Statiunea montana Ranca este asezata la 1.600 metri in partea sudica a muntilor Parang, pe drumul strategic „calea regala” parcurs de armatele romane in primul razboi mondial, si anume: Novaci-pasul Carbunele-Obarsia Lotrului-Sugag-Cugir-Sebes, drum construit prima data de armata romana condusa de imparatul Traian. Acesta a fost traseul pe care armata romana a trecut Muntii Carpati in anul 101 si a ajuns la cetatea dacica Sarmizegetusa, in Muntii Orastiei, unde era retras Decebal cu oastea sa.
Cum ajungem
Astazi, pentru a ajunge in statiunea Ranca trebuie urmat DN 67 Ramnicu Valcea-Tg. Jiu, pana in localitatea Balcesti, situata la 36 km de Tg. Jiu si 77 km de Ramnicu Valcea, din intersectia spre Novaci pe DN 67 C pana in orasul Novaci inca 18 km, dupa care se trece podul peste raul Gilort, afluent al Jiului, si se continua pe DJ 67 C inca 18 km pana la destinatie. Accesul este posibil tot timpul anului, cu recomandarea ca pe timp de iarna autovehiculul cu care parcurgeti acest traseu sa fie dotat cu lanturi. Distanta Bucuresti-Ranca este de circa 280 km.
Partii de schi
In statiune exista doua partii de schi, una de 800 metri recomandata incepatorilor si nespecialistilor si a doua de 600 metri pentru profesionisti.
Vara sunt zile insorite calde cu temperaturi intre 15-16°C, iar iarna este multa zapada, aici putandu-se schia din decembrie si de cele mai multe ori pana in mai.
Din punct de vedere al cazarii, structura este variata. Astfel turistii putand alege intre cabane cum ar fi Teleshi sau Ranca, circa 250 vile si hoteluri particulare. Statiunea are doua teleskiuri care le permit turistilor sa practice sporturile de iarna preferate.
Obiective turistice
Varful Papusa, 2.136 m, la 6 km de Ranca, acces pe drumul strategic 5 km si apoi pe poteca, accesibil tot timpul anului; Cabana Obarsia Lotrului, 30 km, din statiune, amplasata la altitudinea de 1.347 m acces vara, iarna numai cu echipament adecvat; mai aproape, la doar 19 km se afla Cabana Obarsia Lotrului-Lacul Oasa. Saua Urdele, 2.145 m, cel mai inalt drum din tara, fata de altitudinea de 2.030 m din tunelul Transfagarasanul, Valea Muntinu, de provenienta glaciara si din care izvoraste Latorita, afluent al Lotrului, Lacul Galcescu, nume ce vine de la poteca incalcita printre jnepi si ieneperi care duce la lac, acces vara, iarna numai cu echipament adecvat, lac din care izvoraste raul Lotru. De cand se stie lacul, fauna abundenta nu a facut necesara popularea artificiala. Drumul se poate parcurge in circa 5 ore de la Ranca peste Zanoaga Iezer, prin Saua Urdele. Lacul Galcescu este considerat unul din cele mai frumoase lacuri glaciare din tara si are 230 m lungime, 165 m latime si 3,2 ha suprafata. Adancimea maxima este de 10 m. Un alt obiectiv turistic spectaculos este Cascada Dracilor, de 12 m inaltime si care este la 10 minute de mers de cabana Obarsia Lotrului si dupa10 minute de mers, se ajunge deasupra cascadei. La mai putin de o ora de mers pe jos de la Cabana Obarsia Lotrului spre Ranca se afla Lacul Iezerul, asezat la 1.900 m altitudine, aproape de Izvoarele Gilortului, care are o suprafata de 3 ha si o adancime 1,5 m.
Tarife de cazare si agrement
– Tarifele de cazare pot varia de la 200.000 lei/pers./noapte/pat la Cabana Teleschi si pana la 1.000.000 lei/camera/noapte in pensiunile ce fac parte din reteaua Asociatiei de Turism Rural Ecologic si Cultural, filiala Gorj. Pentru cei mai pretentiosi exista si oferta hotelurilor, care variaza intre 1.200.000 si 1.850.000 lei camera/noapte.
– Pretul unui bilet de urcare cu teleschiul este de 20.000 lei/pers. sau, in cazul in care doriti un abonament, pretul este de 400.000 lei/zi.
– Daca vreti sa inchiriati un echipament complet, pretul este de 200.000 lei/zi pentru cel de schi si 300.000 lei/zi pentru cel de snowboard.
– Pentru incepatori, pe partie se afla trei monitori care contra sumei de 300.000 lei/sedinta va pot invata tainele acestor frumoase sporturi de iarna.