8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăTrei proiecte de case ieftine, de pana in 63.000 de euro

Trei proiecte de case ieftine, de pana in 63.000 de euro

Calcul. Bugetul de constructie a unei case nu trebuie sa fie neaparat mai mare decat cel pentru cumpararea unui apartament nou. Specialistii ne-au prezentat trei variante. Casele prezentate mai jos sunt ideale pentru Programul guvernamental "Prima Casa".

Locuinta cu numai 15.000 de euro

O locuinta cu o suprafata totala de 110 mp, dispusa pe doua nivele – parter si etaj– poate sa coste doar 15.000 de euro, cu TVA. Casa prefabricata (realizata de firma Antares) se inscrie in acest buget in varianta la rosu. Cu tot cu finisaje exterioare, ajunge la 23.000 de euro cu TVA.
Casa are la parter o bucatarie deschisa, living, dining, birou si un grup sanitar, iar la etaj – dormitoare si doua bai. De ce este atat de ieftina? "Pentru ca este o casa usoara, din lemn. Sistemul constructiv consta in placi prefabricate din lemn de brad, izolate cu vata minerala si OSB (placi presate pe baza de material lemnos cu fibra orientata – n.r.). Invelitoarea este din sindrila bituminoasa, iar in pret intra si hidroizolatia cu carton bituminos la imbinarea dintre structura si fundatie", ne-a explicat Ovidiu Singeorzan, directorul general al Antares Group din Ramnicu Valcea.

Casa americana, la cheie in 100 de zile

"Principalele avantaje ale unei astfel de case din lemn sunt reprezentate de viteza de constructie si de pretul mic pe metrul patrat construit, cu peste 30% mai mic decat un sistem clasic", spune Gheorghe Ilie, managerul Power Housing Corporation din Bucuresti. Pretul pe metru patrat cu TVA al unei case din lemn realizate dupa acest proiect este de 1.659 de lei (circa 394 de euro), la cheie, si de 1.392 de lei (circa 330 de euro), la rosu.
In pret este inclusa si fundatia, dar daca se doreste in plus un garaj sau amenajarea terasei, se plateste separat. In acest sistem constructiv "framing" (de cadre) nu exista o diferenta foarte mare intre costurile locuintei la rosu, fara finisaje si stadiul la cheie, pentru ca peretii sunt realizati din materiale prefabricate ce impun un oarecare grad de finisare.
Casa are o suprafata totala de 116 mp si este una dintre variantele cu suprafete mai mici. Casa se gaseste pusa in opera in comuna Dascalu, in apropiere de Bucuresti.
Pretul total al locuintei este de 45.704 euro. In acesti bani intra fundatia, sistemul "framing" (grinzi din lemn in prinderi metalice, structura din lemn, placare pereti cu OSB, izolatie de vata minerala), tencuielile decorative, tamplaria PVC si geamul termopan, usile interioare si exterioare, instalatia termica, instalatia electrica, instalatiile sanitare si obiectele sanitare albe, simple, invelitoare sindrila bituminoasa si scara interioara.
Casa are doua dormitoare (unul la parter si unul la etaj), doua livinguri (unul la parter si unul la etaj), o bucatarie si doua bai.

Mica, dar incapatoare

"si o casuta doar cu parter poate arata bine, finisajele exterioare fiind sarea si piperul acestui proiect. Casa Geo pare mica, dar e incapatoare: are trei dormitoare, o baie, un living, o bucatarie si doua holuri, pozitionate strategic", ne-a descris in cateva cuvinte arhitectul Gabriel Georgescu aceasta casa. Cu toate ca este amenajata pe un singur nivel, toate camerele sunt decomandate, ceea ce demonstreaza o foarte buna politica de compartimentare. In total, casa are o suprafata construita de 124,55 mp.
In ceea ce priveste costurile, aceasta locuinta necesita un buget de 2.500 de euro – pentru proiectul complet (inclusiv cu instalatii si fundatie), iar pentru constructie un pret la rosu de 124,55 X 220 de euro/mp § 27.401 de euro, la care se adauga TVA si un pret total, pentru casa cu tot cu finisaje, de 62.250 euro, inclusiv cu TVA.
Aerul cochet al casei este dat de finisajele naturale cu elemente din piatra si lemn, in culori calde. Ferestrele de diferite dimensiuni si in forme rotunde, inspirate din natura, contribuie la intregirea stilului rustic.

Cititi mai multe in revista Planul Casei Mele, numarul de iulie.

Cele mai citite

Ministrul Energiei vrea păstrarea centralelor pe cărbune. Cu ce ar putea fi înlocuite

Ministrul Energiei susţine că degeaba protejăm mediul dacă mergem către colaps economic. Sebastian Burduja consideră că nu trebuie renunţat la centralele pe cărbune până...

BVB a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi

Bursa de Valori București a încheiat ședința de tranzacționare de joi cu creșteri semnificative pe aproape toți indicii, înregistrând un rulaj total de 32,204...

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic despre importanța memoriei și a luptei împotriva discriminării. Evenimentul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă