8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe poţi cumpăra cu 50.000 euro?

Ce poţi cumpăra cu 50.000 euro?

Ai 50.000 euro şi vrei să cumperi o proprietate imobiliară! În urmă cu doi ani, o asemenea ipoteză ar fi sunat idealist. Acum însă, cu o asemenea sumă, chiar ai de unde alege. 50.000 euro te pot face proprietarul a două garsoniere, a unui apartament cu trei camere sau chiar a unei case cu o suprafaţă rezonabilă. Trebuie doar să studiezi ofertele şi să fii la curent cu diverse tranzacţii efectuate.

Cine ar fi crezut acum doi ani că poţi ajunge să cumperi proprietăţi în centrul Bucureştiului cu 50.000 euro? Şi totuşi, iată că s-a întâmplat! Pe piaţă, există o mulţime de oferte de garsoniere în zone centrale ale Bucureştiului, cu preţuri ce nu depăşesc 50.000 euro. Multe dintre ele se află însă în blocuri in­terbelice sau „comuniste” şi au suprafeţe reduse. „Recomandarea ar fi să investeşti într-o garsonieră amplasată într-o zonă centrală sau semicentrală, să fie spaţioasă, amenajată şi, eventual, mobilată şi utilată, pe care să o închiriezi la un preţ bun, pe termen lung. Astfel, suma iniţială este investită într-o proprietate care, corespunzător evoluţiei actuale a pieţei imobiliare, este de aşteptat să nu se devalorizeze mai mult decât devalorizarea normală, generată de inflaţie. Mai mult, chiria va genera o plusvaloare care nu este de neglijat.”, declară Niţu Alexandru de la SudEst Imobiliare. De asemenea, cu aceeaşi sumă poţi cumpăra şi două garsoniere, fiecare cu o suprafaţă de maximum 20 mp, confort 2, în blocuri de garsoniere, în zone precum Pantelimon, Olteniţei, 1 Decembrie ori Drumul Taberei. Odată închiriate, acestea pot aduce proprietarului un venit cumulat de 350-400 euro/lună.

Două camere, în zone bune

Cele mai multe apartamente care se încadrează în bugetul de 50.000 euro se găsesc în cartierele muncitoreşti. În Militari, de exemplu, un apartament de două camere semidecomandat într-un bloc construit în 1982 este scos la vânzare cu 50.000 euro. Dar de la acest preţ se poate scădea până la 3.000, chiar 5.000 euro, în funcţie de cât de presat este proprietarul să vândă.

Un apartament de două camere, confort 2, cu suprafeţe cuprinse între 35-43 mp, construit la începutul anilor ’70, se găseşte pe piaţă la preţuri care variază în jurul sumei de 40.000 euro. Deci, rămâi şi cu bani pentru potenţiale renovări sau îmbunătăţiri. „În acest caz, cu această sumă poţi cumpăra un apartament confort 2, amenajat şi, eventual, mobilat într-o zonă rezi­denţială obişnuită (cartierele Titan, Dristor, Balta Albă sau Vitan) sau un apartament confort 1 într-un complex rezidenţial amplasat la marginea oraşului.”, declară reprezentantul SudEst Imobiliare. De asemenea, cei care se pricep la negociere pot obţine vânzarea unui apartament cu două camere, confort 1, cu suprafaţa de 50 – 56 mp, în zone precum Drumul Taberei, Berceni, Rahova sau Giuleşti, toate construite în blocuri vechi, din anii ’70.

Tranzacţiile în aceste zone sunt cele mai uşor de realizat în această perioadă. Agenţia Coldwell Banker, strategic aşezată în zonă, pe Bulevardul Timişoara, a vândut de curând un apartament cu două camere decomandat în Militari cu 41.500 euro. Locuinţa este într-un bloc construit în ’74. De asemenea, aceeaşi sucursală a încheiat o tranzacţie cu un apartament de două camere din Rahova, confort 1, semidecomandat şi mobilat cu 48.500 euro. Pe aceeaşi listă a tranzacţiilor se înscrie şi o garsonieră confort 1 din Pantelimon, care s-a vândut cu 35.000 euro şi un apartament de două camere din Militari, confort 2, 47 mp, bloc construit în 1982, vândut cu 50.000 euro. Totuşi, merită analizată şi piaţa locuinţelor noi. Dezvoltatorii au lăsat deja considerabil la preţ, iar dacă apartamentele sunt încă în construcţie, atunci cu 50.000 euro chiar poţi cumpăra o locuinţă bună. Într-un complex rezidenţial din Prelungirea Ghencea, de exemplu, care se va finaliza în 2011, există garsoniere de 45 mp care costă 45.000 euro sau apartamente de două camere şi 58 mp care costă 50.000 euro, iar în alt complex, din Berceni, o garsonieră de 39 mp costă  43.155 euro. În provincie, preţurile sunt chiar mai bune. De exemplu, la Bran, o garsonieră nouă de 68 mp costă 47.600 euro.

