Veniturile mai mari obţinute de bugetari la începutul anului s-au reflectat şi în pretenţiile proprietarilor iar valoarea chiriilor a avansat cu 2% în februarie. Declinul preţurilor de vânzare a continuat însă în Capitală (-1,5%), ca şi în Timişoara, deşi în Cluj şi Constanţa apartamentele s-au scumpit în februarie.
Potrivit unei analize imobiliare.ro, continuă tendinţa de scădere a preţurilor apartamentelor noi în timp ce proprietarii apartamentelor vechi au ridicat ştacheta în ciuda ieşirii lor din radarul celor ce caută o proprietate finanţată prin programul “Prima Casă”. Februarie a fost o lună de creşteri a preţurilor apartamentelor în Cluj (+2,8% faţă de ianuarie, preţ mediu 905 euro/mp) şi Constanţa (+1%, preţ mediu 874 euro/mp). În Braşov avem stagnare în februarie (862 euro/mp) iar în Bucureşti (-1,5%, preţ mediu 1.099 euro) şi Timişoara (-0,6%, preţ mediu 787 euro/mp) declinul a continuat. Este o valoare medie, care include atât ofertele de apartamente vechi cât şi cele pentru apartamente noi. Preţul mediu al celor din urmă este de 1,240 euro/mp în Bucureşti, 930 de euro în Braşov, 856 euro în Cluj, 904 euro în Constanţa şi 827 euro în Timişoara.
Explicaţia scumpirilor din unele oraşe poate fi creşterea veniturilor bugetarilor, Bucureştiul fiind încă tributar unei bule mai umflate decât media naţională în anii de boom imobiliar (Capitala este singurul din cele 5 oraşe unde apartamentele vechi nu s-au scumpit uşor în ultima lună). Dacă ne raportăm la evoluţia din ultimele 12 luni, Bucureştiul imobiliar are un declin mediu de 4,3%, Constanţa de 4,7%, Timişoara de 4,1%, Clujul a scăzut cu 3,1% iar Braşovul are singura creştere (+0,5%). Nu uitaţi că preţurile sunt exprimate în euro iar veniturile cumpărătorilor în lei (cursul mediu la nivelul anului trecut a fost de 4,45 lei, peste cel din momentul actual, ceea ce înseamnă că în lei, declinul poate fi mai mare în anumite cazuri şi pe anumite intervale din 2012).
Potrivit monitorizărilor portalului anunţuriparticulari.ro, chiriile la apartamentele din Bucureşti au crescut cu până 2% în luna februarie, trendul ascendent fiind înregistrat la aproape toate categoriile, respectiv locuinţe cu una, două şi trei camere, situaţie care nu s-a mai repetat din 2008. Pentru o garsonieră, proprietarii au solicitat în februarie o chirie medie de 227 euro, în creştere cu 1% faţă de ianuarie 2013 (230 euro-februarie 2012). Pe segmentul apartamentelor de două camere, chiria medie a ajuns în prezent la 325 euro, cu 1% mai mare comparativ decât în ianuarie 2013. În acest caz, se remarcă creşteri în aceleaşi marje inclusiv pe un interval de 12 luni, chiria medie solicitată în februarie 2012 fiind de 322 euro. Conform calculelor Anunţuriparticulari.ro, chiria în cel mai scump cartier bucureştean ajunge să fie şi cu peste 60% mai mare decât chiria din cea mai ieftină zonă pe segmentul apartamentelor de două camere.