Iniţiativa aparţine Ministerului pentru IMM-uri şi Turism şi celui al Dezvoltării, iar proprietarii de hoteluri vor fi obligaţi prin lege să investească în amenajarea faţadelor hotelurilor şi a împrejurimilor, chiar dacă unităţile nu sunt funcţionale. Argumentul? Respectarea dreptului de proprietate nu implică ignorarea dreptului de vecinătate.
„Sunt supărată pe proprietarii de hoteluri care nu au investit în amenajarea lor şi lucrăm cu Ministerul Dezvoltării la o modificare legislativă, pentru că nu mi se pare corect ca dacă te prevalezi de dreptul de proprietate să nu ţii cont de articolul din Constituţie ce prevede respectarea dreptului de vecinătate. Din cauza celor care nu s-au pregătit sunt afectaţi cei care s-au pregătit pentru sezonul turistic“, a declarat luni ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini. Ea a menţionat că a realizat deja un memorandum ce vizează acest aspect, adăugând însă că o astfel de iniţiativă depinde de Guvern, fiind vorba de o decizie politică.
Totodată, în cazul în care un proprietar nu vrea să opereze un hotel, acesta va fi obligat să amenajeze totuşi unitatea, faţada, spaţiul verde, astfel încât să nu afecteze hotelurile funcţionale.
„Pentru toţi românii care ar dori să meargă la mare există staţiuni pregătite, există hotelieri pregătiţi. Trebuie să recunosc că nu toate hotelurile sunt pregătite şi aici avem o problemă cu deţinătorii de hoteluri care nu le-au mai îngrijit. Asta nu înseamnă că cei 30.000-40.000-50.000 de turişti care vor să meargă de astăzi sau de mâine la mare nu găsesc locuri foarte bune. Am vizitat şi camere, am vizitat şi hoteluri – hoteluri de trei stele, cu camere foarte îngrijite şi cu un preţ extraordinar de bun, spun eu. Mult mai ieftin decât în ţările din împrejurimi, dacă este să amintim de comparaţia ce se face mereu cu Bulgaria sau Grecia. Ei bine, eu nu cred că în Bulgaria, la un hotel de trei stele, pe malul mării, cu mic dejun pentru două zile, cu două persoane în cameră, se poate sta cu 100 de lei pe zi“, a afirmat ministrul Turismului.
„Litoralul nu se reduce la Mamaia“
„Nimeni nu vorbeşte de Mangalia ca destinaţie turistică. Sunt câteva hoteluri foarte bune. Sunt hoteluri de foarte bună calitate şi în Saturn. Aşa cum mai găsim ici-colo şi în Olimp, şi în Neptun. Problema este că staţiunea în ansamblu ar fi trebuit delimitată ca zonă de interes naţional şi să obligăm proprietarii să se alinieze la un plan urbanistic zonal. Dacă nu vrea să opereze în hotelul lui, este problema lui, dar trebuie să aibă aranjat hotelul, faţada, spaţiul verde, totul să arate foarte bine, pentru a nu-l deranja pe cel care şi-a făcut investiţia“, a explicat Grapini.
Ministerul curtează TUI şi Neckermann
„Mâine voi avea o întâlnire cu mai mulţi jurnalişti de la Neckermann care, după discuţia mea, vor pleca pe litoral, vor viziona şi vor decide. Noi vom fi în cataloagele lor şi la TUI, şi la Nekermann, şi la toţi operatorii mari. Îi invit foarte deschis să vină şi să vadă partea frumoasă a lucrurilor şi eu cred că în acest an vom avea turişti mai mulţi decât anul trecut“, subliniază Grapini.
Programul social „Litoralul pentru toţi“ va aduce în acest an tarife mai mari decât în sezonul trecut pentru hotelurile din Mamaia şi Eforie, dar mai mici în cazul celorlalte staţiuni, după ce în ultimii ani preţurile au fost diferenţiate doar de gradul de confort al hotelului, nu şi de staţiune. În ediţia din acest an a programului au fost propuse, pentru prima dată, tarife diferenţiate pentru zona Constanţa-Mamaia-Eforie faţă de sudul litoralului (staţiunile Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai şi Vama Veche), se arată într-un comunicat al Asociaţiei Litoral – Delta Dunării. Programul se desfăşoară în perioada 6 mai-15 iunie.