17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum vrea să concureze Poiana Braşov cu staţiunile din Austria

Cum vrea să concureze Poiana Braşov cu staţiunile din Austria

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a finalizat ieri proiectul „Dezvoltarea şi reabilitarea domeniului schiabil în Poiana Braşov – Municipiul Braşov”. Modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov a însemnat extinderea pârtiilor de la 16 kilometri la 24 de kilometri, suprafaţa totală crescând de la 30 la 63,5 hectare.

Proiectul, în care s-au investit 28 de milioane de euro, a inclus realizarea de noi tronsoane de legătură între pârtiile deja existente, cum ar fi cele dintre pârtiile Lupului şi Ruia, Lupului şi Postăvarul, Ruia şi Sulinar, Drumul Roşu şi Subteleferic, Lupului şi Stadionului. În această operaţiune cel mai mult a avut de câştigat Pârtia Lupului, care s-a transformat dintr-un drum forestier, pe care se aventurau doar cei dependenţi de senzaţii tari, într-o pârtie de nivel european, cu o lăţime ce ajunge şi la 40 de metri. În plus, Pârtia Lupului va fi deservită de două telescaune noi, cu o capacitate de 1.600 de persoane pe oră, respectiv 2.400 de persoane pe oră.

Un alt obiectiv inclus în proiect a fost amenajarea unor bucle alternative în zonele cele mai periculoase ale pârtiilor. În plus, toate pârtiile din Poiană au fost nivelate şi curăţate de bolovani. Cele 24 de tunuri de zăpadă cu elice şi cele 120 de lăncii pentru pârtii abrupte sunt suficiente pentru alimentarea pârtiilor cu zăpadă artificială, ceea ce face ca practicarea schiului în Poiana Braşov să nu mai depindă de precipitaţiile naturale.

Pentru înzăpezirea artificială a pârtiilor s-a construit un lac de acumulare în nord-estul Poienii Ruia, la cota 1490, care are o capacitate de înmagazinare de 120.000 metri cubi. Valoarea contractului pentru acest proiect a fost de 135.959.000 lei. În anii 2009, 2010 şi 2011, MDRT a decontat la acest proiect suma de 83.200.000 lei.

Proiectul a fost inclus în lista de locaţii unde se va desfăşura Festivalul Olimpic al Tineretului European – ediţia de iarnă 2013. De asemenea, proiectul din Poiana Braşov face parte dintr-un master plan de dezvoltare turistică a Văii Prahovei şi zonei Braşov-Râşnov (schi, snowboard, patinoare, pârtii de bob, pârtii de sanie, căţărare pe gheaţă, alpinism de iarnă).

Elena Udrea: „România este încă o destinaţie turistică scumpă”

RL: Spuneaţi la un moment dat că ţinta dumneavoastră este organizarea Jocurilor Olimpice din 2022 sau 2026 la Brasov. Este acest lucru posibil?

Elena Udrea: Dacă investiţiile în infrastructura turistică începute în ultimii doi ani vor continua în acelaşi ritm, România are potenţialul să organizeze chiar şi o competiţie sportivă de talia unor jocuri olimpice de iarnă. Sunt multe lucruri care mai trebuie făcute pentru a dezvolta staţiunile noastre la standardele cerute de asemenea concursuri mondiale, iar statul, de unul singur, fără sprijinul investitorilor privaţi, nu va putea realiza acest lucru. Numai împreună, statul şi privaţii pot face din România gazda unor jocuri olimpice.

Ceea ce am început aici, în Poiana Braşov, prin inaugurarea noului domeniu schiabil, a 20 de kilometri de pârtie şi a instalaţiilor de transport pe cablu aferente, este doar începutul.

RL: Spuneaţi că în Poiană se va schia la fel ca în Austria. Avem pârtii moderne, dar cum vi se par preţurile la infrastructura de cazare şi restaurante sau pentru distracţiile conexe?

E.U.: Preţurile sunt mari. Am spus-o public de mai multe ori: România este, încă, o destinaţie turistică scumpă. În parte, acest lucru este cauzat de privaţii care practică preţuri mari în comparaţie cu serviciile pe care le oferă. Trebuie însă spus că o parte din vină este a statului, care, până acum, nu a dezvoltat suficient de mult infrastructura turistică naţională pentru a crea o cât mai largă ofertă şi, astfel, o concurenţă mare pe piaţă. Oferta largă ar fi dus la scăderea preţurilor până la un nivel acceptabil pentru toate buzunarele. Cred însă că suntem pe drumul cel bun şi că investiţiile începute acum vor avea efectele scontate, servicii mai bune, preţuri accesibile.

RL: Care va fi următorul proiect ce va fi finalizat din programul „Schi în România” şi în ce stadiu se află acum? Dar la finele anului 2013 câte pârtii noi vor fi deschise?

E.U.: În prezent, avem în derulare mai multe proiecte de extindere şi modernizare a domeniilor schiabile, Poiana Braşov este doar una dintre investiţiile majore pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului le-a făcut în ultima perioadă.

Vorbind despre staţiunile unde se pot practica activităţi sportive de iarnă, pe Valea Prahovei dezvoltăm infrastructura de schi şi la Sinaia, Azuga şi Predeal. Avem proiecte majore în Valea Jiului, Straja, Petroşani, Lupeni, Vulcan, apoi investiţia din Vâlcea, de la Vidra – Voineasa. Să nu uit de Suceava – Câmpulung Moldovenesc. O dată cu finalizarea acestor proiecte, vom lărgi domeniul schiabil cu aproximativ 25 kilometri de pârtii noi şi modernizate, care se vor adăuga celor deja existente şi celor inaugurate astăzi (ieri – n.red.) în Poiana Braşov.

RL: Câţi turişti estimaţi căveţi putea deturna dintre cei care obişnuiau să plece în Austria?

E.U.: Cât mai mulţi şi, vă asigur, acest lucru va fi vizibil încă din acest sezon în Poiana Braşov. Românii alegeau, până acum, Austria, Bulgaria şi Franţa pentru că nu găseau în România staţiuni moderne care să le ofere toate facilităţile pentru a putea petrece un sejur relaxant şi plăcut. Acum, Poiana Braşov poate concura cu orice staţiune europeană şi sunt convinsă că turiştii vor prefera să economisească preţul unui bilet de avion sau timpul pierdut pe drum, dacă merg cu maşina, pentru a alege o destinaţie românească.

Sunt convinsă că, dacă şi guvernarea următoare, oricare ar fi ea, va trata turismul cu aceeaşi seriozitate şi implicare ca şi actualul guvern, staţiunile româneşti vor fi, în doar câţiva ani, un magnet nu numai pentru turiştii români, ci şi pentru cei străini din regiune şi din întreaga Europă. Am spus acest lucru şi când am promis că vom avea tot mai mulţi turişti în România şi, iată, avem o creştere a turismului, în primele trei trimestre, de 17%.

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Sectorul 4 continuă modernizarea

Al doilea pasaj rutier suprateran va fluidiza traficul în Sudul Bucureștiului Sectorul 4 din București continuă să fie un exemplu de administrație eficientă și orientată...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă