In 2010, bancile se pregatesc sa execute mai multe credite neperformante. Acest lucru ar putea scoate la suprafata o serie de proprietati bine amplasate.
Dupa o scadere cu 90% a tranzactiilor cu terenuri, anul trecut comparativ cu 2008, iata ca acest an se anunta interesant! Ne asteptam ca prima parte a anului 2010 sa ramana dominata de cautarea de proprietati cu probleme financiare, care au fost relativ rare pe piata in 2009, spune Sinziana Oprea, broker in Divizia Terenuri de la Colliers. Este vorba de acele terenuri unde detinatorii nu mai pot suporta cheltuiala pentru intretinerea lor, fie ca este vorba de un teren ipotecat la banca, ori ca pentru acel pamant este un litigiu in derulare, care a devenit prea costisitor. Mai mult, in 2010 bancile nu-i vor mai pasui pe datornici. Tot in primul semestru ne asteptam ca bancile sa clarifice daca vor proceda la executarea creditelor neperformante intr-o proportie mai mare decat in 2009, incluzand si proprietatile bune, in locatii cu potential de dezvoltareì, afirma reprezentantul Colliers.
124 ha din Buftea, lichidate
Intr-o astfel de situatie s-au regasit multi dezvoltatori in a doua parte a anului trecut. Fiindu-le dificil sa obtina resurse financiare pentru proiecte din cauza conditiilor foarte stricte impuse de banci, dezvoltatorii au fost fortati sa opreasca lucrarile si sa vanda portofolii mari de terenuri, majoritatea cu credite ipotecare. Dar cazurile grave au fost cele de faliment, cum s-a intamplat cu dezvoltatorul EFG Crevedia Development. Compania detinea circa 124 ha de teren in Buftea, iar acestea au fost vandute de lichidatorul judiciar pentru numai 25% din pretul estimat initial.
Preturi mai mici cu 60%
Anul 2010 practic va fi marcat de aceasta vanatoare de terenuri. Cererea a inceput sa creasca fata de sfarsitul anului. Toata lumea este interesata de centrul orasului si de zona semicentrala, apreciaza Ionut Bordei, directorul Departamentului Rezidential al CBRE-Eurisko. Pe de alta parte este si un moment bun. Preturile cerute de proprietari pentru terenurile situate in Bucuresti au scazut in medie cu 40-60%, comparativ cu perioada de varf pentru aceasta piata. In prezent, pentru zona centrala, pretul unui metru patrat de teren variaza intre 1.500-2.500 euro. Pentru zone considerate semicentrale, preturile sunt situate intre 500-800 euro/mp, iar la periferie intre 200-400 euro. Evolutia preturilor va fi decisa insa de piata, dupa cum spun analistii imobiliari. In majoritate, terenurile sunt platite cu surse proprii, deoarece bancile nu mai finanteaza in mod direct achizitia de terenuriì, explica Ionut Bordei.