Trei camere la periferia Bucureştiului

„În acest caz, ai putea avea ocazia achiziţiei unui apartament spaţios şi cu un confort sporit în unul din oraşele învecinate Capitalei (Voluntari, Pantelimon, Otopeni, Bragadiru, Măgurele, Popeşti Leordeni sau Cornetu).”, declară Alexandru Niţu. De asemenea, unii brokeri imobiliari recomandă clienţilor să se uite chiar după preţuri care se apropie de 60.000 euro, în speranţa că, din cauza vremurilor dificile, proprietarii vor fi dispuşi să negocieze preţul. În Militari, cu 50.000 euro poţi cum­păra un apartament cu trei ca­mere, confort 2, cu 47 mp, etajul 9 din 10, bloc construit în 1974.

Ofertele din ţară

La Timişoara, un apartament de 54 mp într-un bloc nou situat semicentral se vinde cu 30.000 – 31.000 euro. La acest preţ, sunt multe apartamente care se pot încadra în programul Prima Casă 2. Un apartament de trei camere decomandat într-un bloc din anul 1980 poate porni de la 58.000 euro. Agenţii imobiliari din zonă spun că în cazul în care se negociază bine, cu un buget de 50.000 euro poţi cumpăra şi un apartament de trei camere într-un bloc relativ nou. În Iaşi, într-un apartament de două camere, 51 mp, dar semidecomandat şi într-un bloc construit în 1961, este scos la vânzare cu 48.000 euro negociabil. Iar un apartament cu trei camere, tot în centrul Iaşiului, semidecomandat, 60 mp, într-un bloc din 1970, costă 55.000 euro negociabil. În Con­stanţa, în zona CET, o garsonieră de 20 mp se vinde cu 20.000 euro. Un apartament cu două camere în zona Inel II, Constanţa, costă 35.000 euro. Iar unul cu trei camere şi 60 mp în zona Flamingo costă 55.000 euro negociabil. Dar preţurile scad atunci când vrei să cumperi ceva în alte oraşe ale judeţului. În Medgidia, în centru, un apartament semidecomandat de trei camere şi 60 mp costă 40.000 euro.

Ieftin, la casă

Pentru cei care vor să se mute la casă şi au acelaşi buget de 50.000 euro, lucrurile sunt ceva mai complicate, dar nu imposibile. Există oferte în localităţile din apropierea Bucureştiului, precum Pantelimon, Bragadiru, Măgurele sau Domneşti. De exemplu, în comuna Pantelimon, o vilă cu o suprafaţă de 140 mp, cu living, trei dormitoare, două băi şi bucătărie, are un preţ de 45.000 euro. O altă variantă este cumpărarea unei locuinţe la roşu. Preţul con­strucţiilor la roşu este, în medie, de 150-250 euro/mp, deci o casă de 150-200 mp utili variază între 30.000-50.000 euro. Important de luat în calcul este faptul că, indiferent care ar fi tranzacţia pe care urmează să o încheiaţi, trebuie să puneţi nişte bani deoparte pentru plata onorariului notarului la semnarea contrac­tului de vânzare-cumpărare, cât şi pla­ta unui comision pentru broke­rul imobiliar, în situaţia în care se apelează la serviciile acestuia. Cu­mu­late, aceste două cheltuieli pot ajunge la suma de aproximativ 2.500 euro.

În judeţul Constanţa, în Techir­ghiol, o casă cu trei camere, supra­faţă utilă de 100 m şi teren de 600 mp, construită în anul 2000, costă  45.000 euro. În Timiş, localitatea Moşniţa Nouă, o casă cu trei camere, suprafaţă utilă 120 mp şi teren de 700 mp, construită în 1970 costă 49.000 euro. În judeţul Iaşi, localitatea Păcurari, o casă cu exact aceleaşi coordonate ca şi cea din Moşniţa Nouă costă 50.000 euro. Şi dacă nu vrei să cumperi o casă deja construită, poţi să îţi ridici o casă cu 50.000 euro. Desigur, esenţial în aceste condiţii este să ai deja terenul. „Acolo unde există un teren deja achiziţionat sau se poate achiziţiona teren la un preţ bun, recomand varianta casei de lemn, care funcţionează în alte ţări şi care se poate construi şi la noi, cu un buget mai mic. Într-un astfel de caz, casa de lemn prefabricată va oferi întreg confortul necesar unei case din cărămidă, iar preţurile sunt de 50.000 euro pentru 100 mp, respectiv de aproximativ 30.000 euro pentru suprafeţe mai mici.”, declară Nimrod Zwik, director de marketing la Be Igloo. 

Cele mai citite

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...
Ultima oră
Pe aceeași temă