-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăVilele de lux isi gasesc greu cumparatorii

Vilele de lux isi gasesc greu cumparatorii

De prim rang. Imobilele care au preturi cu sapte cifre asteapta pe piata si un an, desi ar putea fi o buna investitie pentru cei care si le permit.

Unul dintre cele mai scumpe imobile din Romania, scos la vanzare in aceasta perioada, costa 8,5 milioane de euro. Mai exact, echivalentul a 120 de apartamente de doua camere, situate intr-o zona buna a Bucurestiului. In plina recesiune, pe piata imobiliara sunt scoase la vanzare case a caror valoare ajunge la o suma formata din sapte cifre. O astfel de vila poate fi gasita in Bucuresti, intr-o zona ultracentrala, respectiv Piata Romana.
O cladire de o asemenea valoare, care este incadrata ca monument istoric si de arhitectura, potrivit informatiilor de la  Ministerul Culturii si Cultelor, se preteaza a fi destinatia unei locatii de lux. "S-ar potrivi pentru a fi o ambasada, consulat, sediu central de banca, cazino, restaurant de lux", a precizat Cristian Ungureanu, director de vanzari la Galaxy Imob, agentia care intermediaza oferta unui alt imobil de 7 milioane de euro.

Monument istoric
Cumparatorul unei astfel de vile trebuie sa aiba la cunostinta faptul ca, atat timp cat aceasta este inscrisa in Patrimoniul National, nu poate suferi modificari structurale sau recompartimentari, fara a primi in prealabil avize si autorizatii special emise de Institutul National al Monumentelor Istorice. "Un imobil parte a Patrimoniului se intretine mai greu, pentru ca sunt anumite reguli care nu te pot lasa sa schimbi fatadele", explica Robert Teodorescu, sales department mana-ger al companiei Regatta, care are in oferta un imobil in valoare de 8,5 milioane de euro.
Avand aceste probleme in vedere, Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), considera ca o astfel de casa poate fi o adevarata investitie: "Poate reprezenta o investitie pentru un proiect pe termen lung sau pentru cei care vor sa-si conserve banii, dat fiind ca riscul de a pierde este mic, deoarece valoarea ar trebui sa creasca odata cu trecerea timpului, cat este un monument". In plus, cumparatorul trebuie sa aiba in vedere si starea actuala a imobilului in fixarea pretului. Pentru a nu se stabili o suma care sa nu fie reala este necesara luarea in considerare a mai multor elemente: anul constructiei, suprafata, pozitia, banii investiti pentru restaurare si istoricul cladirii.

Timp indelungat pentru negocieri
O astfel de oferta se adreseaza inca din start unui public restrans prin pretul de pornire. Raportand la piata, imobilele nu se bucura de prea multe vizionari, dar pentru stabilirea tuturor detaliilor se cere o perioada mai indelungata pentru negocieri si vizionari. "La o asemenea oferta, un contract pana sa fie semnat este negociat intre sase si opt luni", a specificat Teodorescu. Mai mult, vizionarile sunt destinate informarii cu privire la posibilitatea de inchiriere.
"Am avut doua persoane interesate de a inchiria, contra sumei de 20.000 de euro", a zis Ungureanu. Multe dintre ofertele care au in atentie imobilele in valoare de 7 sau 8 milioane de euro sunt pe piata chiar si de un an. "De peste un an exista oferta, de cand a intrat in posesia proprietarilor de drept, in urma unei retrocedari", a spus Costel Pirvu, consultant imobiliar InterVila, firma care are in portofoliu o vila de 7 milioane de euro.

Strada Luterana, Zona Romana
Pret: 8,5 milioane de euro
Suprafata construita: 1.330 mp
Suprafata de teren: 1.000 mp
Caracteristici: Imobilul este renovat integral si este format din trei corpuri.

Strada Biserica Amzei, Zona Romana
Pret: 6,99 milioane de euro
Suprafata construita: 1.000 mp
Suprafata de teren: 747 mp
Caracteristici: Vila are coloane, vitralii, este o fosta ambasada si este formata din 12 camere.

Bulevardul Lascar Catargiu, Zona Romana
Pret: 6,999 milioane de euro
Suprafata construita: 1.700 mp
Suprafata de teren: 1.076 mp
Caracteristici: Imobilul a fost  construit la sfarsitul secolului al XIX-lea. Este realizat in stil Baroc si este format din 37 de camere.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă