Preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, Corina Martin, spune că hotelierii şi agenţiile de turism au lansat oferte la nivelul tarifelor de anul trecut, iar astfel s-a înregistrat o creştere cu peste 20% faţă de 2012 a cererii pentru pachetele turistice de 1 Mai şi Paşte.
petrica.rachita@romanialibera.ro
Peste 40.000 de turişti sunt aşteptaţi să petreacă pe litoral minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, preţurile la cazare fiind cuprinse între 45 de lei de persoană pentru o noapte la un hotel de două stele şi 220 de lei de persoană la un hotel de cinci stele din Mamaia.
Patronatele hoteliere şi agenţiile de turism au pregătit oferte speciale, specifice fiecărui eveniment, dar şi pachete comune, care să includă întreaga perioadă 30 aprilie-7 mai.
Pe litoralul românesc, preţurile la cazare încep de la 45 de lei de persoană pe noapte, la un hotel de două stele din Mamaia.
Tot în staţiunea Mamaia, la hotelurile de trei stele preţurile pornesc de la 60 de lei de persoană pe noapte, în timp ce turiştii care se vor caza în această perioadă la un hotel de 4 stele au tarife care încep de la 100 de lei de persoană pe noapte. La hotelurile de cinci stele, tarifele pornesc de la 299 de lei de persoană pe noapte.
Hotelurile de patru şi cinci stele au pachete mai complexe, care, pe lângă cazare şi mic dejun, includ diverse servicii, precum acces la spa, fitness sau la piscină. Preţurile medii stabilite la aceste pachete la hotelurile de patru stele sunt de 320 lei pe noapte camera dublă standard, pentru doi adulţi, pentru sejururi de minimum două nopţi, 300 de lei pe noapte pentru sejururi de minimum trei nopţi şi 280 de lei pe noapte pentru sejururi de minimum patru nopţi.
De asemenea, sunt unităţi de cazare de patru stele care oferă discounturi între 10 şi 30 la sută la a treia noapte de cazare, iar pentru turiştii care se cazează cel puţin cinci nopţi în tarif este inclus prânzul în ziua de Paşte.
Cei care aleg sudul litoralului – Costineşti, Neptun sau Vama Veche – vor plăti pentru o cameră dublă la o pensiune sau la un hotel de trei stele de la 80 de lei pentru o noapte, dar costurile urcă şi aici, în funcţie de oferte, până la 180-220 de lei camera dublă pe noapte.
Nici Biserica nu se lasă mai prejos în a primi turiştii, având în vedere că aproximativ 250.000 de români merg în fiecare an în călătorii în ţară pentru pelerinaj religios, iar cei mai mulţi dintre ei rămân în zona respectivă între una şi trei nopţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Anul trecut au mers în pelerinaje religioase în ţară aproximativ 263.000 de persoane, în scădere cu 6% comparativ cu anul precedent. Statistica îi ia în calcul doar pe cei care au rămas cel puţin o noapte în zona respectivă şi nu include călătoriile de o zi.
Din total, 3.300 de persoane au fost în pelerinaj şi au înnoptat în zona litoralului, 63.000 în staţiunile montane, aproape 400 în staţiuni balneoclimaterice, 17.000 au mers în circuite şi în jur de 180.000 de pelerini au ajuns în alte zone din ţară.
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune că zonele care atrag cei mai mulţi pelerini sunt nordul Moldovei, mănăstirile din jurul Neamţului, Maramureşul şi Vâlcea. Pelerini atrag de asemenea şi Bucureştiul, dar şi mănăstirile din jurul Capitalei, printre care Cernica, Pasărea sau Snagov.
Şi în Prahova sunt câteva mănăstiri care atrag, de asemenea, un număr important de persoane în circuite religioase, printre ele aflându-se cele de la Ghighiu, Zamfira şi Crasna.
Cei mai mulţi pelerini merg la mănăstirile din ţară cu prilejul marilor sărbători religioase, cum ar fi Cuvioasa Parascheva (în octombrie, la Iaşi), Sfântul Dumitru (octombrie, Bucureşti), Adormirea Maicii Domnului (august), dar şi Învierea şi Naşterea Domnului.