj.
Aici, el a devenit profesor la Conservator şi prim-dirijor al Operei Maghiare de Stat. În anul 1955, el a fondat Filarmonica de Stat din Cluj, al cărei prim-dirijor a fost. Antonin Ciolan a murit în anul 1970 la Cluj, însă a fost înmormântat în oraşul său natal, Iaşi.