Cuantum. Adaosurile comerciale ale bancilor la creditele imobiliare sunt intre 4 si 10%.
Potrivit unui studiu al firmei de consultanta Credia publicat recent, Millennium Bank, Unicredit Tiriac Bank si Bancpost sunt institutiile bancare care practica cele mai mari adaosuri comerciale, intre 6 si 10%, la contractarea, in lei, a creditelor cu garantii imobiliare. Oferte mai avantajoase au Piraeus Bank si Credit Europe Bank, unde adaosurile bancilor merg de la 4,5% la 5%, pentru aceleasi tipuri de credite.
Marja aplicata de banci
Studiul Credia mai evidentiaza faptul ca banci precum GE Money, Bank of Cyprus sau Unicredit Tiriac au cele mai mari adaosuri comerciale la creditele imobiliare contractate in euro, acestea fiind intre 10,28 si 10,9%. Adaosuri comerciale ceva mai mici, intre 4,5 si 5,99% practica bancile Intesa Sanpaolo Bank, Emporiki Bank sau Credit Europe Bank. Conform studiului, majoritatea bancilor au ales sa se raporteze la indicii de referinta EURIBOR, pentru creditele in euro, ROBOR in cazul creditelor in lei, si la LIBOR USD sau LIBOR CHF, in cazul creditelor in dolari si franci elvetieni.
Concluzie si topuri ierarhice
"Adaosul comercial este de fapt marja pe care bancile o aplica peste valoarea acestor indici la o anumita data", este una dintre concluziile studiului.
Topul marjelor la creditele imobiliare/ipotecare in lei:
1. Millennium Bank – 10%;
2. Unicredit Tiriac Bank – 8,79%;
3. Bancpost – 6%;
4. OTP Bank – 6%;
5. Intesa Sanpaolo Bank – 5,99%;
Clasamentul marjelor la creditele imobiliare/ipotecare in euro:
1. GE Money- 10,9 %;
2. Bank of Cyprus – 7,7%;
3. Unicredit Tiriac Bank- 10,28%;
4. Alpha Bank- 9,5%;
5. OTP Bank- 9%
Dezavantaj
Studiul realizat de catre firma de consultanta Credia mentioneaza ca indicii de referinta s-au modificat destul de mult in ultima perioada. "Marjele foarte mari ale bancilor reprezinta un mare dezavantaj al creditelor a caror rata a dobanzii se raporteaza la indicii de referinta EURIBOR, ROBOR si LIBOR", se mai precizeaza in studiu.