1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România Liberă100 de milioane de euro pentru salvarea plajelor

100 de milioane de euro pentru salvarea plajelor

Ţărmul pierde în fiecare an circa doi metri în lupta cu marea. Dacă nu se iau măsuri,plaja din Mamaia va dispărea aproape în întregime în următorii 20 de ani.

 

Situaţia cea mai gravă, potrivit specialiştilor, se înregistrează în staţiunea-vedetă a litoralului. „Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani”, a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

În ultimii ani s-a pus adesea problema stopării eroziunii litoralului şi au fost lansate numeroase avertismente că vom rămâne fără plajă, în lipsa unui plan care să oprească acţiunea valurilor.

Studii ţinute în sertar

Acum însă ABADL vrea să obţină o finanţare europeană de circa 100 milioane de euro pentru un program de rea-bilitare a litoralului. Autorităţile se bazează pe un studiu al Agenţiei Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA). Specialiştii acesteia au realizat, încă din anii 2005-2006, un proiect amplu, pe banii lor, despre măsurile urgente care trebuie luate pentru protejarea zonei costiere şi reabilitarea părţii de sud a ţărmului românesc. În ciuda nenumăratelor dezbateri publice şi a soluţiilor pertinente propuse de partenerii niponi, studiul a rămas în sertar, din lipsa fondurilor necesare punerii sale în practică. ABADL, parteneri ai JICA în proiect, au anunţat zilele trecute că încearcă să obţină fonduri europene pentru reabilitarea coastei, nu numai în sud, ci pe tot litoralul.

În urma unei licitaţii internaţionale, o firmă românească a fost desemnată să realizeze un master plan pentru cei 240 de kilometri de ţărm românesc, să întocmească documentaţii pentru implementarea proiec-te-lor şi să realizeze evaluarea strategică de mediu. Toate acestea vor dura până în septembrie 2011 şi vor costa 8,5 milioane euro. Între timp, erodarea plajelor continuă, iar zona Mamaia nu este singura afectată, iar reprezentanţii ABADL spun că, pe baza cercetărilor proprii, eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa doi metri/an. Plajele se micşorează şi la Eforie Centru, Eforie Sud, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai – Vama Veche. La Eforie, faleza s-a surpat deja pe o distanţă de zeci de metri şi fenomenul ameninţă casele de vacanţă. Reprezentanţii ABADL, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii şi ai regiei locale de apă fac tot posibilul pentru a stopa surparea şi a consolida malul.

Ce fac autorităţile

ABADL are şi alte programe pentru combaterea eroziunii ţărmului, dar acestea nu par a fi suficiente. Lucrările au început deja pe falezele din Olimp, Costineşti, Tuzla şi Eforie Sud. „Aceste lucrări sunt preconizate să se finalizeze până în anul 2012 şi au rolul de a reface falezele erodate. Lucrările au fost atribuite prin licitaţie în anul 2008 şi sunt finanţate de la bugetul de stat. În această pe-rioadă, din cauza precipitaţiilor şi a infiltraţiilor care se produc din cauza topirii zăpezii, pot exista surpări pe zonele pe care lucrările nu au fost finalizate”, spune Cătălin Anton.

Cele mai citite

APIA face plăți de 40 de milioane de lei pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început efectuarea plăților aferente ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Plățile...

APIA face plăți de 40 de milioane de lei pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început efectuarea plăților aferente ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Plățile...

Donald Trump a semnat ordinul de ieșire a SUA din Organizația Mondială a Sănătății

Retragerea Statelor Unite poate pune în pericol programele de urgență medicală ale OMS Statele Unite vor ieși din Organizația Mondială a Sănătății, a declarat președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă