5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIeftinirea hotelurilor, ocazie pentru investitori

Ieftinirea hotelurilor, ocazie pentru investitori

Cea de a doua editie a "Raportului Hotelurilor si Pensiunilor", realizata de catre compania de monitorizare IBC Focus din Cluj-Napoca, evidentiaza faptul ca Brasovul se situeaza pe primul loc intr-un top al judetelor care vor dezvolta proiecte hoteliere in acest an. Conform acestui raport, pe teritoriul judetului Brasov se vor ridica un numar de 14 hoteluri si sapte pensiuni turistice. Pe locurile doi si trei se situeaza judetele Ilfov, cu 14 proiecte, si Cluj cu 13 investitii in derulare.

150 de proiecte
Din datele mentionate in raport, se poate observa ca investitorii acorda o atentie mai mare pentru dezvoltarea segmentului hotelier, in pofida celui de agroturism. Astfel, anul acesta, din totalul celor 150 de proiecte aflate in derulare, 97 sunt hoteluri, iar restul de 57 sunt pensiuni.
Un numar de 26 de investitii in structuri de primire turistica se afla amplasate in zona Moldovei, 80 in Transilvania si 44 in Muntenia.
Totodata, se constata ca peste 50% din investitiile hoteliere aflate in curs de derulare sunt in structuri de cazare de  trei si patru stele, fapt ce denota perseverenta hotelierilor romani de a oferi servicii calitativ superioare in pofida crizei economice.
Din studiul realizat de compania clujeana mai rezulta ca 37% din cele 150 de investitii turistice se afla in stadiu de proiectare si 34% sunt deja in faza de constructie. Restul proiectelor se afla in stadiul de intentie, de amenajare sau de licitatie.
Iulian Andrei, membru in Consiliul Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), considera ca acum este cel mai oportun moment sa investesti in hoteluri si pensiuni turistice.
"Din cauza crizei financiare, preturile au scazut foarte mult, atat la terenuri cat si la materiale de constructii. Consider, fara nicio retinere, ca acum este cel mai bun moment pentru demararea unei investitii intr-o structura de primire turistica", a precizat Iulian Andrei.   

Se poate construi mai ieftin

Radu Enache, omul de afaceri care controleaza lantul Continental, a afirmat, recent, ca este bine sa se faca investitii in structuri de primire turistica pentru ca, la ora actuala, "pretul in constructii e scazut si astfel se poate construi mai ieftin". Printre orasele in care Radu Enache intentioneaza sa deschida noi hoteluri se numara Arad, Cluj, Bucuresti si Iasi.
Trebuie precizat ca grupul hotelier Continental si-a bugetat, in acest an, investitii de 30 de milioane de euro orientate catre finalizarea singurei unitati de cinci stele din cadrul grupului, Grand Hotel Continental din Capitala, si a unui hotel Ibis la Sibiu. In plus, se estimeaza ca lantul hotelier Continental va ajunge sa detina, pana la finele acestui an, un numar de 16 structuri de cazare, iar pe viitor, numarul acestora va ajunge la 35 unitati.
Este de subliniat faptul ca Radu Enache este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, alaturi de George Copos, care detine grupul Ana Hotels, Joseph Goschy, proprietarul lantului Unita, si Mohammad Murad – care controleaza grupul Perla Majestic.
Din datele publicate recent de catre firma de consultanta in domeniul hotelier Fivestar Hospitality Consulting, rezulta ca investitiile in piata hoteliera bucuresteana nu vor depasi, in acest an, 50 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 20% din cele 250 milioane de euro estimate a se fi inregistrat in 2008.

IULIAN ANDREI, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism:
Pentru cei care au bani cred ca acum este cel mai bun moment pentru demararea unei investitii intr-o structura de primire turistica.

 

"Valoarea hotelurilor din Romania a scazut la jumatate"
Valoarea hotelurilor din Romania a scazut, pe fondul crizei economice, la jumatate din cat erau evaluate anul trecut, iar acum vor sa vanda hoteluri doar cei care sunt presati de datorii pe care nu le pot plati, a declarat, recent, agentiei Mediafax, Josef Goschy, proprietarul companiei Unita Turism, care detine 26 de hoteluri in 11 orase din Romania.

S-au ieftinit terenurile

"Nu vreau sa cumpar si nici sa vand nimic, acum. Valoarea de piata a hotelurilor romanesti a scazut in aceasta perioada la jumatate fata de cat era anul trecut, pentru ca s-a redus drastic valoarea terenurilor si a cladirilor. Atunci cand cumperi un hotel, nu cumperi doar afacerea, ci iei si cladirea, si terenul", a afirmat Josef Goschy, cel mai mare proprietar de hoteluri din tara noastra.

Sistarea lucrarilor
Cele 26 de hoteluri ale companiei Unita Turism cumuleaza peste 3.500 de camere si 7.000 de locuri in restaurante.
"Nimeni nu vinde acum, in afara celor disperati, care nu-si pot plati datoriile", precizeaza Josef Goschy. El a mai afirmat ca, din cauza crizei economice, a sistat, in urma cu o luna, toate investitiile pe care si le programase pentru acest an.
"Vroiam sa investesc in acest an circa 8-10 milioane de euro in modernizari ale mai multor hoteluri din portofoliu. Le-am sistat pe toate, inclusiv pe cele de la complexul Panoramic din Neptun. Le voi reporni in momentul in care criza economica va lasa sa apara niste raze de soare", a mentionat proprietarul Unita Turism.

Cele mai citite

Colo Colo câștigă Supercupa din Chile, într-un meci terminat abia după 276 de zile de la primul fluier!

Supercupa din Chile dintre Colo Colo și Huachipato a fost reluată și încheiată după 276 de zile de la suspendarea inițială, finalizându-se cu victoria...

Ce motivație a dat ÎCCJ pentru arestarea preventivă a fiicei milionarului din Arad ucis în explozia mașinii lui

Instanţa supremă a decis, miercuri, ca fiica lui Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă în explozia maşinii sale, precum şi doi...

Românii preferă să meargă la muzeu sau la cinema în defavoarea concertelor de muzică clasică sau teatru

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat recent Barometrul de Consum Cultural 2023, în cadrul unui eveniment la care au participat...
Ultima oră
Pe aceeași temă