Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, afirma ca exista inca oportunitati de investitii, dar si o cerere mare de creditare pentru locuinte.
Tot mai multi bancheri considera ca valoarea activelor imobiliare a crescut prea mult in ultimii ani dar ei estimeaza ca in perioada urmatoare preturile acestora vor ajunge la o valoare cat mai apropiata de cea reala.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a anuntat, saptamana trecuta, ca creditul imobiliar se va revigora intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an de zile.
"In Romania, exista inca o piata in acest domeniu si, chiar in conditii de criza, sunt clienti care apeleaza la astfel de imprumuturi si banci care ofera produse de profil. Este o perioada de tranzitie in evolutia creditului imobiliar in Romania, deoarece exista inca oportunitati mari si cerere mare pentru credite pentru locuinte. Intr-o perioada relativ scurta, de maxim un an, estimez o revigorare a creditului in domeniul imobiliar", a precizat presedintele ARB.
Avertisment
In schimb, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu este de parere ca afacerile vor reporni abia cand "investitorii vor reveni cu picioarele pe pamant, pentru ca romanii nu isi mai permit sa plateasca preturi exagerate pentru case".
Potrivit lui Mugur Isarescu, cele mai mari probleme le au cei care au afaceri cu apartamente "de fite" in zona marilor orase, dar "nu exista, in prezent, un blocaj general in acest domeniu". El afirma ca, in orasele mici si in sate, numarul autorizatiilor de construire cerute in luna decembrie 2008 a crescut fata de aceeasi luna a anului 2007.
Purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu, considera ca reluarea creditarii nu va duce la o revenire a preturilor la nivelurile din 2008.
Prudenta bancilor in acordarea creditelor
"Bancile sunt inca prudente in a acorda credite ipotecare, deoarece nu vor sa se expuna riscului de scadere a valorii activelor si a celui legat de criza economica, care ar duce la disponibilizari si reduceri de salarii. Astfel, au preferat sa isi plaseze banii atrasi de la populatie in titluri de stat", a spus Radu Zilisteanu.
Radu Ghetea crede, insa, ca vremea speculatorilor care urmareau profit imediat pe piata imobiliara a trecut si ca se vor dezvolta in continuare investitorii care urmaresc contructii de proprietati. El a mai afirmat ca inca sunt banci care ofera credite ipotecare, ceea ce dovedeste ca exista inca piata, mentionand ca persoanele care vin acum la banca pentru un credit sunt cei care au ajuns la concluzia ca nu pot astepta la nesfarsit scaderea pretului la locuinte.
Comisie
Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a precizat ca, la nivelul asociatiei, exista o comisie care lucreaza in domeniul creditarii imobiliare. "Aceasta comisie analizeaza, chiar in aceste zile, modalitati de reluare a activitatii de creditare in acest sector, dar si pentru a contracara efectele imediate ale crizei financiare", a spus Ghetea.