Balvanyos este un loc excelent pentru odihna, inconjurat de paduri si departe de zgomotul marilor orase. Cea mai apropiata sursa de poluare se afla la Brasov, astfel ca localnicii spun ca aerul pe care il respira este „suta la suta curat”. Tot „suta la suta” naturale sunt si produsele pe care le ofera ei turistilor: palinca adevarata, mancare sanatoasa, in care se imbina bucataria traditional romaneasca cu cea secuiasca, apa minerala cu calitati terapeutice.
Leacuri naturale
Gazele mofonice sunt cele mai puternice in Balvanyos, sustin oamenii, datorita cutremurelor din Vrancea, de cealalta parte a muntelui. Ceea ce pentru vranceni este un ghinion, de partea cealalta a muntelui este o binecuvantare. Rocile vulcanice si sedimentele din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia mai multor izvoare de apa minerala. Compozitia lor chimica le face sa fie foarte eficiente in tratamentul afectiunilor stomacale si intestinale.
Baile Balvanyos de azi s-au format prin contopirea a trei colonii de bai. Cea mai veche se situeaza in pasul cu acelasi nume si se numeste Pucioasa din Turia, din cauza mirosului de hidrogen sulfurat al „apelor Diavolului”. In pestera situata in apropiere s-au acumulat gaze terapeutice, iar pe pereti s-au acumulat picaturi de „vitriol” folosite de oameni pentru autovindecare. Statiunea se afla la o altitudine cuprinsa intre 840 si 950 de metri, iar temperatura ajunge vara la 25-32 de grade Celsius, iar iarna poate cobori pana la minus 20 de grade. Localnicii spun ca iarna, desi afara termometrele arata minus 20 de grade Celsius, ei pot iesi din case imbracati doar in tricouri datorita lipsei vanturilor si a soarelui bland care este reflectat de zapada de pe versantul muntelui.
Preturi rezonabile intr-o zona inca nedescoperita complet
Dupa 1996, situatia s-a mai imbunatatit, iar oamenii au redescoperit Balvanyos-ul. In ultimii ani, zona este intens frecventata de bucuresteni, care gasesc aici ospitalitate, conditii bune de cazare si de masa, precum si preturi incomparabil mai mici decat pe Valea Prahovei sau in Poiana Brasov, spre exemplu. Astfel, costurile de cazare oscileaza aici de la 400.000 de lei de persoana pentru un loc la o pensiune si poate ajunge pana la 40 de euro camera cu doua paturi, cu pensiune completa la structuri de cazare de trei stele.
Autoritatile locale au facut in ultimii ani incercari disperate de a readuce interesul pentru statiune. Au fost amenajate o serie de trasee turistice, dintre care unul duce tocmai la Cetatea ce nu a fost niciodata cucerita, care vegheaza una dintre trecatorile din Curbura Carpatilor, au fost organizate concursuri internationale inedite, printre care un festival de taiere a porcului, si s-a profitat de orice moment pentru a readuce Balvanyos-ul in atentie ca o posibila destinatie de vacanta.
In ultimii ani, numarul pensiunior, vilelor si al altor unitati de cazare a crescut la aproximativ 200, raspandite pe o suprafata destul de vasta. Daragus Attila, care este si vicepresedinte al ANTREC, considera ca o parte dintre acestea practica un „turism la negru”, fara sa plateasca toate taxele. El a spus ca unii dintre noii proprietari de pensiuni au primit inapoi de la stat locatiile respective sau chiar simple terenuri, conform legii retrocedarilor, si s-au apucat de turism.