Situata la 9 kilometri de municipiul Oradea, judetul Bihor, statiunea Baile Felix a ajuns una dintre cele mai reprezentative din tara in domeniul balnear. Aceasta este asezata in vecinatatea unei paduri de fagi si stejari si este renumita pentru izvoarele de ape mineral-termale bogate, descoperite la inceputul mileniului.
Cea mai veche marturie legata de Baile Felix apare in anul 122. Pe atunci, baile erau cunoscute sub denumirea de Termae Varadines. Despre efectele tamaduitoare ale apei a scris si marele umanist Nicolaus Olahus, in anul 1536. Intre anii 1700 si 1721, Felix Heldres descopera izvorul Felix, de la care primeste denumirea si statiunea. In anul 1731 se fac primele analize ale apelor din Baile Felix si ale proprietatilor lor curative. Simbolul statiunii – „nufarul termal” sau „floarea de lotus” – a fost descoperit, in 1789, de botanistul P. Kitaibel. Planta a fost declarata monument al naturii in 1931. Astazi, statiunea Baile Felix este una dintre cele mai renumite din tara pentru apele termale si efectul lor curativ. Anual, zeci de mii de turisti isi petrec concediile aici.
Peste 3.000 de locuri de cazare
La Baile Felix se poate ajunge cu masina, cu avionul sau cu trenul. Din pacate, insa, accesul cu autoturismul in zona este ingreunat de starea proasta a drumurilor, lucru de care se plang si operatorii din turism, care sustin ca fara o infrastructura moderna nu se poate face turism de calitate. Autoritatile locale au promis de nenumarate ori ca vor aloca bani pentru reabilitarea soselelor, insa pana acum nu s-a facut nimic concret in acest sens.
Cel mai important operator din Baile Felix, SC „Turism Felix” SA, a fost infiintat in anul 1991 pe structura fostului Complex de Hoteluri si Restaurante „Felix”. In anul 2000, actionar majoritar al firmei a devenit SIF Transilvania Brasov. In prezent, societatea are 3.300 de locuri de cazare in hoteluri de trei stele, doua stele si o stea si circa 3.000 de locuri pentru servirea mesei in restaurante si cantine. Totodata, mai detine si sase baze de tratament, in care se pot efectua pana la 4.500 de proceduri pe zi. Hotelurile mai sunt dotate cu sali de conferinta, de trei si doua stele, cu o capacitate de circa 1.100 locuri, parc auto cu microbuze si autocar, laboratoare de patiserie-cofetarie, carmangerie, spalatorie, ateliere mecanice. Complexul din Baile Felix mai are si baze de agrement, incluzand piscine si stranduri in aer liber, club, terenuri de sport, sali de fitness si centre wellness.
Metode moderne si traditionale de tratament
Majoritatea turistilor sunt atrasi insa, in primul rand, de efectele benefice ale apelor termale si ale tratamentelor pe care le pot urma. Programele pe care le pot urma acestia imbina metodele moderne cu cele traditionale. Factorii naturali de cura specifici acestor zone favorizeaza tratamentul cu ape termo-minerale care au temperaturi cuprinse intre 20 si 49 de grade Celsius. Apele termale au efect benefic asupra afectiunilor reumatice, posttraumatice, ginecologice sau ale sistemului nervos. In bazele de tratament se pot face hidroterapie, bai cu apa termala in bazine si in cada, bai de plante, dus subacvatic, dus scotian, jacuzzi, afuziuni, baie drenolimfica, kinetoterapie, elongatii, electroterapie, inhalatii aerosoli cu ape termale si medicamente, impachetari cu parafina, aromoterapie sau masoterapie. Baza de tratament include si un laborator pentru investigatii medicale si, de asemenea, tratamente cu produse originale romanesti.
In apropiere de Baile Felix se afla statiunea 1 Mai, asezata intr-un parc natural de stejari batrani. In apa termala din lacul si raul Petea traiesc un melc relicva din Tertiar si o specie rara de nufar subtropical, monument al naturii, proenind tot din aceeasi perioada.
Investitii de 100 milioane euro la „Turism Felix”
Statiunea Baile Felix este prima localitate balneoclimatica ce va beneficia de o reabilitare completa. Si asta, intrucat SIF Transilvania, actionarul majoritar al SC „Turism Felix” SA, doreste sa refaca aproape in intregime statiunea. Deja au fost investite 130 de miliarde lei, iar reprezentantii SIF au in lucru un proiect prin care sa continue aceste proiecte. Pentru obtinerea banilor necesari pentru aceste lucrari vor fi scoase pe piata actiunile de la „Turism Felix”, bani care vor merge in reabilitarea statiunii. SIF Transilvania va ramane cu 50 la suta plus o actiune. Lucrarile prevazute pentru urmatorii trei ani in Baile Felix au fost estimate de conducerea SIF Transilvania la circa 100 de milioane de euro, iar dupa reabilitare reprezentantii societatii de investitii financiare au mentionat ca au in vedere si alte statiuni din tara.
Tarife
SC „Turism Felix” pune la dispozitia turistilor 10 unitati hoteliere, de la pensiuni pana la hoteluri de trei stele. Trei dintre acestea sunt Hotel „International”, „Termal” si „Nufarul”, ultimele doua fiind renovate acum doi ani.
Tarifele practicate de societate variaza in functie de sezon, durata sejurului, numarul de persoane sau serviciile comandate si includ cazare, masa si tratament balnear (3 proceduri/zi). In perioada de extrasezon 2005, octombrie-decembrie, preturile la hotelurile de trei stele, „Termal” si „Nufarul”, incep de la 113,15 RON/zi (pentru sejururi de 14 zile), pentru hotelurile de doua stele, „Poienita”, „Mures”, „Somes”, „Unirea” si „Lotus”, de la 88,00 RON/zi, iar la hotelul de o stea „Felix” de la 71,94 RON/zi (acestea din urma, pentru sejururi de minimum 5 zile).
Hotelurile de doua stele participa si la programul „O saptamana de refacere”, care este o oferta speciala de sase zile, al carei tarif este de 198 RON.
Pentru revelionul 2006, pachetele de servicii includ cazare, masa, cina festiva de Revelion, carnaval in prima zi a noului an, alte programe de divertisment, precum si acces la bazinele cu apa termala.
Pachete de servicii de revelion sunt ofertate pentru un sejur de minimum 2 zile si sunt diferentiate in functie de categoria hotelului. Astfel, pentru unitatile hoteliere de trei stele oferta incepe de la 616 RON/persoana, pentru hotelurile de doua stele de la 324,50 RON/persoana, iar pentru categoria o stea de la 192,50 RON/persoana.