5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAtenţie la creditele PRIMA CASĂ în euro! Cresc ratele!

Atenţie la creditele PRIMA CASĂ în euro! Cresc ratele!

De la începutul anului şi până acum ratele în euro s-au mărit de două ori, din cauza creşterii Euribor. Chiar dacă programul Prima casă beneficiază de dobânzi mai mici decât restul creditelor ipotecare, tot este afectat de creşterea indicelui Euribor, în funcţie de care se calculează dobânda creditelor în euro. Aşa că este bine ca toţi beneficiarii de la Prima casă să îşi ia o marjă de rezervă, atunci când îşi calculează rata lunară.

Vestea că se va micşora procentul  de luare în calcul a veniturilor pe familie, atunci când vor intra în vigoare noile norme de creditare BNR a stârnit o forfotă în rândul celor care intenţionează să îşi cumpere o locuinţă. Repede, repede, că apoi nu ne mai încadrăm cu veniturile şi nu mai putem cumpăra două sau trei camere.

 Atenţie însă, când se stabileşte bugetul casei trebuie luate în calcul şi eventualele variabile care apar în timp. Una din ele este dobânda cheie Euribor, pentru creditele în euro. Beneficiarul nu trebuie să se arunce la o rată maximă pe care o poate suporta astăzi, pentru că anul viitor situaţia se poate schimba, iar creditul nu este acordat pe un an, doi, ci pe 30 de ani.

Triplarea Euribor a mărit deja ratele

Caz concret: familia P., din Bucureşti  a cumpărat o locuinţă de două camere, cu un credit prin programul Prima casă, la sfârşitul anului trecut.  Prima rată a creditului a fost de 275 euro, în luna decembrie 2010. În luna aprilie, cei doi tineri au primit o scrisoare de la bancă prin care au fost anunţaţi că din cauza evoluţiei Euribor rata a urcat la 280 euro/lună, iar în  luna august rata a ajuns la 285 euro. „Aşadar, în opt luni, rata a crescut cu 10 euro„, socotesc cei doi tineri.

În ultimul an şi jumătate, indicele Euribor la trei luni, în funcţie de care se calculează creditele în euro la Prima casă aproape s-a triplat. Dacă la începutul anului trecut a fost de la 0,65%, acum acesta este de 1,54%. Clienţii programului Prima casă din exemplu de mai sus, familia P., au pornit de la un nivel deja mai ridicat al Euribor -de circa 1%, cât era la sfârşitul anului trecut. Clienţii care au luat credite Prima casă înaintea lor, la începutul anului 2010 au acum ratele şi mai mari (cu până la 20 euro în plus în fiecare lună).

Se putea şi mai rău, dacă luăm în calcul faptul că Euribor a înregistrat anul trecut un minim istoric şi a avut o valoare sub 1%.

Reprezentanţii Conso.ro au realizat un sondaj în rândul bancherilor şi aceştia au estimat că până la sfârşitul lui 2012, dobânda de referinţă Euribor ar putea urca până la 2,15-3,2%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă