Reabilitarea termica a locuintelor vechi presupune schimbarea ferestrelor, izolarea peretilor, a subsolului si a acoperisului, pentru a reduce risipa de caldura.
Programul de reabilitare termica a apartamentelor, inceput in 2005, da semne de dezmortire la sfarsitul acestui an. Circa 80% din locuintele cuprinse in program in anul 2009 vor fi terminate. Chiar daca nu mai exista fonduri pentru noi lucrari pana anul viitor, presedintii asociatiilor de proprietari sunt sfatuiti sa depuna dosarele la primarii, pentru a fi pusi pe lista de asteptare.
Conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei estimeaza ca in 2009 vor fi finalizate lucrarile la circa 25.000 de unitati, dintr-un total de 43.000 de apartamente incepute. "In 2010 vrem sa dublam numarul apartamentelor din program, daca vom avea banii necesari", a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii. Un rezultat care pare bun, daca il comparam cu cele ale anilor trecuti, dar care este cu mult in urma fata de nivelul la care trebuie sa ajungem.
Planul de Actiune pentru Eficienta Energetica arata ca angajamentul statelor membre ale Uniunii Europene este de a reduce consumul de energie cu 20% pana in 2020. Romania s-a angajat sa scada consumul energetic cu cel putin 9%, in urmatorii 9 ani, in cadrul planului.
In pasi de melc
Adriana Iftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), considera ca in tara nostra lucrarile se realizeaza in pasul melcului, comparativ cu ritmul din alte tari. "Pana acum, rata de modernizare a fondului locativ din Romania propusa pentru anul 2009 este de 0,018% si se aplica doar blocurilor de locuinte. La nivel regional, rata de modernizare este de sub 1%, in timp ce in state ca Germania procentul este de peste 2%", a declarat Adriana Iftime.
Pentru a ajunge la ritmul impus de UE, Romania trebuie sa creasca rata de modernizare a locuintelor si sa mareasca de peste 270 de ori ritmul de reabilitare termica, considera directorul general al PSC. In plus, programul european vizeaza interventia pe tot sistemul de incalzire, nu numai pe blocuri. Aceasta inseamna ca ar trebui incluse si casele pe pamant, care la noi nici macar nu au fost luate in calcul.
Autoritatile au luat in considerare doar 83.800 de blocuri din intreaga tara, reprezentand peste trei milioane de apartamente care au nevoie de lucrari de reabilitare si de modernizare termotehnica. Locuintele mai vechi de 1989 au pierderi de caldura mai mult decat duble, comparativ cu risipa inregistrata in apartamentele din statele europene dezvoltate. Astfel, facturile de intretinere sunt mult prea incarcate si greu de acoperit pentru majoritatea romanilor.
Reabilitarea termica a unui bloc duce la reducerea costurilor de intretinere si apa calda cu 40-60%. La locuintele vechi se pierde caldura prin plafon (15-20%) si prin legatura cu solul (5-10%) – in cazul apartamentelor de la parter. Cel mai mult insa, in jur de 50%, se risipeste prin peretii exteriori si prin ferestre.
Materiale de proasta calitate
Programul National de Reabilitare din Romania a fost mult criticat de asociatiile profesionale din domeniul constructiilor. Harilaus Kilaiditis, director executiv al Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta, denunta atat ritmul de lucru, cat si nivelul calitativ inferior al reabilitarilor facute. "Firmele implicate au folosit tamplaria cea mai ieftina. Din semnalele pe care le avem s-au realizat sub pretul minim recomandat, de 80 de euro/mp. Deja sub acest pret avem semne de intrebare privind calitatea performantei acestei tamplarii." Efectul folosirii materialelor ieftine se va vedea peste cativa ani.
Maria locuieste intr-un apartament situat la ultimul etaj, intr-un bloc construit in anii ’80, nereabilitat termic. Caloriferele sunt date mereu la maxim, dar cu toate acestea, temperatura din casa nu trece de 18-19 grade Celsius. Intr-o locuinta similara dintr-un bloc reabilitat, temperatura medie in aceasta perioada friguroasa este de 23-24 grade Celsius. Asta, pentru ca nu exista pierderi de caldura prin ferestre si usi (56%) si nici prin pereti (33%).
Ce inseamna de fapt reabilitarea pentru proprietari? Economii la facturile care se duc spre regiile de gaze si termoficare. Cu doua conditii: lucrarile sa fie facute bine si cu materiale de calitate buna.
Includerea in program
Pentru ca un bloc de locuinte sa poata fi reabilitat energetic se parcurg trei etape. Primul pas este facut de catre asociatia de proprietari, care trebuie sa transmita primariei locale solicitarea de includere in program, impreuna cu fisa de identificare a cladirii si cu hotararea adoptata de adunarea generala a proprietarilor din bloc, prin care majoritatea sunt de acord cu reabilitarea. Consiliul local trebuie sa emita hotararea de acceptare si includere a blocului in programul anual, urmand sa se incheie o conventie cu asociatia.
Al doilea pas consta in obtinerea tuturor avizelor pentru inceperea lucrarilor: auditul energetic al cladirii, elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor din auditul energetic, elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie si apoi obtinerea autorizatiei de constructie. In ultima etapa se trece la executarea si receptia lucrarilor de reabilitare.
In cazul izolarii termice a unui bloc se folosesc panouri de polistiren expandat pentru exterior, de 5-10 cm, se acopera cladirea cu plasa de fibra de sticla, iar apoi urmeaza stratul de tencuiala si finisarea. Tamplaria veche se inlocuieste cu cea termoizolanta – binecunoscutele termopane.
Fondurile pentru 2009 s-au terminat
Desi anul acesta nu se vor deschide noi santiere, din cauza ca fondurile alocate pentru 2009 au fost repartizate inca din prima jumatate a anului, proprietarii de apartamente vechi nu trebuie sa fie descurajati. Cereri pentru inscrierea in Programul National de Reabilitare Termica a Locuintelor se primesc in continuare.
Programul fiind multianual, important este ca solicitarea asociatiei de proprietari sa fie inregistrata, dupa cum explica reprezentantii Ministerului Dezvoltarii. "Am inceput realizarea dosarului in vara, dar a durat foarte mult pana am adunat toate actele, pana am luat semnaturile de la toti proprietarii din bloc. Am depus documentele la primarie la inceputul lunii decembrie si suntem pe lista blocurilor de reabilitat in 2010", spune Sorin Manole, presedintele unui bloc din zona Aviatiei din Bucuresti.
De altfel, pentru a se intelege clar, programul nu se adreseaza direct proprietarilor de apartamente, ci asociatiilor de proprietari ale blocurilor construite pe baza unor proiecte elaborate in perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de incalzire a acestora. Plata se face tot prin intermediul asociatiilor, care achita, conform legii, 20% din costul total al lucrarilor de reabilitare. Restul, de 80%, este asigurat de la bugetul de stat si de la cel local. Procentul de 20, aferent asociatiei, se imparte intre toti proprietarii, fiecaruia revenindu-i o cota- parte, in functie de suprafata locuintei. In multe judete din tara, dar si in sectoarele 1 si 2 din Bucuresti, primariile au acceptat sa finanteze integral reabilitarea termica. Asadar, proprietarii de apartamente din aceste zone nu trebuie decat sa-si dea acordul. "Nu vom plati nici un ban, Primaria Sectorului 1 s-a angajat sa achite toate costurile reabilitarii", explica Sorin Manole situatia blocului din Aviatiei.
Intre 1.500 si 4.000 de euro de apartament
Pentru cei care trebuie sa finanteze 20% pentru a-si eficientiza energetic locuinta, preturile variaza intre 1.500 si 4.000 de euro de apartament. Sumele pot parea uriase pentru multi romani, dar sunt mici in comparatie cu sumele pe care le achita alti cetateni europeni.
Potrivit datelor oferit de Patronatul Societatilor din Constructii, in Germania costurile cu reabilitarea termica a cladirilor ajunge pana la 23.000 de euro de apartament, in timp ce in Cehia se achita in medie 6.500 de euro de locuinta, iar in Letonia – 6.400 de euro.
Ce presupune reabilitarea
– Termoizolarea peretilor exteriori
– Transformarea terasei in sarpanta
– Termoizolarea planseului peste subsol
– Inlocuirea ferestrelor intregului bloc si a usilor exterioare existente cu unele superioare calitativ, care vor izola mai bine fiecare incapere
– Termoizolarea conductelor si inlocuirea armaturilor cu pierderi
– Contorizarea consumurilor individuale de apa calda
– Montarea de repartitoare de consum pentru elementele de incalzire