În luna octombrie, care devine referinţă pentru întreg anul viitor, salariile bugetarilor au scăzut efectiv faţă de iunie cu doar o cincime, nu cu un sfert, aşa cum a dispus Guvernul.
Angajaţii din administraţia publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială au beneficiat în luna octombrie, comparat cu septembrie, creşteri ale câştigului salarial, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, în administraţia pu-blică, creşterea câştigului salarial mediu net a fost de peste 11%, ca urmare a acordării în unele instituţii publice de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), a plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici.
Prime de vacanţă amânate
Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, susţine că această creştere provine din plata primelor de vacanţă care trebuiau achitate din mai-iunie.
„Primele de vacanţă trebuiau acordate încă de la jumătatea anului, în unele cazuri din luna mai, pentru că aşa este prevăzut în lege, în Statutul funcţionarilor publici. Noi am notificat ordonatorii de credite şi le-am atras atenţia asupra prevederilor legale şi acum plăţile se fac cu întârziere. E vorba doar de nişte plăţi ocazio-nale”, ne-a declarat Sebastian Oprescu.
De asemenea, în învăţământ şi sănătate creşterile câştigurilor salariale din luna octombrie au fost de aproape 4%, respectiv puţin peste 2%. Aceste creşteri au fost consecinţa, în principal, a efectuării de ore suplimentare şi cumul de funcţii, dar şi datorită concedierilor din sistem.
Reprezentanţii federaţiilor din învăţământ spun însă că aceste creşteri iau în calcul în mare parte orele suplimentare efectuate de o parte din cadrele didactice. Preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret” susţine că nu mulţi angajaţi au posibilitatea să aibă mai multe norme, iar calculul lucrului cu ora, peste program, este doar o opţiune a profesorilor, în funcţie de situaţie.
„Sunt luaţi în calcul profesorii care au mai multe norme, deci cei care lucrează suplimentar, peste program. Un astfel de calcul nu e relevant pentru noi şi nu este o caracteristică a sistemului. Ca să nu mai punem la cal-cul faptul că unii nici nu au unde să lucreze în plus”, a precizat Marius Nistor.
Încasări mai mici
Faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut în sectorul bugetar cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială. Scăderi ale câştigului salarial mediu net în octombrie, faţă de luna precedentă, în economie, au fost cauzate de acordarea în luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru „ziua petrolistului”), a plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, a plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă). De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat în extracţia petrolului şi a gazelor naturale (34,3%), în industria farmaceutică (între 7-12%) şi în telecomunicaţii
(până în 6%).