Grila notarilor, lista după care notarii calculează impozitele minime pentru vânzările de apartamente şi terenuri, aduce în acest an preţuri semnificativ mai mici decât cele înregistrate în 2010.
Sunt zone în noua grilă a notarilor unde valorile stabilite pentru locuinţe sunt cu aproape 70% mai mici decât anul trecut. Oferim mai multe exemple de zone din Bucureşti relevante privind noile taxe pe tranzacţiile imo-biliare.
Garsonieră în Băneasa
Pentru cei ce vor să cumpere o locuinţă, această veste a micşorării grilei notarilor este bună, şi asta pentru că vor plăti taxe mai mici pe tranzacţiile imobiliare. Printre cele mai mari scăderi din grila notarilor din acest an o înregistrează garsonierele din zona Băneasa. Astfel, cele din B-dul Aerogării, Marinarilor, Ficusului, Neagoe Vodă şi Elena Văcărescu au anul acesta un preţ de referinţă cu aproximativ 69% mai mic. Mai exact, dacă anul trecut o garsonieră confort I, situată la un etaj intermediar şi construită între anii 1984-1989, era evaluată în grila notarilor la un preţ de 69.300 euro, astăzi aceeaşi proprietate este trecută la o valoare de 21.700 euro.
Garsonieră în Tineretului
O altă scădere importantă observăm în cazul garsonierelor din zona B-dul Tineretului, unde în noua grilă avem o reducere a preţului cu 63% faţă de anul trecut. Ca urmare, acum o garsonieră din Tineretului figurează la un preţ de 20.500 euro, faţă de 55.300 de euro, în 2010.
Apartament cu două camere în zona Sebastian
Pentru un apartament cu două camere din zona Sebastian, situat la un etaj intermediar într-un bloc ridicat în perioada 1978- 1990, notarii iau în calcul o valoare minimă de 37.900 euro. În vechea grilă din 2010, valoarea era cu 21.600 euro mai mare, respectiv 59.500 euro.
Apartament cu două camere în Colentina
Scăderi de circa 38% observăm şi în cazul apartamentelor cu două camere, construite între anii 1978 – 1983 în Colentina, în zona străzilor Maşina de Pâine, Maica Domnului, Alexandru cel Bun, Teiul Doamnei, Doamna Ghica. Anul trecut un astfel de apartament era evaluat în grilă la 52.500 euro, iar azi a ajuns la 32.700 euro.
Apartament cu două camere în zona Iancului
O locuinţă confort I cu două camere dintr-un bloc construit între anii 1978 – 1990, în zona Iancului, la un etaj intermediar, apare în acest an în grila notarilor la un preţ de 34.400 euro, faţă de 62.650 în 2010, ceea ce înseamnă că, potrivit noii grile, se vor plăti taxe notariale cu 45% mai mici.
Apartament cu trei camere în Veteranilor
În Militari, pe strada Veteranilor, un apartament cu trei camere, construit după 1989, era taxat anul trecut la o valoare minimă de 84.700 euro. În noua grilă a notarilor, o locuinţă cu trei camere confort I, aflată la un etaj intermediar într-un bloc din 1991, are un preţ minim de 41.800 euro, ceea ce înseamnă o scădere de aproape jumătate de preţ.
Apartament cu trei camere în Bucureştii Noi
Dacă anul trecut aţi fi cumpărat un apartament cu trei camere, etaj intermediar, an de construcţie 1984-1989, în zona bulevardului Bucureştii Noi, cea mai mică valoare acceptată de notari ar fi fost de 77.000 euro. Pentru acelaşi apartament în 2011 veţi plăti taxe pentru un preţ minim de 40.300 euro.
Ce spun specialiştii despre scăderile din grila notarilor?
„Proprietăţile imobiliare de tipul terenuri, apartamente, case, vile, care sunt supuse evaluării, nu sunt uniforme şi nu pot fi supuse unor baremuri. Se poate ca pe aceeaşi stradă să fie două terenuri de suprafeţe apropiate care să difere semnificativ; unul e pe colţ şi se pretează la ceva comercial, altul e la mijloc şi este bun pentru o clădire rezidenţială. Sunt limitări urbanistice şi se poate ca două terenuri să fie apropiate, pe aceeaşi stradă, dar să aibă valori foarte diferite. În concluzie, grila notarilor nu poate să surprindă toate aspectele care diferenţiază proprietăţile şi care au un efect important în valoarea acestora”, susţine Adrian Crivii, directorul companiei de evaluare Darian.
„Apreciez că preţurile sunt independente de grila notarilor şi sunt date de cerere şi ofertă. Grila aceasta este un element după care se ghidează notarii pentru a colecta taxe către bugetul de stat. Eu nu cred că de anul trecut preţurile au scăzut cu 63% în zona Tineretului”, apreciază Adrian Şişchin, directorul regional al agenţiei imobiliare Re/Max.
„În perioada boom-ului imobiliar, valorile din grilele notarilor au fost decalate în minus, iar în perioada scăderii, după martie 2008, ele au rămas în plus. Şi vă spun şi de ce: pentru că refacerea acestor grile notariale s-a făcut destul de rar. Aceste grile notariale nu au alt scop decât taxarea tranzacţiilor, şi nimic altceva”, adaugă Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.
Potrivit Codului fiscal, notarii trebuie să realizeze anual expertize cu preţurile minime pentru locuinţe, pentru a evita astfel încasarea unor impozite mai mici, în cazul în care cumpărătorul şi vânzătorul declară tranzacţia la un preţ inferior celei reale.
Grila notarilor a adus în acest an preţuri semnificativ mai mici decât cele din anul trecut: pentru o garsonieră în Tineretului se plăteşte cu 63% mai puţin, iar pentru un apartament de două camere în Iancului, cu 45% mai puţin