Î.Sunt angajat de un an la aceeaşi firmă pe acelaşi salariu, în timp ce programul de lucru mi s-a mărit, iar sarcinile primite au devenit mai complexe. Uneori, lucrez peste propriile puteri, iar, deşi nu sunt adeptul muncii doar pentru bani, consider că merit un salariu mai mare. Cum aş putea aborda o mărire de salariu cu şeful meu? Teama de a fi dat afară este mare, deşi sunt conştient că sunt un pion important în echipă.
R.Din cauza situaţiei dificile şi încă nesigure de pe piaţa muncii, multe companii scad numărul de angajări, preferând să direcţioneze sarcinile noi către angajaţi deja existenţi în companie. Acest lucru poate duce doar momentan la reduceri de cheltuieli pentru angajatori. În timp, însă angajaţii încep să resimtă oboseala acumulată, stresul şi epuizarea fizică şi psihică, făcând ca rezultatele să scadă şi, o dată cu ele, şi motivaţia, atât pentru sarcinile de serviciu ca atare, cât şi pentru companie. Cu toate acestea, din ceea ce spuneţi, dumneavoastră nu sunteţi demotivat şi nu doriţi să părăsiţi compania angajatoare.
În această perioadă, este puţin mai dificilă negocierea unei măriri, dar nu imposibilă. În măsura în care spuneţi că sunteţi un pion important în echipă, negocierea ar trebui să fie cu atât mai uşoară. În cadrul unei discuţii de negociere, este bine să se vorbească cât mai obiectiv, menţionându-se sarcinile realizate şi calitatea finală a acestora, timpul petrecut la muncă, implicarea generală în activitatea companiei. Este bine, de asemenea, să asigurăm angajatorul de devotamentul faţă de companie, evitând să se lase senzaţia că în cazul în care nu se oferă mărirea dorită ne vom îndrepta către concurenţă. O altă variantă ar fi să sugeraţi şefului să mai angajeze o altă persoană pentru a prelua din sarcinile pe care dumneavoastră nu le mai puteţi realiza la nivelul necesar. De cele mai multe ori, se preferă oferirea unei măriri decât angajarea unei noi persoane căreia îi va lua timp să se acomodeze mediului de lucru şi să aducă profit.Aşadar, abordaţi problema deschis şi obiectiv, subliniind efortul depus, dar fără a vă plânge sau a cere imperativ un anumit procent sau o sumă. Este bine ca managerul să nu se simtă constrâns, pentru că reacţia poate fi contrară celei aşteptate. Succes!