2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPipera, paradisul pierdut

Pipera, paradisul pierdut

Dacă în anii trecuţi o locuinţă din Pipera avea mare căutare, în prezent, tentaţia pentru această zonă s-a diminuat destul de mult. Explicaţiile specialiştilor imobiliari arată că motivele sunt starea precară a infrastructurii în anumite zone, accesul dificil şi construirea fără un plan bine pus la punct care a dus la o aglomerare urbanistică necontrolată.

La o scurtă plimbare prin Pipera, ni se arată multitudinea de anunţuri cu locuinţe la vân­zare. Chiar dacă valorile cerute iniţial de proprietari sunt destul de mari, totuşi, la negociere, aceştia scad drastic din preţ, mai ales dacă se plăteşte cash. Ieftini­rea pro­prietăţilor nu a adus însă şi creşterea de tranzacţii la care se aşteptau proprietarii din această zonă. Unul din motive ar fi infrastructura, care chiar dacă în ultima perioadă a în­ceput să se dezvolte, lasă de dorit în anumite subzone ale cartie­rului.

În plus, în Pipera, deşi s-au reali­zat şi complexuri comerciale, dis­pensare, spaţii de birouri etc., s-a construit haotic, fără un plan urbanistic bine pus la punct, ceea ce a făcut ca, în prezent, aglomerarea să fie foarte mare. „În momentul de faţă există o reticenţă a cererii pentru zona Pipera deşi, din ce în ce mai mulţi proprietari au început să facă corecţii la preţ prin ­diminuarea acestora. Cei care cumpără locuinţe în această perioadă îşi doresc zone mai aerisite şi mai dezvoltate din punct de vedere al infrastructurii.”, afirmă ­Violeta Anghel, Marketing Manager Real Time.

Preţurile caselor mai mici cu 30%

Casele vechi din cartier sunt cele construite în vatra veche, fiind amplasate pe terenuri cu dimensiuni care variază între 200-500 mp, au suprafeţe utile cuprinse între 50-70 mp şi dispun de curţi individuale sau la comun. În general, sunt locuinţe cu două, trei sau patru camere, la care se mai adaugă o bucătărie şi au un regim de înălţime care este redus la parter. Radiofar este zona unde există foarte multe astfel de case.

Casele noi din Pipera au început să fie construite în urmă cu aproximativ 10 ani şi sunt amplasate pe terenuri de 180-200 mp, care pot ajunge în unele cazuri şi până la 1.000 mp. Suprafaţa medie construită este cuprinsă între 250-500 mp, iar regimul de înălţime poate ajunge până la P+3E. Vilele care fac parte dintr-un ansamblu rezidenţial au un design modern şi beneficiază de garaj, parcare, centrală termică şi aer condiţionat.

Preţul caselor din Pipera a cunoscut în ultima perioadă scăderi care în unele cazuri depăşesc 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, au început să apară oferte care au valori de tranzacţionare situate în jurul sumei de 100.000 euro + TVA pentru suprafeţe cuprin­se între 150-250 mp.

„Scăderile de preţ înregistrate în ultima perioadă se datorează în principal cererii din piaţă, precum şi situaţiei financiare a proprie­ta­ri­lor, afectată de criza econo­mi­că, care i-a făcut să devină mai flexi­bi­li.”, spune Raluca Dima, Consul­tant Imobiliar Senior Neocasa. Prin­tre cele mai căutate unităţi se numără cele cu suprafaţa de aproximativ 200 mp construiţi şi care beneficiază de un teren de 300-400 mp.

Cerere mai mare pentru apartamente decât pentru case

În ultima perioadă, segmentul de apartamente a cunoscut o dezvoltare mai mare în defavoarea segmentului de vile. Cererea pentru apartamente a crescut faţă de perioada 2006 – 2007, determinată pe de o parte de dezvoltarea infrastruc­turii în anumite zone şi a preţuri­lor mai accesibile, iar pe de altă parte de finalizarea ansamblurilor rezidenţiale începute în urmă cu 2-3 ani. 

„Iniţial, Pipera s-a dezvoltat mai mult pe segmentul de case şi vile, implicit cererea a fost mai mare pe acest segment. Totuşi, în ultima perioadă au început să apară ansambluri rezidenţiale care oferă o gamă largă de apartamente, de la garsoniere la patru camere. Ţinând cont de preţul de achiziţie şi costurile de întreţinere ale unei astfel de proprietăţi, mulţi cumpărători se orientează către apartamentele din blocurile noi dezvoltate.”, declară Violeta Anghel, Marketing Manager Real Time.

Şi în cazul apartamentelor, preţu­rile au scăzut cu 25-30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, media situându-se undeva la 1.200 euro/mp (TVA inclus), iar acestea se vând cu diferite facilităţi (loc de parcare, boxe, bucătărie mobilată etc.). Specialiştii spun că cele mai căutate sunt două şi trei camere cu suprafeţe medii, iar cei care cumpără fac parte din middle management sau top management care au în primul rând posibilitatea de a achita cash sau de a accesa un ­credit ipotecar.

Cele mai citite

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...
Ultima oră
Pe aceeași temă