Multe dintre „peşterile marine” sunt celebre în rândul comunităţii scufundătorilor care trebuie să aibă o pereche de înotătoare şi un rezervor de aer pentru a putea explora aceste atracţii, între care Great Hole Blue din Belize, scriu jurnaliştii de la Daliy Mail. Cunoscute şi sub numele de grote sau caverne, aceste minuni geologice au apărut în urma acţiunii pe termen lung a valurilor asupra stâncilor de coastă.
Una dintre cele mai spectaculoase caverne marine este Great Blue Hole din Belize. Are un diametru de 984 metri şi o adâncime de 407 metri. Great Blue Hole s-a format în Era Glaciară, cu mii de ani în urmă, odată cu prăbuşirea unei peşteri submarine.
Peştera lui Fingal este principala atracţie a insulei Staffa (Scoţia), o cavernă imensă unde valurile capătă o anumită rezonanţă care l-a inspirat pe Felix Mendelssohn să compună Uvertura Hebridelor. Formată integral din coloane hexagonale din bazalt, peştera lui Fingal are această dispunere unică datorită modului de depozitare a masei de lavă care s-a răcit şi s-a micşorat apoi, formând pilaştrii supuşi mai apoi acţiunii de eroziune. Peştera are o intrare sub formă de arcadă şi este umplută cu apă de mare. Cu toate acestea, bărcile nu pot intra în ea, vizitarea de către turişti fiind posibilă numai pe jos.
„Grota Albastră” din largul insulei Capri este foarte cunoscută pritre turiştii români. Deschiderea peşterii este foarte mică, astfel că turiştii care vin aici cu bărcile trebuie să se aplece pentru a putea intra în ea.