UPDATE
Hotelurile bucureştene au dublat sau chiar triplat preţurile camerelor pentru zilele de 8 şi 9 mai. Astfel, o cameră dublă, care în timpul unei săptămâni obişnuite costă 65 de euro pe noapte, s-a vândut chiar şi cu 200-300 de euro pe noapte în zilele în care Bucureştiul a fost luat cu asalt de zeci de mii de suporteri spanioli.
Hotelierii neagă însă că o cameră ar fi ajuns să coste chiar şi 4.000 de euro pe noapte, aşa cum anunţa un articol al agenţiei Mediafax, preluat de mai multe ziare şi televiziuni.
„Acelea sunt preţuri de pe e-booking, nu sunt preţuri reale, sunt preţuri puse de noi ca lumea să nu mai încerce să facă rezervări. Camerele sunt ocupate de mult, dar contractul cu e-booking spune că trebuie să vând în fiecare zi şapte camere prin ei ca să pot să zic pe site că nu mai sunt camere disponibile. Clienţii ştiu că e doar un subterfugiu, mesajul este clar – nu sunt camere libere. E o practică folosită şi în alte ţări, este evident că nimeni nu ar închiria o cameră cu câteva mii de euro pe noapte“, a explicat pentru RL Călin Munteanu, patronul hotelului Christina, unde marţi, preţul unei camere prin e-booking apărea cu preţul de 2.300 de euro, pentru două nopţi.
„Cea mai scumpă cameră a fost la noi 285 de euro pe noapte în această perioadă, faţă de 90 de euro, cât e în mod obişnuit“, a spus Munteanu.
Aceeaşi explicaţie pentru preţurile imense de pe e-booking o dau şi reprezentanţii hotelului Parliament, unde portalul anunţa, marţi, că o cameră dublă ar costa 3.000 de euro pe noapte.
„Am dat camere şi cu 200 de euro ieri şi azi, dar în nicicun caz nu e vorba de nu ştiu câte mii de euro pe noapte. Dar weekend-ul viitor preţurile revin la normal: o cameră va costa 65 de euro pe noapte. Preţurile acelea online nu sunt reale, dar trebuie să le punem exagerat pentru că nu mai avem camere libere. Nu ne lasă e-booking să închidem ofertele dacă nu vindem prin ei un anumit număr de camere pe zi“, a spus recepţionerul hotelului Parliament.
Finala Europa League a aruncat în aer tarifele percepute de hotelurile din Bucureşti cu o zi înaintea meciului, care au ajuns la sume cuprinse între 1.000 de euro şi 4.000 de euro pentru această noapte, de 10-20 de ori mai mult faţă de preţurile obişnuite, scrie Mediafax.
Hotelurile din Bucureşti au urcat preţurile pentru perioada finalei Europa League, unele cu 20-30%, altele cu 200-300%, în funcţie de unitatea de cazare şi de perioada rezervării. Cele mai moderate majorări de tarife le-au avut în general hotelurile de lanţ internaţional, acestea fiind şi primele ale căror camere s-au epuizat.
În hotelurile din Bucureşti există aproximativ 22.000 de locuri de cazare, iar Finala Europa League aduce în Bucureşti aproximativ 25.000 de suporteri spanioli, susţinători ai echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao.
Profitând de cererea mare, unele hoteluri din Bucureşti, în special cele care nu aparţin unui lanţ internaţional, au cerut pentru camere preţuri halucinante.
Astfel, marţi, cu o zi înaintea finalei, tarifele promovate pe booking.com pentru camerele duble rămase disponibile în hotelurile de 4-5 stele din Capitală ajungeau şi la 1.000-4.000 de euro.
Miercuri, o parte dintre oferte nu mai figurau pe site. Probabil că unii dintre hotelieri au reuşit să vândă camerele, iar alţii, dimpotrivă, negăsind clienţi au redus preţurile. Chiar şi aşa, la prânz mai existau încă tarife de 500-1.500 de euro pentru noaptea de 9 mai.
Chiar dacă hotelul Christina, cu 24 de camere clasificate la patru stele, nu are rezonanţă mondială şi nu a fost construit într-o mare capitală a lumii, ci undeva „la doar cinci minute de Piaţa Romană”, tarifele pentru perioada finalei îi pot face invidioşi şi pe administratorii celebrului Burj al Arab. Astfel, pe portalul booking.com, o cameră dublă putea fi închiriată marţi, pentru două nopţi (8 şi 9 mai), cu 10.112 lei (2.300 de euro). Pentru o singură noapte (9 mai), tariful pentru o cameră dublă scădea la 6.594 de lei (1.500 de euro).
Dacă turiştii care vor să vadă finala Europa League nu se mulţumesc cu Christina, la hotelul Parliament o cameră dublă putea fi închiriată pentru două nopţi în aceeaşi perioadă cu 26.379 de lei (6.000 de euro). Cei mai puţin cheltuitori au avut posibilitatea să se cazeze doar în noaptea finalei şi să plătească 17.586 de lei (4.000 de euro).
Un apartament la hotelul de cinci stele Epoque, construit nu în inima Parisului, ci lângă Parcul Cişmigiu, costa marţi 8.441 de lei (1.900 de euro) pentru două nopţi (8-9 mai). Tot în aceeaşi perioadă, tarifele pentru un apartament la hotelul Prince Residence din Capitală ajungeau la aproape 4.400 de lei (1.000 de euro). O singură noapte, respectiv 9 mai, la hotelul Epoque, costa 7.474 de lei (1.700 de euro).
Turiştii care s-au orientat spre hotelul Armonia (4 stele) din Bucureşti ar fi trebuit să plătească pentru două nopţi de cazare (8 şi 9 mai) într-o cameră dublă 3.077 de lei (700 de euro), iar pentru un apartament la hotelul butic Amzei preţul de cazare pentru 8 şi 9 mai ajungea marţi la 5.715 lei (aproape 1.300 de euro).
La hotelul Monte Carlo Palace preţul pentru două nopţi era de 7.913-9.892 lei (1.800-2.250 euro). Doar pentru noaptea de 9 mai, tarifele scad la 6.594 de lei (1.500 de euro).
Dacă au existat turişti care au închiriat marţi un apartament de lux sau un studio pentru două persoane pentru o singură noapte, respectiv 9 mail, la hotelul Royal din Bucureşti, aceştia au plătit 6.594 lei (1.500 de euro).
Pentru noaptea finalei, hotelul Unique (4 stele) cerea marţi 2.193 lei (500 de euro), exact cât solicita şi hotelul Minerva.
„Este o bişniţăreală. Orice fel de eveniment creşte tarifele hotelurilor, dar nu în felul ăsta. Poţi să creşti cu 30-40%, dar nu de zece ori. Asemenea majorări nu vor face niciodată bine industriei”, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din Bucureşti (FIHR).
Finala dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao are loc miercuri, de la ora 21.45, pe Arena Naţională, fiind transmisă în direct de Pro TV.
Organizarea la Bucureşti a Europa League va genera între 30 şi 40.000 de turişti şi va aduce încasări de 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind în domeniile turismului şi alimentaţiei publice, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.