Circa 33,4 milioane de turişti au călătorit anul trecut în Austria, cu 3,3% mai mulţi decât în anul 2009. Şi la numărul nopţilor de cazare s-a putut înregistra, cu 124,8 milioane, o uşoară creştere (0,4%).
Anul 2010 a fost pentru turismul austriac un an plin de succes, atât datorită faptului că numărul oaspeţilor sosiţi din străinătate în Austria a crescut (+3%), dar şi datorită faptului că mai mulţi austrieci (+3,8%) şi-au petrecut vacanţă în propria ţară.
Cu 48,1 milioane nopţi de cazare, Germania rămâne cea mai importantă piaţă străină, urmată de Olanda cu 9 milioane, Elveţia (3,7 milioane nopţi cazare) şi Italia (3 milioane nopţi cazare).
România se află printre cele mai importante pieţe străine cu 820.000 nopţi de cazare (-2,5%), plasându-se pe locul 14 – în 2005 România se afla doar pe locul 26.
Uşoară scădere pentru România
După scăderea importantă a numărului de turişti din România în anul 2009 (-13,6%), situaţia s-a redresat anul trecut. 261.000 de români au călătorit în 2010 în Austria, ceea ce înseamnă o scădere de doar 4,4%. În cifre concrete, acest lucru înseamnă cu 12.100 mai puţini turişti români.
Îmbucurător este rezultatul pentru sezonul de vară (mai-octombrie), din România provenind peste 300.000 de nopţi de cazare (+5,3%) în ciuda unei scăderi uşoare a numărului de turişti (-0,9%), lucru care înseamnă că durata şederii a fost prelungită.
Dacă în anul 2005 şederea românilor însuma 3,5 zile, în anul 2010 aceasta s-a situat la 3,1 zile.
Destinatii preferate de romani
Cea mai iubită destinaţie de vacanţă în Austria a românilor este, atât vara, cât şi iarna, capitala ţării, Viena. Vara, acesteia îi urmează Salzburg, Zell am See, Kaprun şi Graz. Iarna, cele mai iubite locaţii, după Viena, sunt Kaprun, Sölden, Zell am See şi Bad Hofgastein.
În locaţia de vacanţă, românii au cheltuit de persoană pe timpul verii € 103,- /zi, iar iarna € 129,-. Aceste cifre sunt mai mari decât cele oferite de turiştii din Polonia, Cehia sau Ungaria.
„Dată fiind situaţia economică dificilă sunt uşurată să constat că am putut menţine scăderea sub control. Austria oferă atât iubitorilor sportului, cât şi celor ce doresc să se odihnească, dar mai ales celor care vin cu familiile, nenumărate posibilităţi de a petrece o vacanţă plină de varietate şi mai ieftină cu până la o treime decât pe timpul iernii”, a spus Gabriele Lenger, directoarea Oficiului Naţional de Turism al Austriei în România.
Oficiul Naţional de Turism al Austriei este organizaţia naţională de turism. În 2011, Oficiul Naţional de Turism al Austriei se va concentra pe pieţele aflate în trei regiuni geografice: Europa de Vest, CEE şi peste ocean. Aceste pieţe, unde Oficiul Naţional de Turism al Austriei este prezent cu birouri proprii, acoperă în jur de 95% din numărul total de nopţi de cazare şi au cel mai mare potenţial pentru turismul autohton.