4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine plăteşte faţada blocului?

Cine plăteşte faţada blocului?

Proprietarii clădirilor vor fi obligaţi să-şi refacă faţadele imobilelor pe banii lor, altfel riscând să fie amendaţi de primării. Deşi încă în fază de proiect, ordonanţa de urgenţă are mulţi adversari.

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, susţine că ideea ca proprietarul să îşi întreţină proprietatea este bună în principiu şi că există reglementări similare şi în străinătate, dar trebuie avute în vedere aspectele locale. „În toată Europa ideea ca proprietarul să îşi întreţină proprietatea e firească. Mai peste tot conştiinţa de proprietar este diferită de cea de chiriaş.  La noi, din păcate, s-a păstrat mentalitatea de chiriaş. Dincolo de asta, trebuie avute în vedere şi aspecte locale, avem cazuri sociale, de oameni care au fost împroprietăriţi fals, greşit, care nu au o educare prealabilă.” Mihai Mereuţă exemplifică lipsa de educaţie a proprietarilor de la noi prin cazurile celor care au făcut cu greu un credit pentru a se muta din blocuri comuniste în ansambluri rezidenţiale, dar nu şi-au dat seama că nu vor avea putere financiară să plătească cheltuieli de întreţinere mult mai mari. Preşedintele „Habitat” e de părere că trebuie făcut un fel de program naţional, astfel încât, de exemplu, pentru o reparaţie de până la 1.000 lei/membru de familie să fie obligatoriu ca în termen de 6 luni să-şi facă pe banii lor, dacă nu, să fie pe fonduri guvernamentale sau alte tipuri de facilităţi fiscale. „Ideea nu e rea, dar trebuie să vii cu ceva pe lângă, mai ales într-o perioadă de criză. Cei care nu au bani trebuie ajutaţi, ca să nu facă puşcărie că le cade casa pe ei. Nu ştiu cum se face că politicienii s-au hotărât acum să îşi arate muşchii.Sau poate mizează pe faptul că atunci când oamenii sunt leşinaţi de foame nu au putere de reacţie”, conchide Mereuţă.

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, invocă problemele morale. „În mod normal, înainte să vii să ameninţi cu amenzi, trebuie să faci ceva astfel încât oamenii să poată să-şi refacă locuinţele fără să resimtă financiar această operaţiune, aşa cum s-a făcut în toate ţările civilizate ale Europei. Cel puţin moral aveau această obligaţie, întrucât atunci când au vândut casele le-au vândut într-o stare deplorabilă, fără nici un fel de regulă normală cu privire la predarea stării tehnice a unei clădiri.”

Sandu Alexandru, decanul Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, e de părere că acest proiect are un caracter samavolnic, pentru că în multe ţări – Ungaria, Polonia, Cehia – există reguli în sensul întreţinerii clădirilor, dar sunt măsuri incluse într-un program coerent de reabilitare la nivel naţional, cu măsuri favorizante şi sancţionale din punct de vedere economic şi social. În România nu se poate vorbi de aşa ceva. „Reabilitarea unei case poate să însemne 30.000 de euro, dar şi 300.000 de euro. Iar faţada unui bloc poate ajunge la 1 milion de euro. Pentru că nu vorbim de o vopsire a faţadei, ci de o reparaţie în stilul clădirii, nu întâmplător, care poate presupune intervenţii şi în interior.”     

Primăria repară şi ia banii de la proprietari

Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Dezvoltării, „Reabilitarea structural-arhitecturală exterioară a construcţiei” se va face din propria iniţiativă a proprietarului sau la cererea autorităţilor locale. Dacă proprietarul nu face această reabilitare din proprie iniţiativă, atunci va fi obligat de primării să le facă în maximum şase luni de la data notificării. Dacă proprietarul refuză, lucrările vor fi făcute de primării, urmând ca banii să fie recuperaţi de la proprietar până la recepţia finală a lucrării. În continuare, dacă proprietarul refuză plata, va fi acţionat în instanţă.  

Scutiri de taxe

Proiectul de ordonanţă prevede, de asemenea, ca proprietarii să fie scutiţi de taxa pentru autorizaţia de construcţie şi de la plata impozitului pe clădire datorat pentru anul fiscal în care au fost executate lucrările. Proprietarii mai sunt scutiţi, prin derogare de la lege, de plata cotei de 0,7 la sută de către Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de 0,5 la sută de către Casa Socială a Constructorului. În plus, vor recupera jumătate din taxa pe valoare adăugată aplicată asupra preţului materialelor de construcţii.   Amenzile pentru nerespectarea obligaţiei de renovare sunt cuprinse între 2.000 de lei şi 10.000 de lei.

Cele mai citite

Donald Trump nu e de acord ca Ucraina să folosească rachete ATACMS pentru a ataca Rusia

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat joi folosirea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, declaraţie...

Idei trăznite pentru Petrecerea Burlăcițelor

Organizarea unei petreceri de neuitat pentru burlăcițe este o oportunitate perfectă de a sărbători prietenia și de a crea amintiri memorabile. Indiferent dacă vrei...

Tragedie în Champions League. Copilul unui fotbalist de la Young Boys a decedat

Un moment tragic a marcat echipa Young Boys Berna înaintea meciului de miercuri din UEFA Champions League. Meschack Elia, atacantul echipei elvețiene, a primit...
Ultima oră
Pe aceeași temă