2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Mutarea", o solutie de criza

„Mutarea”, o solutie de criza

Atentie! Vanzarea locuintei si schimbarea zonei de resedinta sunt procese care trebuie analizate serios.

 

In contextul crizei, cand veniturile pe familie au scazut, iar creditele aflate in derulare pun mari probleme multor romani, acestia se gandesc la diverse solutii care sa-i ajute sa evite orice posibila situatie conflictuala cu institutiile financiare.
Potrivit lui Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, ultimele saptamani au insemnat o crestere a cererilor din partea clientilor care doresc sa-si vanda casele din Bucuresti. Cu banii obtinuti, ei vor sa-si achite datoriile catre banci si sa achizitioneze o locuinta fie in alt oras, unde sunt preturi mai mici, fie sa-si construiasca o casa undeva la tara, unde au deja teren. "In ultimele trei saptamani, aproximativ 30 dintre clientii nostri si-au manifestat dorinta de a urma scenariul acesta. Precizez ca anul trecut, pe vremea asta, existau extrem de putine cazuri de persoane care aveau astfel de planuri", precizeaza consultantul.

El ne ofera drept exemplu cazul unei familii din Bucuresti care are contractat un credit ipotecar de 25.000 de euro pe o perioada de 17 ani. Familia plateste la banca, lunar, aproximativ 1.000 de lei. Dat fiind faptul ca veniturile au tot scazut, rata este tot mai dificil de achitat, iar acest lucru care i-a determinat pe membrii familiei sa se gandeasca la varianta vanzarii locuintei. Aceasta a fost evaluata la aproximativ 70.000 de euro. Cu banii obtinuti, se poate rambursa in avans imprumutul, iar diferenta ramasa – de aproximativ 45.000 de euro – va fi utilizata pentru achizitionarea unui apartament intr-un oras mai mic, apropiat de Capitala.

Efectele trebuie analizate atent
Si Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Ideal Casa, a sesizat o crestere a numarului de clienti care se gandesc la relocare. Ea precizeaza ca "in contextul economic actual, locuinta din proprietate poate folosi drept instrument pentru depasirea crizei, insa trebuie analizate cu mare atentie efectele pe termen lung ale unei relocari asupra familiei in cauza".
Specialista Maria Avramescu subliniaza ca, pentru multi, varianta relocarii este o solutie ultima, insa destul de riscanta din punct de vedere social si psihologic. Ea nu o recomanda decat in cazul in care persoana cu un credit ipotecar se afla in imposibilitate de plata a ratei, moment in care, pentru evitarea scoaterii la licitatie de catre banca a locuintei, poate opta pentru vanzarea ei, achitarea creditului si mutarea in alta zona.

Adaptarea poate fi foarte dificila
Relocarea nepremeditata si facuta in pripa, pentru a evita pierderea locuintei si, implicit, a unei sume considerabile de bani, este un proces riscant pentru membrii unei familii. Efectele pot fi negative, mai ales in privinta adaptarii la caracteristicile noii zone de resedinta. In plus, exista posibilitatea gasirii cu mare greutate a unor noi locuri de munca. si copiii s-ar putea sa se adapteze greu noii situatii.

Sursa: Adriana Dudau, psiholog

Cele mai citite

Florinel Coman ar putea deveni coleg cu Dani Carvajal la Al-Gharafa!

Florinel Coman, transferat recent la Al-Gharafa, ar putea să-l aibă ca viitor coleg pe Dani Carvajal, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști ai anului...

Forțele israeliene au reținut mai mulți medici dintr-un spital din nordul Fâșiei Gaza

Forțele israeliene au reținut zeci de membri ai personalului medical dintr-un spital din nordul Gazei, pe care l-au atacat vineri, a declarat Ministerul Sănătății...

Nicușor Dan anunță noi lucrări în București. Traficul rutier va fi dat peste cap

Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, anunţă că în mod cert pasajele subterane de la Obor şi Lujerului şi podul de la Băneasa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă