-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025

Succesiunea on-line

Taxa. Orice persoana poate obtine contra cost informatii despre succesiunea unui defunct.

Doina Rotaru, presedintele Camerei Notarilor Publici Bucuresti, precizeaza ca in numai in cateva minute, orice persoana poate obtine, contra cost, relatii privind succesiunea unui defunct. Practic, o persoana poate intra in posesia acestor informatii doar prezentandu-se cu buletinul de identitate (carte de identitate) si un act doveditor despre defunctul de care se intereseaza la sediul central al Camerei din Capitala (Strada General Berthelot nr. 42A) sau la cele aflate pe raza judetelor Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Calarasi si Teleorman.

"Intr-o prima faza, s-a introdus pe suport electronic evidenta tuturor clauzelor succesorale din perioada 1995 si pana in prezent, dezbatute de notarii publici din Capitala si cele cinci judete care intra in componenta Camerei Bucuresti. Ulterior, prin Ordinul ministrului Justitiei nr. 1758/2004, baza de date in materie succesorala a fost intregita prin preluarea de la judecatorii a cauzelor din perioada 1952-1995. Lucrarile de la fostele notariate de stat au fost scanate si se pastreaza atat in forma initiala, cat si pe suport electronic. In prezent, exista o baza de date complexa cu peste un million de cauze succesorale ce cuprinde informatii referitoare la numele si prenumele defunctului, data decesului si ultimul domiciliu, solutia fiecarei cauze si numele notarului care a solutionat-o", a subliniat Doina Rotaru.

Tarifele percepute de Camera Notarilor Publici Bucuresti pentru identificarea, intocmirea si eliberarea copiilor certificate si a copiilor simple sunt urmatoarele:
– 47,6 lei pentru documentul privind efectuarea de verificari in arhiva, respectiv in evidenta informatizata a procedurilor succesorale, daca in solicitare sunt precizate toate datele necesare pentru identificarea actului;
– 119 lei pentru documentul ce vizeaza efectuarea de verificari in arhiva, respectiv in evidenta informatizata a procedurilor succesorale, daca in solicitare sunt precizate partial datele necesare pentru identificarea actului, dar acesta este regasit in urma verificarilor amanuntite;
– 47,6 lei pentru efectuarea de verificari in arhiva, respectiv in evidenta informatizata a procedurilor succesorale, daca in solicitare sunt precizate partial datele necesare pentru identificarea actului, iar acesta nu este regasit in urma verificarilor;
– 119 lei pentru efectuarea de mentiuni in evidenta informatizata a procedurilor succesorale.
Actele se pot elibera personal atat solicitantului sau  imputernicitului legal, dar si prin posta, dupa confirmarea platii tarifului aferent solicitarii.

Avantaje
Virginia Beldea, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Bucuresti, afirma ca, prin crearea arhivei succesorale informatizate, se pot obtine copii color ale oricarui document scanat si, totodata, pot fi transmise gratuit, prin fax sau email, birourilor notariale sau institutiilor publice interesate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă