Deblocarea creditarii, "reasezarea" preturilor si adoptarea de catre autoritati a unor masuri de imbunatatire a infrastructurii si a datelor macroeconomice sunt factori care ar putea revigora piata imobiliara, sustin reprezentantii firmelor de consultanta din domeniu.
Razvan Gheorghe, partener managing director Cushman&Wakefield Romania considera ca, in 2009, piata nu va evolua semnificativ la nivelul tranzactiilor, dar, in schimb, va fi o mica crestere in domeniul consultantei si a evaluarii proprietatilor. De asemenea, specialistul sustine ca segmentele spatiilor de birouri si industriale isi vor reveni putin mai repede decat altele sectoare. Motivatia este ca Romania inca reprezinta o piata mai putin scumpa decat alte tari, in acest moment, si, avand in vedere masurile de scadere a costurilor, acest aspect va fi important in aceasta revenire a sectorului de real estate.
Tim Wilkinson, managing director al DTZ Echinox, este de parere ca principalul factor care va duce la revenirea pietei imobiliare este deblocarea creditarii, atat la nivel local cat si la nivel international.
Elementul central care va determina revenirea pietei este disponibilitatea creditelor. Un rol important il va juca si reasezarea preturilor, ca rezultat al unei mai bune intelegeri intre vanzatori si cumparatori. Lipsa finantarii va determina scaderea semnificativa a activitatii unor departamente precum terenuri si investitii. "Estimam o cerere constanta din partea chiriasilor, dar inferioara celei din anii anteriori", a mai afirmat managing directorul de la DTZ Echinox. In opinia sa, proprietatile rezidentiale premium si piata secundara de investitii, respectiv cladiri mici cu locatii bune si valori de 4-5 milioane de euro, vor inregistra primele semne de reviriment.
Reprezentantul DTZ Echinox este de parere ca dezirabile sunt si proprietatile in locatii foarte bune, care produc venituri pe termen mediu si lung.
Analistii companiei Jones Lang LaSalle sustin ca pe langa deblocarea creditelor si o ajustare la niveluri reale ale preturilor, pe piata imobiliara trebuie sa existe si o implicare a statului, prin masuri de imbunatatire a infrastructurii si a indicatorilor macroeconomici. "Sunt cativa factori care ar putea contribui la revenirea sectorului imobiliar si care ar permite Romaniei sa ajunga din urma pietele mult mai mature din Europa Centrala si de Est. Primul este legat de imprumuturile bancare care trebuie sa reia alimentarea cu combustibil a dezvoltarilor si a investitiilor. In al doilea rand, guvernul trebuie sa trebuie sa recupereze dezechilibrele bugetare astfel incat perceptia privind riscurile macroeconomice ale Romaniei sa fie redusa", a precizat recent Charles Krick, national director Jones Lang LaSalle. El apreciaza pe de alta parte ca in 2009 pe piata imobiliara romaneasca va continua agitatia care a inceput in a doua parte a anului trecut.
Solutii
Specialistii de pe piata imobiliara sunt de parere ca imprumuturile bancare trebuie sa reia alimentarea cu "combustibil" a dezvoltarilor si a investitiilor, iar Guvernul trebuie sa recupereze dezechilibrele bugetare astfel incat perceptia privind riscurile macroeconomice ale Romaniei sa fie redusa.