2.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Fermierii, forţaţi să încheie contracte de muncă pentru zilieri

Fermierii, forţaţi să încheie contracte de muncă pentru zilieri

Noul Cod al Muncii a dus la semnarea a peste 200.000 de noi contracte de muncă, potrivit statisticilor Ministerului Muncii. O parte dintre acestea, mai ales în agricultură, au fost încheiate pentru zilieri, deoarece registrele speciale pentru aceştia au fost tipărite cu întârziere.

Legea Zilierilor prevede că oamenii angajaţi cu ziua trebuie trecuţi în registre tipărite la Imprimeria Naţională. Deşi legea a intrat în vigoare la începutul lunii mai, aceste registre nu au ajuns încă la angajatori.

Mirela Pocotilă, fermier din Ialomiţa, spune că a trebuit să încheie contracte temporare de muncă pentru zilieri şi să plătească toate contribuţiile sociale aferente acestora. În plus, oamenii obişnuiţi cu munca cu ziua nu au respectat întotdeauna programul de lucru stabilit în contract.
Ialomiţa este unul dintre puţinele judeţe în care angajatorii nu au fost lăsaţi să folosească modelul de registru din anexa Legii Zilierilor. Şeful ITM Ialomiţa, Marian Nedelcu, a explicat pentru România liberă că legea nu prevede alternativă la registrul special şi că firmele care nu îl folosesc vor fi amendate, în caz de control.

Alte inspectorate au decis însă să ajute firmele să angajeze zilieri, permiţându-le să folosească, temporar, modelul din anexa legii. „Din moment ce textul a fost publicat în Monitorul Oficial, o problemă administrativă nu poate împiedica aplicarea legii,”, spune Şeful ITM Neamţ, Ioan Popescu. Acesta a adăugat că, dacă ţin evidenţa zilierilor în mod corect, angajatorii nu riscă amenzi.

La solicitarea României libere, Inspecţia Muncii a tranşat problema: până la difuzarea registrelor de către Imprimeria Naţională, angajatorii pot ţine evidenţa zilierilor în documente proprii care să respecte modelul din anexa legii 52/2011.

Traseul registrelor

Fiecare Inspectorat Teritorial de Muncă a comandat un anumit număr de registre, fie estimând necesarul, fie pe baza cererilor făcute de companii. Datele au fost centralizate la Inspecţia Muncii, care a comandat la Imprimeria Naţională 7.700 de astfel de documente. Deşi, potrivit Imprimeriei, o asemenea comandă se livrează în trei zile, registrele sunt încă pe drum.  „Sperăm să le avem mâine (marţi, n.r.) la prima oră,” ne-a spus Nedelcu.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare din Germania: Trump va aduce mai multă claritate în Uniunea Europeană

Al doilea mandat al lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA va aduce claritate pentru Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, la Berlin,...

Nicuşor Dan anunță că nu se retrage din cursa prezidenţială

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat ferm că nu intenţionează să se retragă din cursa pentru alegerile prezidenţiale. Nicuşor Dan a anunţat că urmează să...

Preţurile apartamentelor din Bucureşti continuă să crească și cu 12.000 de euro într-o lună

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti au înregistrat o creştere semnificativă la finalul anului 2024. Luna decembrie a adus o majorare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă